Οι πέντε κίνδυνοι που κρύβουν τα οχήματα τον χειμώνα-Ποιες οι συστάσεις στους οδηγούς

Παρά το γεγονός ότι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τα οχήματα είναι ως γνωστό αυτοί του καλοκαιριού όπου η ζέστη είναι ανυπόφορη, εντούτοις, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους και μάλιστα αν δεν δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς, ίσως αυτοί οι κίνδυνοι να αποβούν μοιραίοι.

Απαριθμώντας τους σοβαρότερους παράγοντες για την ομαλή οδήγηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο μηχανολόγος μηχανικός με ειδίκευση στα οχήματα Χαράλαμπος Καπετάνιος, έθεσε ως προτεραιότητα στα οχήματα τις μπαταρίες, οι οποίες όπως ανέφερε, είναι επιρρεπείς στις χαμηλές θερμοκρασίες και στις υγρασίες, όπως επίσης και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Επίσης, άλλο σημαντικό ζήτημα για τα οχήματα, είναι τα ελαστικά του αυτοκινήτου, καθώς η κατάστασή τους επιβάλλεται να είναι άριστη, ή τουλάχιστον σε καλή κατάσταση που θα επιτρέπει να διακινείται ο οδηγός μέσα σε βρεγμένους δρόμους ή και σε δρόμους που έχουν παγετό.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Καπετάνιο, «το σύστημα της θέρμανσης που θα χρησιμοποιήσουμε μόλις εισέλθουμε στο όχημα, είναι πολύ σημαντικό και οφείλουμε να ελέγχουμε το σύστημα ψύξης καθώς είναι εκείνο που είναι υπεύθυνο και για τη θέρμανση του οχήματος. Πρέπει επίσης να έχουμε τα αντιψυκτικά όπως ονομάζονται μέσα στο σύστημα του ραδιατέρ και γενικά να υπάρχει ο έλεγχος της μηχανής μας».

Στο μεταξύ, σε αντίθεση με το καλοκαίρι όπου δεν είναι υγιεινό να ανοίγει ο οδηγός μόλις εισέλθει στο όχημα το κλιματιστικό, τον χειμώνα επιτρέπεται να ανοίγει ο οδηγός τη θέρμανση την ίδια ώρα, χωρίς αυτή η ενέργεια να είναι βλαβερή για την υγεία του.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που οφείλει να γνωρίζει ο οδηγός, είναι ότι η αλλαγή του λαδιού, οφείλεται να γίνεται στην ώρα της και είναι καλό να αλλάζεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς είναι πιο αποδοτικό το αυτοκίνητο.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο κ. Καπετάνιος, «πρέπει να γίνεται ο έλεγχος των φρένων του οχήματος, καθώς είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούν κανονικά, χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα, για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις».

Ιδιαίτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια των τσουχτερών ημερών, προκαλεί η δημιουργία πάγου στον ανεμοθώρακα του αυτοκινήτου, με τον οδηγό να αναμένει για αρκετά λεπτά, μέχρις ότου καθαρίσει. Όπως εξήγησε ο κ. Καπετάνιος, «όταν δημιουργείται πάγος στο γυαλί του οχήματος και δεν υποχωρεί, η μόνη λύση είναι να ρίξουμε χλιαρό νερό για να μπορέσει να σπάσει ο πάγος και να φύγει. Δεν γίνεται ούτε κρύο, αλλά ούτε ζεστό νερό να βάλουμε στο γυαλί, καθώς δεν είναι αποτελεσματικό».

Όσον αφορά τους λάτρεις των ορεινών και της οδήγησης κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, αυτό που οφείλουν να γνωρίζουν οι οδηγοί, συμπλήρωση ο κ. Καπετάνιος, «είναι ότι επιβάλλεται να ελέγχουν συνεχώς τα ελαστικά τους, αλλά και να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες ή τα οχήματά τους να κινούνται και στους τέσσερις τροχούς».

Δειτε Επισης

Ψυχανάλυση με... Αλγόριθμο: Μπορεί το ChatGPT να πάρει τη θέση του ψυχολόγου;
Απίθανα πλάσματα από τον βυθό της Ανταρκτικής έφερε στην επιφάνεια παγοθραυστικό
Επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν κρατούμενο στις Κεντρικές Φυλακές-Είχε προηγηθεί θέμα με δημοσίευση βίντεο
BBC για Σαντορίνη: Μπορεί μια πανίσχυρη έκρηξη να καταστρέψει το ονειρεμένο ελληνικό νησί;
Κοριτσάκι που δεν μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ή να χαμογελάσει διαγνώστηκε με σπάνια διαταραχή
Την κλινική σημασία της υπνηλίας σκιαγραφεί Αμερικανίδα γιατρός-Συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία
Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Κίνδυνος από την μεταφορά τουρκικών S-400 στη Συρία
Πώς έγινε το ατύχημα που οδήγησε σε ακρωτηριασμό δύο δακτύλων του χεριού του Άρη Μουγκοπέτρου
Οι δασμοί Τραμπ και οι εμπορικές σχέσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Βανς στην Ινδία
Τουρκικά ΜΜΕ: Συνεδρία συμβουλίου πρεσβυτέρων ΟΤΚ στα κατεχόμενα τον Μάιο