Η Αίγυπτος προτείνει σχέδιο τερματισμού του πολέμου στη Γάζα-Τι προβλέπει

Η Αίγυπτος εξέθεσε προς όλα τα αντιμαχόμενα μέρη ένα σχέδιο ειρήνευσης στην Λωρίδα της Γάζας που αποτελείται από τρία στάδια, όπως μεταδίδουν αραβικά ειδησεογραφικά μέσα και επιβεβαίωσε την Κυριακή η κρατική ισραηλινή τηλεόραση.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό σχέδιο, το πρώτο στάδιό του προβλέπει εκεχειρία διάρκειας δύο έως τριών εβδομάδων, απελευθέρωση 40 ισραηλινών αιχμαλώτων και ταυτόχρονη αποφυλάκιση 120 μελών παλαιστινιακών οργανώσεων που εκτίουν τις ποινές τους στις ισραηλινές φυλακές.

Στο δεύτερο στάδιο, οι παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς, Φατάχ, Ισλαμική Τζιχάντ και όσες άλλες μικρότερες δρουν στη Γάζα, θα κληθούν να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα κληθεί να αναλάβει την διακυβέρνηση της Γάζας. Λεπτομέρειες του συγκεκριμένου σταδίου φέρονται να συζητήθηκαν ενδελεχώς πριν από δύο εβδομάδες μεταξύ των Αιγυπτίων διαπραγματευτών και του επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ως επίσης και με τον αρχηγό της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ Αλ-Ναχάλε, ο οποίος μετέβη το Σάββατο στο Κάιρο για διαβουλεύσεις.

Κατά το τρίτο και τελευταίο στάδιο του αιγυπτιακού ειρηνευτικού σχεδίου, ο πόλεμος θα λήξει με την ανάληψη της διακυβέρνησης της Γάζας από την νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών, τη στιγμή που όλα τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρούν από τον παλαιστινιακό θύλακα, θα απελευθερωθούν όλοι οι ισραηλινοί αιχμάλωτοι, ως επίσης και όλα τα μέλη ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων που εκτίουν ποινές στις ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μικρές είναι οι πιθανότητες το αιγυπτιακό σχέδιο να γίνει αποδεκτό από την ισραηλινή πλευρά. 

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του απαγορεύει να πλήξει με τα όπλα της την επικράτεια της Ρωσίας
Εμπορικό πλοίο υπέστη «ελαφριά» ζημιά όταν χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι
Τραγικός επίλογος για τον Ιτζάκ, τη Σάνι και την Αμίτ-Οι ιστορίες των τριών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί
Ο ΠΟΥ δεν έχει παραλάβει καμία ιατρική προμήθεια στη Γάζα από τις 6 Μαΐου-Κρίσιμη για τα νοσοκομεία η έλλειψη καυσίμων
Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε στη Γάζα τις σορούς τριών ομήρων της Χαμάς