Σφυροκόπημα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας-Φόβοι για εξάπλωση του πολέμου

Ο ισραηλινός στρατός επικεντρώνει τις επιχειρήσεις του σήμερα στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, παρά την ολοένα πιο κρίσιμη κατάσταση για τους άμαχους, παρά τις εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και παρά τις ανησυχίες για την «εξάπλωση» του πολέμου στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Πέραν της Λωρίδας της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις πολλαπλασίασαν τις επιδρομές τους σε μεγάλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ιδίως στη Τζενίν και στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Το γενικό επιτελείο στρατού προειδοποίησε εναντίον της εντατικοποίησης των πυρών κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο κυρίως από στοιχεία της Χεζμπολάχ, λιβανικού σιιτικού κινήματος που, όπως και η Χαμάς, αποτελεί μέρος του «άξονα της αντίστασης», οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράκ και εχθρικών έναντι του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Κοντά στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, στο τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, κατέπεσε drone τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ισραηλινός στρατός, αφού η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», νεφέλωμα που πιστεύεται πως αποτελεί δημιούργημα μελών ιρακινών φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα εναντίον «στόχου ζωτικής σημασίας» νότια της Ελιάντ με «τα κατάλληλα όπλα».

Εξάλλου, το Ιράν απείλησε χθες το Ισραήλ με «απευθείας ενέργειες» και άλλες, «από το μέτωπο της αντίστασης», μετά τον θάνατο τη Δευτέρα του Ραζί Μουσαβί, υψηλόβαθμου αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης, σε πλήγμα στη Συρία αποδιδόμενο στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

Από την άλλη, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί ανέφερε πως οι άνδρες του βρίσκονται «σε πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας για την εξάπλωση των μαχών στον βορρά», όπου οι ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολά είναι πρακτικά καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον παλαιστινιακό θύλακο μονάδες του Τσαχάλ ανέφεραν πως συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη του νότου, καθώς επίσης και σε καταυλισμούς προσφύγων στο κεντρικό τμήμα της περιοχής.

Το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για αιματηρά πλήγματα τη νύχτα στη Νουσέιρατ και στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα 2,4 εκατ. κατοίκων, τα 1,9 εκατ. εκ των οποίων (το 85%) έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόταση Νόμου για υποχρεωτική εγκατάσταση αποθηκευτικών συστημάτων στα έργα ΑΠΕ κατέθεσε ο Γιακουμής
Οι Αντιπρόσωποι των Θρησκευτικών Ομάδων της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Μισοκαμένο» το Νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές, διαφωνίες για την εφαρμογή του-«Σενάριο επιστημονικής φαντασίας»
Δύο νέα κρούσματα ιλαράς σε βρέφη-Νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο
Θετικός για διορισμό Ολγκίν ο Τατάρ-Δείχνει Γκουτέρες ως εισηγητή για άνοιγμα τεσσάρων οδοφραγμάτων
Στην αντεπίθεση η Κυβέρνηση για καταγγελλόμενα pushback-«Η θέση μας προς την Αστυνομία είναι να μην γίνονται»
Σήκωσε το γάντι το ΥΠΕΣ για το «ΚτίΖΩ»-«Η καθυστέρηση οφείλεται σε νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται»
Kοπάδι δελφινιών «υποδέχτηκε» στη Γη τους αστροναύτες της NASΑ
Η διαφορετική ανάγνωση της άτυπης συνάντησης-«Ουδέτερο αποτέλεσμα το οποίο δίνει ανάσα στη διαδικασία»
Θλίψη στον ΔΗΣΥ-Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής Ευάγγελος Σαμμούτας