Ο ΥΠΕΞ απένειμε στην ΟΠΑΚ το Βραβείο "Στέλλα Σουλιώτη" για το 2023
17:24 - 28 Δεκεμβρίου 2023
Η Κύπρος αναγνωρίζει την αναγκαιότητα δημιουργίας συνθηκών ώστε όλοι να επωφελούνται των ευκαιριών και δυνατοτήτων που δικαιούνται και που αξίζουν ανέφερε την Πέμπτη ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος, απονέμοντας το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη» 2023 στην Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, ΟΠΑΚ.
Είπε ότι στη βάση αυτής της αρχής η Κύπρος επικύρωσε το 2011 τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και το Προαιρετικό Πρωτόκολλό της και εφαρμόζει δεκαετείς Στρατηγικές μέσω τριετών Εθνικών Σχεδίων Δράσης.
Σε χαιρετισμό σε εκδήλωση στο Υπουργείο, παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης, των Επιτρόπων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νομοθεσίας και Ισότητας Φύλων, Πρέσβεων και εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών, ο Υπουργός είπε ότι η φετινή τελετή συμπίπτει με τον εορτασμό της 75ης επετείου από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο κ. Κόμπος είπε ότι «παρά την σημαντική πρόοδο από το 1948, αναμφίβολα υπάρχει ακόμη δρόμος για να διανύσουμε σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα παραμένει ασταθής και η περιοχή μας φλέγεται ενώ την ίδια ώρα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνονται συνεχώς, και οι νέες τεχνολογίες θα δοκιμάσουν τα υφιστάμενα όρια και την ειλικρίνεια των προθέσεων για περαιτέρω προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κοινωνίες μας».
Ο Υπουργός είπε ότι η Κύπρος «παραμένει πλήρως προσηλωμένη στις πανανθρώπινες αξίες και τις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισε να υποβάλει, για πρώτη φορά, υποψηφιότητα για εκλογή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025 με 2027».
Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην Υψηλού Επιπέδου Εκδήλωση που έγινε πριν από 2 εβδομάδες στη Γενεύη, για την επέτειο της 75ης επετείου, υπέβαλε τις εθνικές μας δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που στοχεύουν στην ανάληψη πρωτοβουλιών για μια σειρά πολιτικών, όπως για τα δικαιώματα του παιδιού, τα άτομα με αναπηρίες, την εξάλειψη της έμφυλης βίας και των διακρίσεων.
Αναφερόμενος στην ΟΠΑΚ είπε ότι κατά τα 43 χρόνια προσφοράς της, έχει επεκτείνει σημαντικά την δραστηριότητα της για αρωγή και υποστήριξη των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα και μέσα από κοινωνικές παρεμβάσεις έχει πετύχει θεσμικές και μόνιμες αλλαγές υπέρ της ένταξης των ατόμων στην κοινωνία, όπως την διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε κτήρια αλλά και στην αγορά εργασίας.
Αναντίλεκτα, τόνισε, η επιτευχθείσα πρόοδος δεν αρκεί και χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσπάθεια από όλους μας, ειδικά από το Κράτος.
Η απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι δεδομένη για όλους
Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στα σημαντικότερα επιτεύγματα της Οργάνωσης όπως η παροχή αναπηρικών αμαξιδίων και άλλων απαραίτητων βοηθημάτων με χορηγία από το κράτος, η παροχή μέσα από το σύστημα υγείας των απαραιτήτων ιατρικών αναλωσίμων, η ανάπτυξη του αθλητισμού ΑμεΑ, η επαγγελματική αποκατάσταση και αναγνώριση ότι η εργασία δεν εξυπηρετεί μόνο το εισόδημα αλλά αποτελεί και σημαντικό παράγοντα για υψηλή ποιότητα ζωής και ένταξης στην κοινωνία, τα επιδόματα βαριάς κινητικής αναπηρίας και φροντίδας τα οποία εξυπηρετούν την ανεξάρτητη διαβίωση και οι αγώνες για προσβασιμότητα σε κτίρια.
Ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι η ΟΠΑΚ με τη δράση της συνέβαλε στη μείωση στερεοτύπων που αντιμετώπιζαν τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες ως ανήμπορους πολίτες και απολαμβάνουν πλέον αξιοπρεπή και ισότιμη αντιμετώπιση με αποδοχή και σεβασμό. Κύριος στόχος, τόνισε, παραμένει η ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες σε κάθε πτυχή της ζωής με σκοπό την αξιοποίηση των ικανοτήτων τους προς όφελος των ιδίων και της κοινωνίας.
Ανέφερε ότι η σημαντικότερη επιτυχία ήρθε το 2018 μετά από ιδέα της τότε Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την υπηρεσία προσωπικών βοηθών, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
«Ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση και μέσα από αυτή την υπηρεσία, εργοδοτούμε και εκπαιδεύουμε φροντιστές ή προσωπικούς βοηθούς όπως είναι ο σύγχρονος όρος, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες κατ’οίκον σε μέλη της οργάνωσης μας αλλά και της οργάνωσης των μυοπαθών, κυρίως σε άτομα με συμπτώματα τετραπληγίας. Είναι μια υπηρεσία η οποία αναβάθμισε σημαντικά την ποιότητα ζωής των μελών μας και την ασφάλεια που νοιώθουν για την φροντίδα τους και την υποστήριξη τους σε καθημερινή βάση», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της ΟΠΑΚ είπε επίσης πως ο θεσμός του βραβείου είναι σημαντικός αφού χρειάζεται να εργαστούμε εντατικά για αναγνώριση της σημασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας και την υποχρέωση όλων των πολιτών να τα υπερασπίζονται και να απαιτούν την εξυπηρέτηση τους, κάτι που θα συμβάλει στην πρόοδο της κοινωνίας σε διάφορα επίπεδα και θα προσφέρει πραγματικά καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τόνισε ότι η απόλαυση των δικαιωμάτων αυτών δεν είναι δεδομένη για όλους και κάλεσε να υπάρξει ιδιαίτερη στόχευση στους ανήλικους για να κατανοήσουν ότι είναι δικαιούχοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία πρέπει να απολαμβάνουν και να μεγαλώσουν με φιλοσοφία σεβασμού απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας της οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking που έλαβε το βραβείο πέρσι, Νέλσων Νεοκλέους, ο οποίος έκανε ένα σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και των δράσεων της οργάνωσης αναφέροντας ότι η διαφώτιση για το πρόβλημα της εμπορίας προσώπων και της πορνείας είναι η βασική επιδίωξη.
Ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη στα κατεχόμενα λόγω της απουσίας μέτρων πρόληψης αλλά και της μεγάλης αδιαφορίας της κοινωνίας και ότι παρά τα προβλήματα που υφίστανται λόγω της κατοχής, συνεχίζουν να κτίζουν σε διαπροσωπικές σχέσεις και να ελπίζουν σε μια πιο επιτυχημένη ανθρωπιστική προσέγγιση.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης ‘Αννα Κουκκίδη Προκοπίου και η Επίτροπος Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη επέδωσαν επαίνους εξαίρετης προσφοράς για το 2023 στις οργανώσεις Caritas Cyprus και Generation for Change CY.
Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη» θεσπίστηκε με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2021, με στόχο να αναδείξει τις προσπάθειες και το έργο που επιτελείται και ταυτόχρονα να ενθαρρύνει όσους αγωνίζονται υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.
Πηγή: ΚΥΠΕ