Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεφωνικής απάτης με «shock calls» στην Ευρώπη

Σε μια συντονισμένη δράση που διήρκεσε από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου, οι αρχές ασφαλείας και οι δικαστικές αρχές από πέντε χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εξουδετερώσουν ένα εγκληματικό δίκτυο, το οποίο ήταν ύποπτο για τη διενέργεια «αιφνιδιαστικών κλήσεων» (shock calls) με σκοπό την απόσπαση χρημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Ευρωπόλ), κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εξειδικευμένα αστυνομικά τμήματα και εισαγγελικές αρχές και από τα 16 γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια πραγματοποίησαν δράσεις εφαρμογής της νομοθεσίας, μαζί με τη γερμανική ομοσπονδιακή εγκληματολογική αστυνομία και τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Πολωνίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου. Η Ευρωπόλ συντόνισε τη διεθνή δράση.

Περίπου 1.000 αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων ειδικών μονάδων επέμβασης, συμμετείχαν καθημερινά σε αυτή την επιχείρηση.

Χάρη στη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση υπό την ηγεσία της αστυνομίας του Βερολίνου, οι δράστες συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω, ενώ εξασφαλίστηκαν εκτεταμένα αποδεικτικά στοιχεία και ανακτήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά και τιμαλφή, όπως κοσμήματα που ανήκαν στα θύματα.

Συνολικά, συνελήφθησαν 27 ύποπτοι και αποτράπηκαν 74 εγκλήματα «αιφνιδιαστικών κλήσεων», με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η κατάληξη περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ στις τσέπες των εγκληματιών.

Η Ευρωπόλ παρείχε προσωπικό στο κέντρο συντονισμού στο Βερολίνο καθ' όλη τη διάρκεια της δράσης, βοηθώντας στη διασταύρωση των στοιχείων που συλλέχθηκαν και διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων εμπλεκόμενων χωρών.

Τηλεφωνική κλήση για ψεύτικο ατύχημα

Οι απάτες που διέπραττε αυτό το εγκληματικό δίκτυο ακολουθούσαν πάντα το ίδιο μοτίβο.

Οι δράστες τηλεφωνούσαν στα θύματά τους παριστάνοντας τον αστυνομικό, τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας ή ακόμη και κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Ισχυρίζονταν ότι ένα μέλος της οικογένειας είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και ότι το θύμα πρέπει να καταβάλει εγγύηση για την αποφυλάκισή του.

Η έρευνα αποκάλυψε πώς οι ύποπτοι χρησιμοποιούσαν πληροφορίες από αγγελίες θανάτου σε εφημερίδες για να πραγματοποιήσουν τις απάτες τους.

Από τις αγγελίες θανάτου, οι ύποπτοι μάθαιναν τα ονόματα των παιδιών του θανόντος, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για να έρθουν σε επαφή με τους πενθούντες. Προσποιούνταν ένα μέλος της οικογένειας, προσθέτοντας αξιοπιστία στην ψεύτικη κλήση.

Οι απαιτήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις ξεπερνούσαν συνήθως τις 100.000 ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διερευνώνται τα αίτια πυρκαγιάς στη Διερώνα-Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών
Νέα σύλληψη γυναίκας για σφετερισμό Ε/Κ περιουσιών στα κατεχόμενα
Νέα ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την απόδραση-«Δεν νιώθουν την ανάγκη να αναλάβουν καμία ευθύνη για αυτό το φιάσκο»
Υπήρχαν θαμώνες στο καφενείο την στιγμή των πυροβολισμών στη Γιόλου-«Στόχος του δράστη να εκφοβήσει»
Ολονύχτια επιχείρηση στη Λεμεσό για τον ισοβίτη-Ήταν κοντά η Αστυνομία αλλά συνεχίζει να ξεφεύγει ο Κομμωτής
Βλάβη σε πλυντήριο προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στο Φρέναρος-Εξήλθαν έγκαιρα οι ένοικοι
Νεκρός κάτω από το όχημα του εντοπίστηκε 58χρονος στη Λεμεσό-Ατύχημα δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
Κατάδικος αλλά έξω υπό όρους ο 26χρονος που βοήθησε «Κομμωτή»-Μιλούσαν μέσω Instagram, παραδέχθηκε αλλά...
Στις ελεύθερες περιοχές δείχνει τον «Κομμωτή» το στίγμα του κινητού του-Αγώνας δρόμου και... κρυφτούλι με την Αστυνομία
Εκτεθειμένη ξανά η Αστυνομία, «απογυμνωμένη μαρτυρία» για πατέρα και φίλο-Αφέθηκαν ελεύθεροι, παραδέχθηκε ο 26χρονος