Επανέρχεται μετά τις αντιδράσεις ο Κεραυνός-«Στηρίζω το ΓεΣΥ, αχρείαστες οι δημόσιες αντιπαραθέσεις»

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος στηρίζει το Γενικό Σχέδιο Υγείας «με κάθε τρόπο», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τις δημόσιες αντιπαραθέσεις ως «αχρείαστες και αντιπαραγωγικές».

Σε γραπτή του δήλωση μετά τις αντιδράσεις έπειτα από τις πρωινές του αναφορές γύρω από το ΓεΣΥ, ο κ. Κεραυνός τόνισε πως «πρώτιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της λειτουργίας ενός σύγχρονου Γενικού Συστήματος Υγείας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού, όσον αφορά την ποιότητα και γενικά το επίπεδο της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

«Ως Υπουργός Οικονομικών, έχω δηλώσει πολλές φορές ότι θεωρώ ως σημαντική λαϊκή κατάκτηση το ΓεΣΥ και το στηρίζω με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.

Χαρακτηρίζοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «ως συνεργάτες προς τον κοινό σκοπό της διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΓεΣΥ», ο κ. Κεραυνός συμπλήρωσε πως «οι όποιες δημόσιες αντιπαραθέσεις, δεν συμβάλλουν προς τον σκοπό αυτό και θεωρώ ότι είναι αχρείαστες και αντιπαραγωγικές».

«Με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών και της κοινωνίας, θα συνεχίσω προσωπικά τόσο εγώ, όσο και το σύνολο των μελών της Κυβέρνησης, να παρουσιάζουμε πολιτικές, μέσα από ειλικρινή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, που να αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Πόπη Κανάρη: Η κυβέρνηση δεν θα βάλει χέρι στα χρήματα του ΓεΣΥ

Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση ούτε να βάλει χέρι στο ταμείο του Γενικού Συστήματος Υγείας, αλλά ούτε και να αποκόψει κονδύλια από τον τομέα της υγείας, διεμήνυσε την Παρασκευή η Υπουργός Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη κληθείσα να σχολιάσει τις χθεσινές καταγγελίες της ΟΣΑΚ, η οποία έκανε λόγο για κίνδυνο χρήσης του ταμείου του ΓεΣΥ για αλλότριους σκοπούς.

Σε δηλώσεις της, μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η Δρ Κανάρη είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κάλεσε ήδη δύο φορές και τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ σε συναντήσεις, ώστε να δουν τι χρειάζεται να βελτιωθεί, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι τα ποιοτικά κριτήρια στο σύστημα της υγείας.

Σε σχέση με τις καταγγελίες περί προϋπολογισμού και παρακράτησης των χρημάτων του ΓεΣΥ, καθώς και την σημερινή απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, ότι για τα χρήματα που δεν έχουν δοθεί στο ΟΑΥ ακόμα για τις 56 θέσεις είναι γιατί δεν έχουν κατατεθεί ακόμα τα καταστατικά και οι προϋπολογισμοί του, η Υπουργός Υγείας απάντησε πως «η θέληση της Κυβέρνησης δεν είναι να αποκόψει τίποτα από τα χρήματα του ΓεΣΥ».

«Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τον προϋπολογισμό, που καταθέσαμε για το 2024, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 14%. Κάποια κονδύλια που δεν συμπεριλήφθηκαν τώρα στον προϋπολογισμό αφορούν ζητήματα, τα οποία τώρα κληθήκαμε να διαχειριστούμε και θα ενταχθούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό», ανέφερε η Υπουργός Υγείας.

Είπε, εξάλλου, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστεί συνάντηση με τον ΟΑΥ και τον Υπουργό Οικονομικών.

Πάντως, σημείωσε ότι το Υπουργείο πιστεύει ότι υπάρχουν ανάγκες στον ΟΑΥ για προσωπικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετωπική σύγκρουση Κεραυνού με οργανωμένους ασθενείς-«Αρρωστημένη φαντασία»

Α. Αποστόλου: Στέκομαι στο πλευρό των Οργανωμένων Ασθενών-Ο Υπ. Οικονομικών να ανακαλέσει

Στο πλευρό της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου αλλά και όλων των χρόνιων ασθενών στις ορθές διεκδικήσεις τους και τις εύλογες ανησυχίες τους, στέκεται ο βουλευτής, Ανδρέας Αποστόλου.

Σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι, «δυστυχώς εδώ και αρκετό καιρό εκκρεμούν σοβαρά θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας και σε πολλές των περιπτώσεων οι θέσεις των οργανωμένων ασθενών δεν λαμβάνονται υπόψη παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπεριλαμβάνονται. Η στήριξη των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία για την κάλυψη των μη ιατρικών εξόδων του ασθενή και του συνοδού του».

Όπως σημειώνει, «η νομοθεσία που θα διέπει τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης. Το νομοσχέδιο που αφορά το συνήγορο του ασθενή. Είναι μερικά από τα θέματα που είτε εκκρεμούν είτε προωθούνται με λανθασμένο τρόπο. Αυτό όμως που μας ανησυχεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών αντί να αντιληφθεί τις εύλογες ανησυχίες της Ομοσπονδίας προέβει σε μια πρωτοφανή δήλωση η οποία προσβάλει την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών αλλά και τους ασθενείς που εκπροσωπεί. Το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να ανακαλέσει».

Το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, προστίθεται, «έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό για τη στήριξη των χρόνιων ασθενών και την θωράκιση και βελτίωση του Συστήματος Υγείας για όλους τους πολίτες. Μοναδική έγνοια των μελών της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η υλοποίηση του προγράμματος του Προέδρου».

Δειτε Επισης

Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα
Ένεση για τα κατεχόμενα χωριά η χαλάρωση κινήτρων για επανεγκατάσταση-Ικανοποίηση για τα μέτρα της Κυβέρνησης
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου