Πάνω από 90% η πληρότητα στο Μακάρειο-Παρατηρείται αύξηση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Πέραν του 90% είναι η πληρότητα αυτή την περίοδο στο Μακάρειο Νοσοκομείο, και νοσηλεύονται κυρίως παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος Δρ Αβραάμ Ηλίας, επισημαίνοντας ότι φέτος στις λοιμώξεις του αναπνευστικού παρατηρείται αύξηση σε σχέση με πέρσι.

Όπως είπε, νοσηλεύονται πολλά παιδιά, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη διακίνηση περιστατικών με τις εισαγωγές να κυμαίνονται από έξι σε οκτώ, ίσως και περισσότερες την ημέρα, ενώ παράλληλα υπάρχουν άλλα τόσα εξιτήρια.

«Κυρίως είναι παιδιά που πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού, δηλαδή 7 στα 10 παιδιά τα οποία νοσηλεύουμε αυτή την περίοδο είναι με λοιμώξεις του αναπνευστικού με κυρίαρχη λοίμωξη τον ιό RSV, ο οποίος προκαλεί οξεία βρογχιολίτιδα στα βρέφη γι αυτό τον λόγο τα περισσότερα παιδιά που νοσηλεύονται, τα περισσότερα από τα μισά είναι βρέφη, παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών», είπε.

Δεύτερη σε συχνότητα λοίμωξη, συνέχισε, είναι οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, οι μικροβιακές πνευμονίες ή ιογενείς πνευμονίες. «Έχουμε επίσης, παιδιά με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ενώ κατά το πλείστον νοσηλεύονται βρέφη κάτω των 12 μηνών με οξεία βρογχιολίτιδα», διευκρίνισε.

Ο Δρ Ηλία διευκρίνισε ότι η οξεία βρογχιολίτιδα είναι η κύρια αιτία εισαγωγών των παιδιών στους παιδιατρικούς θαλάμους τους χειμερινούς μήνες καθώς η κορύφωση συνήθως παρατηρείται Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

«Επομένως δεν μπορούμε να πούμε τώρα ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας αυτής. Αναμένεται να υπάρξει μια μείωση αυτή την περίοδο λόγω του κλεισίματος των σχολείων και με την επανέναρξη των σχολείων μετά από μια-δύο εβδομάδες αναμένεται να έχουμε αύξηση των περιστατικών. Συμβαίνει κάθε χρόνο, φέτος υπάρχει αύξηση των περιστατικών σε σχέση με πέρσι παρόλα αυτά είναι κάτι που είναι διαχειρίσιμο», πρόσθεσε.

Συνήθως, εξήγησε, τα παιδιά παρουσιάζουν πυρετό, βήχα, αναπνευστική δυσχέρεια, ο βήχας είναι επίμονος, μπορεί να έχουν ρινική καταρροή, ανορεξία και μερικές φορές και γαστρεντερικές διαταραχές γι αυτό τον λόγο, τόνισε, τα παιδιά χρειάζονται να νοσηλευτούν στους παιδιατρικούς θαλάμους για να πάρουν την αντίστοιχη θεραπεία.

Το άλλο που παρατηρούμε, επεσήμανε, είναι μια αύξηση στα νεογνά και βρέφη κάτω των 2 μηνών γιατί αυτή, ανέφερε, είναι μια ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα λόγω της ανωριμότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

«Κάνουμε έκκληση στους γονείς που έχουν παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας να είναι προσεκτικοί και να μην έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα ιδίως με μεγαλύτερα αδέλφια τα οποία προσκομίζουν και μεταδίδουν αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς στα μικρότερα παιδιά», είπε.

Όσον αφορά περιστατικά κορωνοϊού, ο Δρ Ηλία ανέφερε ότι αυτή την στιγμή νοσηλεύονται τέσσερα παιδιά. «Παρόλο που τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε σποραδικές εισαγωγές με κορωνοϊό, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια μικρή αύξηση των εισαγωγών κι αυτό αποτυπώνει την αύξηση στο γενικό πληθυσμού της νόσου και είναι κυρίως μικρά παιδιά, βρέφη, με συμπτώματα, τον πυρετό και την ανορεξία», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή Θεσμών για την συζήτηση για ΜΚΟ-«Ντροπή σας, έλεος κάθε φορά... Δική σας ντροπή»
Διεθνείς αντιδράσεις για τα ισραηλινά πυρά σε διπλωματική αποστολή-Παραδοχή από τον IDF
Καταδίωξη οδηγού στην Έγκωμη, παραβίαζε κόκκινους σηματοδότες για να διαφύγει-Θετικός στο νάρκοτεστ
Στην αντεπίθεση η Μιχαηλίδου για το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών-«Φυσικά και σπάζουν κατεστημένα»
Άλλα δύο πρόσωπα αναζητούνται για την επίθεση στο Fan Club της Ομόνοιας (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά πυρά στη διάρκεια επίσκεψης ξένων διπλωματών στη Δυτική Όχθη
Νέες διαβεβαιώσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος-Δεν παρουσιάζεται περιβαλλοντική υποβάθμιση στο Lady’s Mile
Δικαίωμα προσφυγής δικηγόρων στο Διοικητικό Δικαστήριο για αποφάσεις της Εποπτικής Αρχής για ξέπλυμα
Επιμένει στη διαφωνία με την αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΠΟΕΔ-Δεν αποκλείει απεργιακά μέτρα
Δεν έπεισε το Δικαστήριο η Αστυνομία για τη σύλληψη 51χρονου για τα επεισόδια, αφέθηκε ελεύθερος-Στο κελί οι 18χρονοι