Ισχυρισμοί στα κατεχόμενα περί δωροδοκίας του Οκτάι μέσω Τατάρ-«Έλαβε από τον Φάλγιαλι δώρο 50 εκ.»

Στο επίκεντρο ισχυρισμών περί δωροδοκίας βρίσκεται από χθες ο τέως Αντιπρόεδρος και αρμόδιος αξιωματούχος για θέματα της Κύπρου στην Τουρκία, Φουάτ Οκτάι.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς που φέρνουν στο προσκήνιο αντιπολιτευόμενοι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι υπάρχουν υποψίες ότι ο κύκλος του δολοφονημένου Τουρκοκύπριου επιχειρηματία Χαλίλ Φάλγιαλι δωροδόκησε τον κ. Οκτάι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκοκυπριακή αντιπολιτευόμενη ενημερωτική ιστοσελίδα «Μπούγκιουν Κίμπρις» και ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε στο διαδίκτυο, ο κ. Οκτάι έλαβε από τον κύκλο του Φάλγιαλι «δώρο» ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ηχητικό ντοκουμέντο παρουσίασε στο «Youtube», ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Τζεβχερί Γκιουβέν. Η τουρκική Κυβέρνηση κατηγορεί τον κ. Γκιουβέν με το πρόσχημα ότι είναι μέλος της οργάνωσης Γκιουλέν. 

Στο επίμαχο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται η φωνή του Τζεμίλ Ονάλ, ενός ατόμου που βρίσκεται φυλακισμένο στην Ολλανδία και στο παρελθόν υπήρξε συνεργάτης του Φάλγιαλι. Ο κ. Ονάλ ισχυρίζεται ότι η οικογένεια Φάλγιαλι παρέδωσε στον κ. Οκτάϊ τα 50 εκ., με τη διαμεσολάβηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Το «δώρο» παραδόθηκε στον τέως Τούρκο Αντιπρόεδρο με αντάλλαγμα της παροχής «ασυλίας» στα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Φάλγιαλι στην Τουρκία, αναφέρεται. 

Ο κ. Ονάλ επεξηγεί αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο μεταβιβάστηκε σε δόσεις το χρηματικό ποσό από τα κατεχόμενα στην Τουρκία. Ακόμη, μοιράζεται την πληροφορία ότι ο δολοφονημένος Τ/κ επιχειρηματίας ηχογραφούσε τις συναντήσεις του με πολιτικούς. Το αρχείο των ηχογραφήσεων φυλασσόταν σε ισραηλινό server, αναφέρει. Η «Μπουγκιούν Κίπρις» υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει στη διάθεσή του αρχεία που εμπλέκουν Τούρκους και Τ/κ πολιτικούς σε φακέλους τυχερών παιχνιδιών και πορνείας στα κατεχόμενα. 

Η τ/κ ιστοσελίδα επικοινώνησε με τη σύζυγο του δολοφονημένου Τ/κ επιχειρηματία, Οζγκέ Φάλγιαλι, η οποία ανέφερε ότι «είμαστε σε διακοπές της Πρωτοχρονιάς με τα παιδιά. Δεν άκουσα την ηχογράφηση. Ας την ακούσουμε και ας μιλήσουμε, θα σας τηλεφωνήσω σύντομα. Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά». Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι οι κ. Οκτάϊ και Τατάρ τηρούν σιγή ιχθύος απέναντι στις νέες αποκαλύψεις. 

Εν τω μεταξύ, ο Τ/κ δημοσιογράφος Αλιχάν Πεχλιβάν, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην όλη υπόθεση ανέφερε στην «Μπουγκιούν Κίπρις» ότι η Οζγκέ Φάλγιαλι δεν γνωρίζει τον κ. Οκτάι. Σύμφωνα με την ηχογράφηση που διέρρευσε στο διαδίκτυο, ο κ. Πεχλιβάν φέρεται να διαμεσολάβησε για να διευκολύνει ο κ. Τατάρ την αποστολή των 50 εκ. δολαρίων στον κ. Οκτάι. 

«Αν είχα τα χρήματα, θα είχα πληρώσει τα χρέη μου στις τράπεζες. Τηλεφώνησα στην κ. Οζγκέ μία ή δύο φορές για να ρωτήσω τι κάνει, αυτό είναι όλο το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Πεχλιβάν. 

Ο Φάλγιαλι, γνωστός για τη δράση του στον υπόκοσμο και στα τυχερά παιχνίδια των κατεχομένων, δολοφονήθηκε μαζί με τον οδηγό του στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο, στις αρχές του προηγούμενου έτους. 

Οι αντιδράσεις

Οι νέοι ισχυρισμοί προκαλούν αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΚΛ) και ο Γραμματέας της τ/κ συντεχνίας δασκάλων (KTÖS) τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος.  

«Είναι προφανές ότι κανείς δεν τολμά να μιλήσει», αναφέρει ο ηγέτης του ΚΛ Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος προσθέτει ότι «οι πολιτικοί που εμπλέκονται (στους ισχυρισμούς) και που κατέχουν αξιώματα στη χώρα μας πρέπει να απαντήσουν σε αυτές τις κατηγορίες. Αν είναι ψέματα, είναι ψέματα. Κανείς δεν πρέπει να σιωπά!». 

Ο  Γραμματέας της KTÖS, Μπουράκ Μαβίς, δήλωσε ότι «η είδηση για τις κατηγορίες περί δωροδοκίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούν τον Ερσίν Τατάρ έχει εξαπλωθεί σε όλη τη 'χώρα'. Οι εμπλεκόμενοι και η 'κυβέρνηση' θα πρέπει να διαφωτίσουν το κοινό για το θέμα αυτό. Μήπως ο κύριος λόγος της παρέμβασης στις 'εκλογές' είναι η δημιουργία ενός εγκληματικού δικτύου;», διερωτήθηκε

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα