«Ελκυστική για Γάλλους συνταξιούχους η φορολόγηση στην Κύπρο»

Με τον αριθμό των Γάλλων συνταξιούχων που επιλέγουν να ζήσουν στο εξωτερικό να έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, ξεπερνώντας πλέον το ένα εκατομμύριο, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρει ότι η Κύπρος και η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Τυνησία, το Μαρόκο και τη Μάλτα είναι οι χώρες που έχουν θέσει σε εφαρμογή ελκυστικά φορολογικά μέτρα για να προσελκύουν ξένους συνταξιούχους που επιθυμούν να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Στην περίπτωση της Κύπρου, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη γαλλο-κυπριακή φορολογική σύμβαση της 18ης Δεκεμβρίου 1981, οι Γάλλοι συνταξιούχοι δεν φορολογούνται στη Γαλλία αλλά στην Κύπρο εφόσον αποφασίσουν να εγκαταστήσουν την κατοικία τους εκεί. Η φορολογία τους συμφέρει, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα σημειώνοντας ότι οι συντάξεις τους απαλλάσσονται έως και 3.420 ευρώ ανά φορολογικό έτος και από εκεί και πέρα φορολογούνται μόνο με 5%. Επιπλέον, στην Κύπρο δεν υπάρχει φόρος περιουσίας ή κληρονομιάς, καταλήγει η Figaro.

Ως προς την Ελλάδα σχολιάζεται ότι και αυτή «κάνει τα γλυκά μάτια» στους συνταξιούχους, με ενιαίο φορολογικό συντελεστή 7% που προσφέρεται για 15 χρόνια σε όσους εγκαθιστούν εκεί τη φορολογική τους κατοικία. «Η λογική είναι πολύ απλή. Θέλουμε να εγκατασταθούν εδώ οι συνταξιούχοι, έχουμε μια όμορφη χώρα, ένα πολύ καλό κλίμα, οπότε γιατί όχι; » εξηγεί στη γαλλική εφημερίδα η Αθηνά Καλύβα, επικεφαλής φορολογικής πολιτικής στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας πως για να επωφεληθεί κανείς από αυτό το σύστημα, δεν χρειάζεται να αποκτήσει ακίνητα στην Ελλάδα. Αρκεί να διαμένει εκεί 183 ημέρες το χρόνο και να ανήκει σε χώρα που έχει υπογράψει διμερή φορολογική σύμβαση με την Ελλάδα, όπως είναι η περίπτωση της Γαλλίας.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Επιστρέφουν οι αστροναύτες που είχαν εγκλωβιστεί για πάνω από 9 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα που αναζητούνταν για διάρρηξη και κλοπή από αποθήκη στο Στρόβολο
Τρία εκατομμύρια έδωσε η Κύπρος για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας-«Θα καταβληθούν κι άλλα για το 2025»
Καταγγελίες από Κόμμα για τα Ζώα για χώρους εκπαίδευσης σκύλων-«Δεκατρείς περιοχές είναι στο δίκτυο Natura»
Εξήγγειλε από τη Γενεύη υποψηφιότητα για την Προεδρία των Οικολόγων ο Κυριάκος Τσιμίλλης
Κατέθεσε στο ΤΑΕ για την φερόμενη επίθεση από πρώην της η Μελίνα Μεταξά-Εκδόθηκε διάταγμα περιοριστικών μέτρων
Τουλάχιστον 20 συλλήψεις για τη φονική φωτιά στα Σκόπια-«Όλοι άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο»
Χτίζονται γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πυρκαγιά σε βιοτεχνία στη Λεμεσό-Κάηκαν σωροί από παλέτα, προστατεύτηκε εργοστάσιο
Στις φλόγες οικία στην επαρχία Λευκωσίας-Ζημιές και σε αποθήκη