Εξέτασε από κοντά την κατάσταση στη νεκρή ζώνη του Αγίου Δομετίου ο Πρόεδρος

Στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, όπου τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε ένταση λόγω προκλήσεων από την τουρκοκυπριακή πλευρά, βρέθηκε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εξέτασε από κοντά την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το πρωί της Κυριακής πραγματοποίησε μη προγραμματισμένη επίσκεψη στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, πλησίον του «Maria's House», όπου ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των μέτρων και συζήτησε με κατοίκους της περιοχής, για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

GAa_EKbW8AA6YT8

Υπενθυμίζεται ότι τη νέα ένταση προκάλεσε η τουρκική πλευρά, που τοποθέτησε κάμερα στο εγκαταλελειμμένο σπίτι, που είναι γνωστό ως «οικία της Μαρίας», την άμεση μετακίνηση της οποίας απαιτεί η Κυβέρνηση για επαναφορά του καθεστώτος της Νεκρής Ζώνης. Η Κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα πολιτικού και στρατιωτικού χαρακτήρα, τα οποία αποσκοπούν στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής, αλλά κυρίως στην αποτροπή δημιουργίας νέων τετελεσμένων εντός της Νεκρής Ζώνης.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε ξεκινήσει τα διαβήματα, τόσο προς την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, όσο και προς τα πέντε μόνιμα μέλη, για να τους ενημερώσει για την κατάσταση και το νέο γύρο της τουρκικής προκλητικότητας. Όσον αφορά στα μέτρα που λήφθηκαν, έχει ενισχυθεί και η επιτήρηση της περιοχής του Αγίου Δομετίου από την Εθνική Φρουρά.

GAa_EKdW0AAG7Sp

Σημειώνεται πως οι τουρκοκυπριακές «αρχές» είχαν αναφέρει πως τοποθέτησαν την κάμερα, για την «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» και προηγουμένως φρόντισαν να ηλεκτροδοτήσουν το εγκαταλελειμμένο σπίτι. Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες, είχαν παρατηρηθεί κάποιες εμπρηστικές δηλώσεις, βάσει των οποίων αμφισβητήθηκε ευθέως το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Συγκεκριμένα, το λεγόμενο «υπεξ» υποστήριξε την Πέμπτη ότι το σπίτι στο οποίο εγκαταστάθηκε η κάμερα βρίσκεται στην «επικράτεια της ‘τδβκ’». Παρόμοια στάση είχε τηρήσει η τ/κ πλευρά και σε άλλες περιπτώσεις, ενώ διασυνδέει το ζήτημα με τη διαπραγμάτευση του εδαφικού, που προφανώς δεν λαμβάνει χώρα, αφού δεν διεξάγονται συνομιλίες λόγω της άρνησής της.

Δεδομένου ότι πρόκειται προφανώς περί ανυπόστατων ισχυρισμών, οι Τούρκοι πέρασαν και στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τη ε/κ πλευρά για ψευδείς ειδήσεις και προκλητικές ενέργειες, σε μία προσπάθεια να αναπτύξουν κάποιου είδους επιχειρηματολογία που να μπορεί να δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειές τους και την προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Τα Ηνωμένα Έθνη τις τελευταίες ημέρες διαβεβαιώνουν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, η οποία παραμένει ήρεμη.

Δειτε Επισης

«Εδώ και μία εβδομάδα με παρακολουθεί, θα σας κάψω, απείλησε»-Η δραματική κατάθεση της 40χρονης
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Μετά την Σιλιάνοφσκα προκαλεί και ο Μιτσκόσκι-«Θα αποκαλώ τη χώρα μου Μακεδονία, αν θέλετε, πάμε Χάγη»
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023