Ο διπλός στόχος, οι εντατικές διεργασίες και η αλλαγή δεδομένων στο ΕΛΑΜ

Εντατικά εργάζεται το ΕΛΑΜ αυτό το διάστημα, ώστε να επιτύχει τον διπλό στόχο που έχει θέσει ενόψει των διπλών εκλογών: Να καταλάβει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο και να αποκτήσει εκπροσώπους σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της Κύπρου. Αν και, όπως συνηθίζει, κινείται σε μεγάλο βαθμό παρασκηνιακά, οι διεργασίες γίνονται σε πολλά επίπεδα, ώστε το κόμμα να έχει την καλύτερη δυνατή πορεία τον Ιούνιο.

Το ΕΛΑΜ θεωρεί πως οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση τόσο με τις προηγούμενες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές και τα δεδομένα είναι πολύ καλύτερα για αυτό. Είναι πλέον πολύ πιο δυνατό, με πιο ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, πιο εμπεδωμένο στο πολιτικό σύστημα της χώρας και διαθέτει πολύ καλύτερες οργανωτικές ικανότητες από ό,τι στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, στοχεύει σαφέστατα πιο ψηλά, δεδομένου ότι βρίσκεται στην αφετηρία ως τέταρτο σε κατάταξη κόμμα.

Αυτή η νέα εικόνα φαίνεται να έχει διευκολύνει και τις διεργασίες. Εκεί που το ΕΛΑΜ το 2016 δυσκολευόταν να εξεύρει υποψήφιους για τα Δημοτικά Συμβούλια και κατερχόταν με άδεια ψηφοδέλτια σε ορισμένους Δήμους, οι πληροφορίες λένε πως σήμερα έχει κλειστά ψηφοδέλτια σε πολλές περιοχές ή βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Στόχος είναι να έχει πλήρη ψηφοδέλτια παγκύπρια και το γεγονός ότι πλέον προσεγγίζεται από πολίτες που ενδιαφέρονται και δεν επιστρατεύει απλώς τα μέλη του, έχει συμβάλει στην πρόοδο που σημειώθηκε. Ωστόσο, αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές και ενδέχεται να μην καταφέρει να κατέλθει με πλήρεις συνδυασμούς παντού.

Το ΕΛΑΜ αποφάσισε να διεκδικήσει και ανώτατα αξιώματα, ακόμη και αν οι υποψήφιοί του δεν αποτελούν φαβορί, καθώς έχει υψηλότερα ποσοστά από την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ, οι οποίες διεκδικούν Δημαρχίες και Αντιδημαρχίες στο πλαίσιο των συνεργασιών τους με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Βέβαια το ΕΛΑΜ δεν αναμένεται να αντλήσει στήριξη από το υπόλοιπο κομματικό σύστημα, καθώς παραμένει απομονωμένο, γεγονός που δυσκολεύει τη δική του προσπάθεια για εκλογή. Η συμπερίληψη των δικών του ονομάτων στις υποψηφιότητες, όμως, ερμηνεύεται ως δήλωση παρουσίας και συμβάλλει περαιτέρω στην εμπέδωσή του στον πολιτικό χάρτη.

Έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα διεκδικήσει τη Δημαρχία του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου με τον βουλευτή Λίνο Παπαγιάννη, ενώ σοβαρές σκέψεις γίνονται για αξιοποίηση του βουλευτή Σωτήρη Ιωάννου στον Δήμο Λάρνακας, όπου τα περισσότερα κόμματα θα υποστηρίξουν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Ανδρέα Βύρα. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Μιχαλάκης Μιχαήλ, έχει εξαγγείλει την υποψηφιότητά του για την Αντιδημαρχία του Δήμου Πάφου, στον οποίο είναι δημοτικός σύμβουλος, ενώ μελετώνται και άλλες περιπτώσεις μελών και στελεχών που θεωρείται ότι διαθέτουν δυναμική και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Την ίδια στιγμή, παρόλο που το ΕΛΑΜ δεν συμμετέχει στις διεργασίες των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων για συνεργασίες, βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους και δυνητικούς υποψήφιους, ώστε να τους προσφέρει στήριξη. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους μεγάλους Δήμους, ενδιαφέρεται να έχει παρουσία και θεωρεί ότι διαθέτει αρκετή εκλογική δύναμη ώστε να είναι μετρήσιμη η υποστήριξη που θα προσφέρει. Αυτό φαίνεται ότι αναγνωρίζεται από υποψήφιους, με τους οποίους βρίσκεται σε διαβουλεύσεις. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να υποστηρίξει, πέραν από τους δικούς του υποψήφιους και κάποιους ανεξάρτητους, και πρόσωπα με διαφορετική κομματική προέλευση, που επίσημα κατέρχονται στο πλαίσιο των συνεργασιών των άλλων κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των Ευρωεκλογών, το κόμμα έχει βρει από καιρό τους τρεις υποψηφίους και αναμένεται στις αρχές του 2024 να καταλήξει και στους άλλους τρεις. Στόχος είναι το ψηφοδέλτιο να είναι δυνατό και ανταγωνιστικό, ώστε να διευκολύνει την προσπάθεια εισόδου στην Ευρωβουλή. Την ίδια στιγμή, προχωρούν οι προσπάθειες για ένταξη του ΕΛΑΜ στην ευρωομάδα του ECR, καθώς απομένουν κάποιες διαδικαστικές εκκρεμότητες. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, το κόμμα συμμετείχε σε συνέδριο του κόμματος της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζώρτζια Μελόνι, το οποίο ηγείται της ομάδας.

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος