Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίστηκαν νωρίς τα Χριστούγεννα στη Λωρίδα της Γάζας, με τους αμάχους στα όρια του λιμού.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στη Χαν Γιούνις (νότια), ενώ στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου εξαπολύθηκαν κάπου 50 αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί.

Το σαββατοκύριακο ήταν εξαιρετικά πολυαίμακτο στον μικρό θύλακα με μεγάλο υπερπληθυσμό, όπου κυβερνά από το 2007 η Χαμάς. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγάζι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτόν με ανεξάρτητο τρόπο.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο περίπου δεκαπέντε στρατιωτικών του μέσα σε τρεις ημέρες, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των απωλειών του στις 154 αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας την 27η Οκτωβρίου. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί υποτιμημένο τον αριθμό αυτό.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει καταστροφική: τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και, μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, το σύνολο του πληθυσμού του θυλάκου διατρέχει κίνδυνο να υποστεί οξεία διατροφική ανασφάλεια ως λιμό, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

«Ο αποδεκατισμός του συστήματος υγείας της Γάζας είναι τραγωδία», τόνισε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο ιορδανικός στρατός ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι η Πολεμική Αεροπορία του χασεμιτικού βασιλείου προχώρησε στη ρίψη βοήθειας για τους περίπου 800 ανθρώπους που έχουν καταφύγει στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Πηγή: ΑΠE

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία