Κουνά το δάκτυλο στο κράτος για τα άτομα με αναπηρίες η Λοττίδη-«Παρωχημένες πρακτικές»

Το κράτος θα πρέπει να τερματίσει «ισχύουσες παρωχημένες πρακτικές» που στιγματίζουν τα άτομα με αναπηρίες, αναφέρει με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη , ως Ανεξάρτητος Μηχανισμός Προώθησης, Προστασίας και Παρακολούθησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Η διενέργεια εράνων βρίσκει κάθετα αντίθετο σύσσωμο το αναπηρικό κίνημά «και αυτό θα πρέπει να τύχει σεβασμού» λέει σε τοποθέτησή της.

Ακόμη, λέει ότι το κράτος δεν θα πρέπει να αποφασίζει εκ μέρους των ατόμων με αναπηρίες αλλά να τα συμπεριλαμβάνει σε όλα τα στάδια του διαλόγου για θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων τους.

Η κ. Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη λέει ότι αν ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο βιώνουν κάποια μορφής αναπηρία, με επακόλουθο να υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμούς από τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες αποκλειστικά και μόνο ένεκα της αναπηρίας τους, είναι προφανές ότι η ευθύνη εκάστου κράτους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Η Επίτροπος αναφέρει πως η σημερινή ημέρα θα πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι τα άτομα με αναπηρίες, όχι μόνο έχουν δικαιώματα σε ίση βάση με τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους, αλλά και ότι τα εν λόγω δικαιώματα θα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού.

«Στο δε πλαίσιο της διασφάλισης και υλοποίησης των εν λόγω δικαιωμάτων, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων ζητημάτων που αφορούν στα άτομα με αναπηρίες, η φωνή και οι απόψεις των ατόμων με αναπηρίες θα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και να προσμετρώνται κατά τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων ή κατά την υλοποίηση πολιτικών και πρακτικών σε θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρίες», προσθέτει.

Σημειώνει, ειδικότερα, ότι το κράτος δεν θα πρέπει να αποφασίζει εκ μέρους των ατόμων με αναπηρίες αλλά να συμπεριλαμβάνει τα ίδια τα άτομα ή/και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις ως ισότιμους εταίρους σε όλα τα στάδια του διαλόγου και των διαβουλεύσεων για θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων τους, χωρίς να τα αποκλείει και απλώς να θέτει ενώπιόν τους προειλημμένες αποφάσεις.

«Επιπρόσθετα, το κράτος θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να απέχει, αλλά και να τερματίσει ισχύουσες παρωχημένες πρακτικές που στιγματίζουν τα άτομα με αναπηρίες ως ανθρώπους που επιζητούν τη συμπόνοια και τη φιλανθρωπία. Η διενέργεια εράνων ή οποιωνδήποτε άλλων ενεργειών συλλογής υλικών αγαθών για τα άτομα με αναπηρίες, βρίσκει κάθετα αντίθετο σύσσωμο το αναπηρικό κίνημά, και αυτό θα πρέπει να τύχει σεβασμού», προσθέτει.

Αντίθετα, δε, αναφέρει η Επίτροπος, το κράτος θα πρέπει να προωθήσει την πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, όπως αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση, για την προαγωγή του σεβασμού της αξιοπρέπειας τους και την ισότιμη μεταχείριση τους σε όλους τους τομείς.

«Δικαιώματα όπως η προσβασιμότητα, η εκπαίδευση, η υγεία, η δικαιοπραξία, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι , θα πρέπει να τυγχάνουν απόλαυσης από όλους τους χωρίς καμία διάκριση και ειδικότερα ένεκα της αναπηρίας, γι' αυτό και έκαστο κράτος υποχρεούται να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προς άρση όλων των εμποδίων», σημειώνει.

Η Επίτροπος αναφέρει, παράλληλα, ότι το Γραφείο της, στη βάση της αρμοδιότητας που έχει ανατεθεί στον Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ενεργεί ως Ανεξάρτητος Μηχανισμός για την Προώθηση, Προστασία και Παρακολούθηση της Εφαρμογής της Σύμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία, διαχρονικά παρεμβαίνει, είτε μετά την υποβολή σχετικού παραπόνου είτε αυτεπάγγελτα, για την προάσπιση όλων ανεξαιρέτως των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και την προστασία τους από διακρίσεις που συντελούνται εις βάρος τους.

«Οι δε δράσεις και παρεμβάσεις μας αποσκοπούν στην εμπέδωση ότι, δεν αρκεί η νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και η έμπρακτη και αποτελεσματική εφαρμογή τους ώστε τα άτομα με αναπηρίες να αναγνωρίζονται ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας που απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς οποιαδήποτε διάκριση και εμπόδια σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο Χρίστος Περρή για κλοπή οχήματος και εμπρησμό (pic)
Χειροπέδες και σε δεύτερο πρόσωπο για τη διάρρηξη οικίας και την επίθεση με μαχαίρι στην Πάφο
Παρατείνεται η προσωρινή κράτηση της Ρούλας Πισπιρίγκου - Για ένα ακόμη εξάμηνο στη φυλακή
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις εκδηλώσεις του Παφίτικου Καρναβαλιού
Νέα σχολεία στην επαρχία Λάρνακας και συντήρηση υφιστάμενων αποφάσισε το Υπ. Παιδείας
Ξανά στο προσκήνιο η χρήση λογισμικών κατασκοπείας-Στοχευμένες συστάσεις προς την Κύπρο από ΣτΕ
Με παρέμβαση ΠτΔ δεν εφεσιβάλλεται η απόφαση κατά ΡΙΚ για την υπόθεση της Ευδοκίας-«Πραγματικά λυτρώνομαι»
Γραπτώς στο Τελωνείο πρέπει να δηλώνονται χρηματικά ποσά των 10.000 ευρώ και άνω
Ευχαριστίες Δαμιανού στο Νοσοκομείο Shriners για τις επεμβάσεις στην Κύπρο
Ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου του ΠΙΣ ο γιατρός που καταδικάστηκε για άσεμνη επίθεση