Η οδός Ερμού που ξαναζωντάνεψε και η μετατροπή της σε χριστουγεννιάτικη οδό (pics)

Πριν χρόνια η οδός Ερμού, στην παλαιά πόλη της Λευκωσίας, είχε αδειάσει από κόσμο. Λίγα καταστήματα είχαν μείνει ανοικτά και κρατούσαν την περιοχή ζωντανή, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Από το 2016 και μετά, η γειτονιά άρχισε να αποκτά ξανά ζωή και τις πρωινές ώρες, αφού χρόνο με το χρόνο ξεπρόβαλαν μικρά καταστήματα. Από μια «νεκρή» οδός, η Ερμού μετατράπηκε σε γειτονιά Αγάπης, στην καρδιά της παλιάς πόλης της πρωτεύουσας.

Αγάπης γιατί, εάν ποτέ σε βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί, θα δεις πως οι άνθρωποι που διαμένουν ή που διατηρούν τα καταστήματά τους στην περιοχή, αισθάνονται ο ένας τον άλλο ως οικογένεια. Ως μια μικρή κοινότητα που κατάφεραν να φτιάξουν μόνοι τους από την αρχή. Άλλωστε, στην αρχή της Ερμού 272 μπορεί κανείς να δει μια ξύλινη κατασκευή με τόξα στην οποία αναγράφονται μερικά από τα καταστήματα της περιοχής.

dyo

DEKA

Το πρώτο κατάστημα που άνοιξε στην οδό, ήταν αυτό της Σουζάνας Πετρή (Souzana Petri Crafts). Μιας νεαρής κεραμίστριας. Ένα χρόνο αργότερα, απέναντι ακριβώς, άνοιξε το δικός της μαγαζάκι η κα Τζένη Μπάρμπα, που φτιάχνει χειροποίητες κούκλες από την αρχή. Το Vagabond handcrafted -Genny’s Thoughts. Με τα χρόνια ακολούθησαν και άλλα μαγαζάκια, με καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους, άλλους που πήραν ένα μικρό μαγαζάκι με ρούχα και μικρά καφενεία. Όλα αυτά ολοκληρώνουν τη νέα Ερμού που γέμισε με κόσμο, δίνοντας μια νέα πνοή στην περιοχή.

PENTE

DODEKA

Από το 2017, τις ημέρες των γιορτών η Ερμού 272, μετατρέπεται σε οδό γιορτής. Μιας γιορτής Χριστουγέννων που δίνει τη δυνατότητα σε όσους επισκέπτονται την περιοχή να νιώσουν την ζεστασιά των Χριστουγέννων. Την πρώτη χρονιά είχε γίνει ένα μικρό παζαράκι, από όσα μαγαζάκια είχαν ανοίξει μέχρι τότε στη γειτονιά, με τη βοήθεια και της χορηγίας που λάμβαναν από τον Δήμο.

TESSERA

exi

Στο πέρασμα των χρόνων και με την μετακόμιση περισσότερων καταστημάτων στην περιοχή, το παζαράκι μετατράπηκε σε γιορτή, αφού τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν σε αυτό και ένοικοι των μικρών σπιτιών που διαμένουν στην οδό Μίνωος. «Δεν ήταν υποχρεωτικό να συμμετάσχει κάποιος στην μικρή γιορτή που στήναμε εδώ, όμως όσοι το επιθυμούσας, άνοιξαν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους σε όσους επισκέφθηκαν την γειτονιάς μας. Πρόσφεραν μέχρι και σούπα, που έφτιαξαν οι ίδιοι», περιγράφει η κα Μπάρμπα στην πρόσφατη επίσκεψή μας στη γειτονιά της Ερμού. Έτσι, η γιορτή που ετοιμάζουν κάθε χρόνο είχε μετονομαστεί σε «Οpen Studio&Houses».

ena

ENNEA

Το 2020, όταν δειλά-δειλά ο κόσμος επέστρεφε στην κανονικότητα από την πανδημία, είχε οργανωθεί με μεγάλη επιτυχία, μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις. Μετά από εκείνη την ημέρα και εμπειρία που είχαν και με τον κόσμο να γεμίζει το στενό δρομάκι, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να καθιερωθεί μια μεγάλη εκδήλωση. Κάτι που εξακολουθεί να γίνεται μέχρι και σήμερα.

ENTEKA

Όμως η σημερινή χρονιά είναι διαφορετική από τις άλλες, αφού μπορεί να δει κανείς όλα τα καταστήματα της Ερμού, από την κορφή μέχρι κάτω, στολισμένα. Κόκκινες και ασημί μεγάλες μπάλες, φιόγκοι και λαμπιόνια προσφέρουν Χριστουγεννιάτικές πινελιές. Αυτό οφείλεται στο ότι, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λευκωσίας και το Visit Cyprus, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick, ανέλαβαν να στολίσουν όλα τα καταστήματα της Ερμού 272. Έτσι, είχε στηθεί και φέτος ένα πανηγυράκι, ωστόσο η οδός Ερμού θα παραμείνει πανέμορφα στολισμένη καθ΄ όλη τη διάρκεια των γιορτών μέχρι και στις 7 Ιανουαρίου με την συμμετοχή και περισσότερων καταστημάτων που βρίσκονται στη γειτονιά.

EPTA

Η Ερμού 272, έχει καταφέρει να ξαναζωντανέψει και να δει ξανά ένδοξες εποχές λόγω της αγάπης που δείχνουν οι άνθρωποί της. «Εδώ δεν είμαστε απλοί καταστηματάρχες που μοιραζόμαστε ένα κοινό δρόμο. Εδώ είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουμε το πρωί στο μαγαζί μας και να μην πούμε καλημέρα στον καθένα ξεχωριστά. Μαζευόμαστε όλοι για το πρωινό μας καφεδάκι, το μεσημεριανό μας φαγητό και κυρίως στηρίζουμε ο ένας, τον άλλο», μας λέει η κα Μπάρμπα πριν την αποχαιρετήσουμε κατά την επίσκεψή μας στην οδό.

11

Δειτε Επισης

Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-«Προκλήθηκε από την έντονη παρουσία μας και τις συλλήψεις»
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία
Έντονη βροχόπτωση και χαλάζι στον αυτοκινητόδρομο
Επίθεση 70 ατόμων εναντίον οικίας 73χρονου στη Λάρνακα-Έβαλαν φωτιά στην αυλή, έσπασαν τζάμια
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)