Μηχανισμό ελέγχου των αποφάσεων του Εισαγγελέα ζητούν συντριπτικά οι πολίτες-Τι καταγράφει δημοσκόπηση
06:38 - 25 Δεκεμβρίου 2023
Το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα δεν ενοχλεί μόνο τους βουλευτές που επιθυμούν να εισάγουν μηχανισμούς ελέγχου, αλλά και την κοινωνία ευρύτερα και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, όπως προκύπτει από τα ευρήματα δημοσκόπησης με αντικείμενο τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με την αποτελεσματικότητά του συστήματος Δικαιοσύνης, την οποία παρουσιάζει ο REPORTER.
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολιτικό επίπεδο κάνει λόγο για αναχρονιστικές πρόνοιες του Συντάγματος, που δεν συνάδουν με τις σύγχρονες ανάγκες για διαφάνεια και λογοδοσία, ενώ η βαρύτητα των ανέλεγκτων αποφάσεων οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο εκάστοτε Γενικός Εισαγγελέας συγκεντρώνει υπερεξουσίες. Οι πολίτες ταυτίζονται σε συντριπτικό βαθμό με αυτούς που ζητούν την εισαγωγή μηχανισμού ελέγχου, καθώς το 88% συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση.
Πάντως, οι πλείστοι θεσμοί που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη παίρνουν απροβίβαστο, καθώς απολαμβάνουν χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης από τους πολίτες, οι οποίοι επίσης δεν φαίνεται να πιστεύουν στην αμεροληψία των δικαστηρίων.
Τον υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά τους θεσμούς που εμπλέκονται στο σύστημα Δικαιοσύνης απολαμβάνουν οι νομικές σχολές των πανεπιστημίων με το 65% να αναφέρουν ότι τις εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά. Όλοι οι υπόλοιποι θεσμοί φαίνεται να παίρνουν απροβίβαστο.
Τους δικαστές εμπιστεύονται πολύ το 6% και αρκετά το 40%, με το 54% να τους εμπιστεύονται λίγο ή καθόλου. Σε ό,τι αφορά τους δικηγόρους κάποιο βαθμό εμπιστοσύνης εκφράζουν το 31% και για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο το 35%. Κάτω από τη βάση κινείται και το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς το 37% των πολιτών το εμπιστεύονται λίγο και το 27% καθόλου. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία, ωστόσο, εμπιστεύονται πολύ μόλις το 5% και αρκετά το 33%. Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η εμπιστοσύνη καταγράφεται μόλις στο 28%.
Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως τα κυπριακά δικαστήρια δεν πείθουν την πλειοψηφία για την αμεροληψία τους. Το 34% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι διαφωνούν απόλυτα με τη δήλωση ότι είναι αμερόληπτα, ενώ το 31% μάλλον διαφωνούν. Μάλλον συμφωνία εκφράζουν το 31% και μόλις 4% απόλυτη συμφωνία.
Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες θεωρούν ότι η Νομική Υπηρεσία δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντά της. Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι ανταποκρίνεται σε μικρό βαθμό και ακόμη 14% ότι δεν ανταποκρίνεται καθόλου. Σε μεγάλο βαθμό αισθάνονται ότι επιτελεί το έργο της μόλις το 5% των ερωτηθέντων, ενώ ποσοστό 36% θεωρούν ότι το πράττει σε αρκετό βαθμό.
Καλύτερα από τη Νομική Υπηρεσία ως θεσμό βαθμολογούνται οι λειτουργοί της. Το 14% συμφωνούν απόλυτα ότι έχουν τις ικανότητες να υπερασπίζονται επαρκώς τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον των δικαστηρίων και το 47% μάλλον συμφωνούν. Ωστόσο, τρεις στους δέκα είτε μάλλον διαφωνούν, είτε διαφωνούν απόλυτα με αυτή τη δήλωση.
Τέλος στο ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα θα ήθελε να μπει η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων. Στην ερώτηση εάν θεωρούν απαραίτητο κάποιο μηχανισμό ελέγχου των αποφάσεών του, το 66% δηλώνουν ότι συμφωνούν απόλυτα και ακόμη 22% ότι μάλλον συμφωνούν. Αντιθέτως, μόνο το 10% μάλλον διαφωνούν ή διαφωνούν απόλυτα. Ποσοστό 2% δεν τοποθετήθηκαν.
Ταυτότητα έρευνας
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με ανάθεση από τη ZENOX. Διεξήχθη μεταξύ των ημερομηνιών τέσσερις και οκτώ Δεκεμβρίου με Παγκύπρια κάλυψη σε αστικές και αγροτικές Περιοχές. Τα χαρακτηριστικά δείγματος είναι ενήλικες άνδρες και γυναίκες με μέγεθος δείγματος 1000 άτομα.
Η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία και η συλλογή των δεδομένων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα είναι στο 3,1% και ο βαθμός βεβαιότητας 95%.