Σπάνε κάθε ρεκόρ τα ταξίδια των Κυπρίων το 2023-Οι χώρες επιλογής για την Πρωτοχρονιά

Δεν πτοήθηκαν από τις αυξημένες αναφορές περί τρομοκρατικών επιθέσεων ή από το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται μέρα με τη μέρα σε όλο τον πλανήτη οι Κύπριοι, αφού αρκετοί έχουν επιλέξει να περάσουν τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει πως το 2023 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τα ταξίδια, ξεπερνώντας τους αριθμούς που καταγράφηκαν το 2019, ενώ οι χώρες επιλογής παραμένουν οι ίδιες. Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι και αυτοί που επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους εντός Κύπρου, αλλά στις ορεινές περιοχές, με τις κρατήσεις να κινούνται σε ρυθμό δύο ταχυτήτων.

Oι κρατήσεις των Κυπριών για το εξωτερικό, ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες, θυμίζουν εποχές προ πανδημίας, καθώς πολλοί είναι αυτοί που επέλεξαν να εκμεταλλευτούν τις διακοπές των Χριστουγέννων και να ταξιδέψουν στην Ευρώπη ή άλλα μέρη του πλανήτη, για να καλωσορίσουν με διαφορετικό τρόπο το νέο χρόνο.

«Είναι αυξημένη η κίνηση και κατά πάσα πιθανότητα ξεπερνούν και τους αριθμούς του 2019. Για την χρονιά ολόκληρη είναι σχεδόν σίγουρο ότι σπάσαμε ρεκόρ και είναι η καλύτερη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αφού υπάρχουν και εκείνοι που κάνουν τις κρατήσεις μόνοι τους και εμείς δεν τους έχουμε σημειωμένους. Το 2019 ήταν χρονιά με 1,6 εκατομμύρια ταξίδια και φαίνεται ότι 2023 θα τα ξεπεράσουμε», επεσήμανε στον REPORTER ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους.

Όσον αφορά στις χώρες που διάλεξαν οι Κύπριοι για να περάσουν το υπόλοιπο των διακοπών τους, οι επιλογές δεν έφεραν έκπληξη σε κανένα, καθώς οι προορισμοί είναι παραδοσιακοί, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό.

«Πρώτα είναι η Ελλάδα, που από μόνη της κατέχει ένα ποσοστό 30-35%. Μετά είναι η Μεγάλη Βρετανία με ένα ποσοστό περίπου 15% και μετά η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως κεντρική, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ελβετία, Πολωνία. Όλες αυτές οι χώρες που είναι κοντά. Περιμένουμε τα τελικές καταγραφές της Στατιστικής Υπηρεσίας».

Σε δύο ταχύτητες οι κρατήσεις των ορεινών θέρετρων

Στο μεταξύ, στα ορεινά όπου παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω και των χριστουγεννιάτικων χωριών, διαμορφώνεται μία εικόνα, που μαρτυρά ότι είναι η πληρότητα των ξενοδοχείων και των ορεινών θέρετρων γίνεται με ρυθμό δύο ταχυτήτων. Από τη μία είναι τα ξενοδοχεία που έχουν ετοιμάσει ξεχωριστό πακέτο για τους καλεσμένους τους και περιλαμβάνει και διασκέδαση και από την άλλη είναι αυτά που παρέχουν μόνο διαμονή.

«Όσον αφορά στις κρατήσεις για το τριήμερο των Χριστουγέννων, η κίνηση κινήθηκε 60-90% και για την Πρωτοχρονιά, όσοι θα έχουν πακέτα για ρεβεγιόν θα αγγίξουν το 90-100%. Το πακέτο για ρεβεγιόν περιλαμβάνει μουσική διασκέδαση, μπουφέ και μενού. Τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, που παλαιότερα έκαναν ρεβεγιόν και πακέτα διασκέδασης, πλέον δεν τα κάνουν και αναμένεται να κινηθούν γύρω στο 40-50%», εξήγησε στον REPORTER o πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων του ΠΑΣΥΞΕ, Αντρέας Μαντάλας.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια στα ξενοδοχεία και τα ορεινά θέρετρα, που είναι μικρότερα και δεν έχουν πακέτα, με τους ιδιοκτήτες να περιμένουν τους πολίτες με τα τζάκια αναμμένα και τις θερμάνσεις στο φουλ. Πάντως, αν κάποιος ψάχνει δωμάτιο σε αγροτουριστικά σπιτάκια και σαλέ, θα δυσκολευτεί να βρει, καθώς η πληρότητά τους έχει φτάσει το 80%.

Σημειώνεται πως, παρά το γεγονός ότι οι ορεινές περιοχές και δη εκείνες που φιλοξενούν χριστουγεννιάτικο χωριό σφύζουν από ζωή αυτές τις ημέρες, καθώς ο κόσμος σπεύδει να απολαύσει τα ειδυλλιακά τοπία, η αυξημένη αυτή κίνηση δεν αντικατοπτρίζεται και στις κρατήσεις στα ξενοδοχεία και τους χώρους διαμονής.

«Ο κόσμος πάει, το βλέπει ως εκδρομή, τρώει σε μία ταβέρνα και μετά επιστρέφει στο σπίτι του. Δεν υπάρχει το τερπνών μετά του ωφέλιμου, δηλαδή να γίνουν αυτά και να δουλέψουμε κι εμείς. Ας είναι καλά οι μαθητές, που γίνονται αυτή την περίοδο οι εκδρομές και υπάρχει πληρότητα και κάποιες άλλες ημέρες σε κάποια ξενοδοχεία».

Δειτε Επισης

Παρέμβαση υπ. Οικονομικών για καταβολή συντάξεων ζητούν έξι πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Καταγράφονται ζημιές από την χαλαζόπτωση στην Πιτσιλιά-«Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται»
ΠΑΣΥΞΕ: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες όμως αυτό μπορεί να ανατραπεί
Αυξημένη ροή ασθενών στα ΤΑΕΠ τις γιορτές του Πάσχα
Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-H πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Το πραξικόπημα, η εισβολή, οι κόντρες και μία ύλη που δεν καλύπτεται
Σχεδόν 400 άτομα ζήτησαν βοήθεια για στέγαση το 2023-Διπλασιάστηκαν οι αριθμοί σε ένα χρόνο
Κρίσιμος μήνας για ΥΠΑΝ ο Μάιος, ανακοινώνει τις θέσεις για ενιαία εκπαίδευση-Τι ζητούν οι γονείς
Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές