Η υποπαραλλαγή έφερε αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού-Aσφυκτικά γεμάτο λόγω λοιμώξεων το Μακάρειο

Ως αναμενόμενη αντιμετωπίζεται από τους ειδικούς η αυξημένη ροή ασθενών με λοιμώξεις στα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ ως κυριότερη αιτία των αυξανόμενων περιστατικών κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφεται η ανίχνευση της νέας υποπαραλλαγής της Όμκρον, της JN.1, η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ως αποτέλεσμα της αύξησης των περιστατικών κορωνοϊού, είναι και η αύξηση των ασθενών που έφτασαν περίπου τους εξήντα, ενώ τρία πρόσωπα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών από το Υπουργείο Υγείας, η νέα υποπαραλλαγή φαίνεται να επικρατεί και να εκτοπίζει όλες τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές της Όμικρον, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί επιδημικό κύμα. Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, η νέα υποπαραλλαγή καταλαμβάνει πέραν του 50% των κρουσμάτων στην κοινότητα, ωστόσο το ποσοστό αυτό καταδεικνύει πως τα θετικά περιστατικά θα αρχίσουν να μειώνονται. «Θωρούμε πως η υποπαραλλαγή είναι και ο λόγος που υπάρχει αυτή η αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα, μέχρι να κάνει τον κύκλο της», είπε.

Όπως όλες οι υποπαραλλαγές, έτσι και η JN.1, εμφανίζει κάποιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός, σε μια προσπάθεια να μεταδοθεί πιο εύκολα και να διαφύγει της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης, τα δεδομένα που έχουν οι ειδικοί ενώπιον τους καταδεικνύουν πως η νέα υποπαραλλαγή αντιμετωπίζεται επαρκώς από τα εμβόλια που υπάρχουν στη διάθεσή μας.

Δεν είναι όμως μόνο η υποπαραλλαγή που ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και οι συχνότερες κοινωνικές επαφές μεταξύ των πολιτών σε κλειστούς χώρους λόγω της εορταστικής περιόδου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον δρ. Καραγιάννη, ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων στην κοινότητα είναι δύσκολο να υπολογιστεί, αφού στην πλειοψηφία τους οι θετικοί στον ιό προχωρούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και δεν δηλώνονται στα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου. «Τα περιστατικά που κοινοποιούνται, είναι αυτά που οι έλεγχοί τους πραγματοποιούνται στα φαρμακεία και στα κλινικά εργαστήρια. Έτσι, θεωρώ πως δεν θα γνωρίζουμε κατά πόσον η κατάσταση θα έχει επιβαρυνθεί κατά τη διάρκεια των εορτών εκτός και εάν καταγραφεί περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών», είπε.

Ο δρ Καραγιάννης συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινό με λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, καθώς επίσης προτρέπει τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα να μην επισκέπτονται άλλους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρόσωπα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι τους οποίους αφορούν οι νοσηλείες των τελευταίων ημερών. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), τα άτομα που νοσηλεύονται είναι κυρίως άνω των 75 ετών, με αρκετά περιστατικά να προέρχονται από οίκους ευγηρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συρρέουν ασθενείς με λοιμώξεις στα νοσοκομεία-«Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι»

Γεμάτο το Μακάρειο, καταρτίστηκε πλάνο για επιπλέον κλίνες

Την ίδια ώρα, περίπου 35 παιδάκια, φαίνεται ότι θα υποδεχθούν τη νέα χρονιά στους θαλάμους του Μακάρειου Νοσοκομείου, καθώς νοσηλεύονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ένας αριθμός, ο οποίος αντιστοιχεί στο 90% της πληρότητας του Νοσοκομείου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι ίσως και να φθάσει στο 100% η πληρότητα του Μακάρειου Νοσοκομείου και γι’ αυτό οι αρμόδιοι έχουν καταρτίσει ήδη συγκεκριμένο πλάνο, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος για νέες εισαγωγές παιδιών που χρήζουν νοσηλείας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, δρ. Αβραάμ Ηλία, «πρόκειται για παιδιά που πάσχουν με λοιμώξεις του αναπνευστικού, καθώς επτά στα δέκα παιδιά είναι με αυτή τη λοίμωξη, από τα οποία περίπου τα μισά πάσχουν από λοίμωξη RSV. Είναι βρέφη τα οποία νοσούν από αυτόν τον ιό του αναπνευστικού και τους προκαλεί οξεία βρογχιολίτιδα και γι’ αυτό τον λόγο τα περισσότερα παιδιά τα οποία εισάγονται τη δεδομένη περίοδο είναι παιδιά κάτω των δώδεκα μηνών, τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα καταρροής, βήχα, ανορεξία, πυρετό ή γαστρεντερικές διαταραχές και αναγκαστικά εισάγονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση».

Ταυτόχρονα, εκτός από τον ιό RSV, υπάρχουν και παιδιά που χρήζουν νοσηλείας λόγω πνευμονιών και λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού. Είναι κυρίως μικροβιακές πνευμονίες αλλά και ιογενείς, ενώ υπάρχουν και ορισμένα παιδιά τα οποία πάσχουν από COVID. «Έχουμε μια μικρή αύξηση των παιδιών τα οποία νοσηλεύονται με κορωνοϊό, αυτή τη δεδομένη περίοδο, πράγμα που αποτυπώνει τη αύξηση του ιού στον γενικό πληθυσμό», εξήγησε ο Δρ. Ηλία.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων παιδιών κυμαίνεται συνεχώς, καθώς υπάρχουν πολλά παιδιά τα οποία λαμβάνουν εξιτήρια και την ίδια ώρα, γίνονται εισαγωγές νέων παιδιών που χρήζουν νοσηλείας. «Σήμερα, υπάρχουν γύρω στα 33 με 35 παιδιά τα οποία νοσηλεύονται στους δυο παιδιατρικούς θαλάμους του Μακάρειου Νοσοκομείου και ο αριθμός αυτός αυξομειώνεται λόγω της μεγάλης διακίνησης που παρατηρείται με τις εισαγωγές και τα εξιτήρια που λαμβάνουν αυτά τα παιδιά».

Πάντως, το πλάνο το οποίο υπάρχει σε περίπτωση όπου η πληρότητα του Μακάρειου Νοσοκομείου φθάσει στο 100%, είναι η επέκταση αυτών των κλινών σε άλλους θαλάμους του Νοσοκομείου, ή αν κριθεί ανάγκη, παιδιά θα μεταφερθούν σε άλλες παιδιατρικές κλινικές, όπως είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας ή Λεμεσού, εάν και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας