Έξω από το Προεδρικό η ΚΥΣΟΑ, διαμαρτύρεται για απουσία διαβούλευσης-Κάνει λόγο για ρατσισμό

Έξω από το Προεδρικό Μέγαρο είναι έτοιμα να βγουν τα άτομα με αναπηρία, τα οποία καταγγέλλουν ότι βρίσκουν κλειστές πόρτες στις προσπάθειες που καταβάλλουν για να έχουν επαφές με το Προεδρικό, ώστε να συζητήσουν τις θέσεις και τα αιτήματά τους, με την ΚΥΣΟΑ να κάνει λόγο για ρατσισμό και μισαναπηρισμό.

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία, μία ημέρα που θα έπρεπε να είναι φάρος για κάθε Κυβέρνηση, ώστε να προασπίζεται τα δικαιώματα των ΑμεΑ και να γίνεται ένας απολογισμός για όσα έχουν επιτευχθεί και να καταγραφούν όλα όσα πρέπει να αλλάξουν. Εντούτοις, για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως καταγράφεται και στις παρατηρήσεις των Ηνωμένων Εθνών που έχουν ήδη φτάσει στους εμπλεκόμενους φορείς, τα πράγματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα σε σχέση με άλλες χώρες και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι πολύ πίσω.

Κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση από πλευράς ΚΥΣΟΑ, η οποία φωνάζει ότι η Κυβέρνηση δεν δίνει καθόλου σημασία στα άτομα με αναπηρία και τις οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματά τους, ενώ θεωρούν ότι στην ημερήσια ατζέντα προτεραιοτήτων της Πολιτείας δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα που να αφορά τους ΑμεΑ.

«Ο προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάνει μία πολύ καλή ενέργεια. Στις 3 Δεκεμβρίου είχε καλέσει όλους τους υπουργούς του και κάθισαν μαζί μας σε μία σύσκεψη για να συζητήσουμε τα θέματα του κάθε Υπουργείου που μας αφορούσε. Έγινε η διαβούλευση. Με αυτή την Κυβέρνηση έχουμε μεγάλο θέμα. Δεν μας έχουν καλέσει σε καμία διαβούλευση, ούτε με τον υπουργό Μεταφορών είχαμε επαφή, που ζητήσαμε συνάντηση, ούτε με την υπουργό Υγείας. Φαίνεται ότι δεν θέλουν την αναπηρία, κανένας, θεωρούμε ότι υπάρχει ρατσισμός και μισαναπηρισμός», υπέδειξε ο Χριστάκης Νικολαΐδης, πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ.

Αυτό που καταγγέλλει με έντονο ύφος ο κ. Νικολαΐδης είναι το γεγονός ότι οι πολιτικές που ανακοινώνει η Κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν είναι προϊόν διαβούλευσης με τους κατάλληλους φορείς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα εκείνα που ανακοινώνονται να μην είναι αρκετά χρήσιμα.

«Είναι πολύ δύσκολη η θέση μας. Δεν κάνουν διαβούλευση μαζί μας, βγάζουν πολιτικές μόνοι τους. Τώρα θέλουν να μας δώσουν 100 ευρώ σε 4,000 άτομα. Η αναπηρία είναι μόνιμοι πράγμα, δεν μπορούν να τους ανακουφίσουν. Είναι πάντα οικονομικά τα κριτήρια και βάσει αυτών αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία».

Πάντως, η ΚΥΣΟΑ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να θέσουν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί και αφορούν τα άτομα με αναπηρία, ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση. «Είμαστε σε δύσκολη θέση με την Κυβέρνηση, εμείς ζητήσαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν μας απάντησαν και εμείς είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε έξω από το Προεδρικό. Είναι η δεύτερη φορά που ζητούμε συνάντηση με τον Πρόεδρο και δεν λάβαμε καμία απάντηση».

Μειώθηκαν οι δαπάνες για ΑμεΑ

Πάντως, ένα άλλο παράδειγμα που χρησιμοποιεί η ΚΥΣΟΑ για να μεταφέρει την άποψή της ότι η Κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ατόμων με αναπηρία, είναι και η μείωση στις δαπάνες της Δημοκρατίας για τους ΑμεΑ, την ώρα που για άλλες ομάδες του πληθυσμού οι δαπάνες αυξάνονται.

«Η χώρα μας είναι τελευταία όσον αφορά στις δαπάνες για τα άτομα με αναπηρία. Ήταν στα 160 εκ και τα μείωσαν στα 150 εκ. ευρώ, ενώ σε άλλα θέματα αυξάνονται οι δαπάνες. Και στις συντάξεις και στα επιδόματα για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία, οι δαπάνες συνεχώς μειώνονται και το αποτέλεσμα είναι να βυθίζονται στη φτώχεια τα άτομα, στον κοινωνικό αποκλεισμό και σε αδιέξοδα. Είναι απαράδεχτα πράγματα», επεσήμανε ο κ. Νικολαΐδης.

Καταγγελία στον ΟΗΕ

Τα κακώς έχοντα που έχει σημειώσει η ΚΥΣΟΑ από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και ανέλαβε καθήκοντα η παρούσα Κυβέρνηση, έχουν καταγραφεί ήδη σε μία έκθεση, που έχει αποσταλθεί στα Ηνωμένα Έθνη, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με άλλα χρόνια.

«Στην έκθεση προς τον ΟΗΕ θα καταγραφούν όλα τα προβλήματα. Θα γράψουμε και για το θέμα της διαβούλευσης και της εκπαίδευσης. Είναι πολλά τα θέματά μας. Μείναμε στάσιμοι και θα υποβάλουμε αυτές τις προτάσεις μας στα Ηνωμένα Έθνη. Άτομα είναι σε απελπιστική κατάσταση, επειδή δεν υπάρχουν πολιτικές, υποχώρησαν στις αποφάσεις τους και τις συμφωνίες μας, είναι κοροϊδία αυτό».

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα