Προς τη Ράφα η πρώτη φαρμακευτική βοήθεια της Κύπρου από τους Εθελοντές Γιατρούς

Καθ' οδόν προς τη Ράφα βρίσκεται η ανθρωπιστική - φαρμακευτική βοήθεια που συγκέντρωσε η οργάνωση Εθελοντές Γιατροί - Κύπρος, αφού όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ξεπεράστηκαν τρομακτικές δυσκολίες και γραφειοκρατικά εμπόδια που έμοιαζαν ανυπέρβλητα και το εμπορευματοκιβώτιο με τους δέκα τόνους φάρμακα μετά τη μεσολάβηση της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, παραδίδεται στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο για να καταλήξει στον προορισμό της.

Η Οργάνωση τονίζει ότι τα φάρμακα που στέλνονται αποτελούν τη μοναδική ιατρική βοήθεια που έστειλε η Κύπρος μέχρι στιγμής στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Η επίτιμη Πρόεδρος της οργάνωσης Εθελοντές Γιατροί - Κύπρος (πρώην Γιατροί του Κόσμου), Ελένη Θεοχάρους, με την οποία επικοινώνησε το ΚΥΠΕ, δηλώνοντας ικανοποίηση που τελικά η προσπάθεια ευοδώνεται, τόνισε τη σημειολογία του γεγονότος ότι η άφιξη της φαρμακευτικής βοήθειας στους δοκιμαζόμενους Παλαιστίνιους συνέπεσε με την επέτειο βύθισης του σκάφους "Dignity” που έσπασε το εμπάργκο και μετέφερε φάρμακα και παιδικές τροφές στη λωρίδα της Γάζας.

Εδώ και ένα μήνα παιδευόμαστε να στείλουμε 10 τόνους βοήθεια με πολύτιμα φάρμακα στη Γάζα που πρόσφερε η εταιρεία Medochemie και σήμερα Παρασκευή το φορτίο πορεύεται στον προορισμό, του πρόσθεσε.

Η Οργάνωση στην ανακοίνωση αναφέρει ότι το φορτίο θα παραληφθεί από την αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο υπό την εποπτεία της Κυπριακής Πρεσβείας στο Κάιρο και θα μεταφερθεί αμέσως από το Πόρτο Σαίντ στην Ράφα (τράνζιτ).

Οι Εθελοντές Γιατροί ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με νέα αποστολή φορτίου με παιδικές τροφές και αναλαμβάνει εκστρατεία συλλογής παιδικών τροφών. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία και τον τρόπο συλλογής των τροφών.

Επίσης στην ανακοίνωση η Οργάνωση εκφράζει ευχαρστίες στους δωρητές της βοήθειας και πρός όλους όσοι με τις άοκνες προσπάθειες βοήθησαν στην αποστολή της βοήθειας.

Βύθιση του σκάφους «DIGNITY”

Μέ βάση ανάρτηση της επίτιμης Προέδρου των Εθελοντών Γιατρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σκάφος “Dignity” με σημαία Γιβραλτάρ, έμφορτο φαρμάκων/παιδικών τροφών, σπάζοντας το εμπάργκο ξεκίνησε από το λιμάνι της Λάρνακας προς Γάζα το βράδυ της 28/12/2008. Στις 3:00 τα ξημερώματα  της 29ης Δεκεμβρίου άρχισε η καταδίωξη του από 4 ισραηλινές κανονιοφόρους 70 ν.μ. από την Χάιφα μέσα σε σφοδρή καταιγίδα. 

Όπως αναφέρεται, οι κανονιοφόροι του ισραηλινού ναυτικού πλευροκόπησαν το σκάφος και το κυνήγησαν για μισή ώρα στη συνέχεια το διεμβόλισαν καταστρέφοντας πλήρως την πλώρη και καθιστώντας το ακυβέρνητο στην ανοικτή θάλασσα. 75 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάιφας.

Στους επιβαίνοντες στο σκάφος πρόσφερε βοήθεια  ώστε να φθάσουν στο λιμάνι της Τύρου παραπλέον σκάφος του γαλλικού ναυτικού, η φρεγάτα της UNIFIL. Το «Dignity” βυθίστηκε.

Στο σκάφος επέβαιναν 3 Κύπριες εθελόντριες (Ελένη Θεοχάρους, Μάρθα Παϊση και Κάτια Χριστοδούλου), δύο συνταξιούχοι Άγγλοι Ορθοπαιδικοί από το Exeter και τo Birmingham,  μερικοί Ιρλανδοί ακτιβιστές της Οργάνωσης Free Gaza Movement, δύο πολεμικοί ανταποκριτές ένας του CNN και ένας του Al JAZEERA  και το ολιγομελές πλήρωμα από την Ιεράπετρα άπαντες άοπλοι.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Κατά της κατάργησης ελέγχου για αποπαγοποίησης θέσεων στο Δημόσιο ο ΔΗΣΥ
Τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Έκλεισε η μια λωρίδα κυκλοφορίας
Καταχωρήθηκε υπόθεση κατά 21χρονου που οδηγούσε με υπερβολική ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο
Απάντησε στα πυρά ΣΥΡΙΖΑ για κατεχόμενα ο Τσάφος-«Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί τον πατριωτισμό μου»
Βλέπει ανθρώπινο χέρι πίσω από τις μαζικές πυρκαγιές η Πυροσβεστική-Σε ισχύ τα μέτρα επιτήρησης
Η ανάγνωση του τουρκικού Τύπου για την άτυπη συνάντηση της Γενεύης-Αναφορές σε δύο κράτη
Σφοδρή επίθεση συντεχνειών ΑΗΚ σε Υπουργείο Ενέργειας και ΡΑΕΚ-«Οδηγούμαστε με ακρίβεια σε black out»
Σε εξέλιξη η πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου επί ελβετικού εδάφους
Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις ΗΠΑ-Στους 40 οι νεκροί, τεράστιες οι καταστροφές
Νέα ποινή φυλάκισης στον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Σαακασβίλι