Συνεχίζουν τις κατεδαφίσεις πολυκατοικιών οι μπουλντόζες στα Λατσιά-Παίρνει σειρά ο Στρόβολος

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι κατεδαφίσεις των προσφυγικών πολυκατοικιών που κρίθηκαν ακατάλληλες και άμεσα κατεδαφιστέες μέσω του σχεδίου κτίΖΩ, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η κατεδάφιση των πολυκατοικιών στα Λατσιά, ενώ στις επόμενες μέρες πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την κατεδάφιση των επόμενων πολυκατοικιών στον Στρόβολο που κρίθηκαν ως επικίνδυνες.

Σήμερα, οι μπουλντόζες συνεχίζουν τις κατεδαφίσεις των δυο πρώτων προσφυγικών πολυκατοικιών στον κυβερνητικό οικισμό Αποστόλου Ανδρέα στα Λατσιά, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν και οι άλλες τρεις προς κατεδάφιση που είναι στον Άγιο Ελευθέριο. Σημειώνεται ότι η νέα πολυκατοικία στον οικισμό του Αποστόλου Ανδρέα, θα ανεγερθεί στο ίδιο τεμάχιο μόλις ολοκληρωθεί η κατεδάφιση.

Συνολικά, οι πολυκατοικίες που έχουν κριθεί επικίνδυνες είναι 43 με 375 διαμερίσματα, από τις οποίες αυτές που χρίζουν άμεσης κατεδάφισης απαριθμούν 20 με 183 διαμερίσματα, ενώ οι πολυκατοικίες που πρόκειται να κατεδαφιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο είναι οι υπόλοιπες 23 και σε αυτές υπάρχουν σύνολο 192 διαμερίσματα.

Στο μεταξύ, ορισμένα από τα 375 διαμερίσματα των εν λόγω πολυκατοικιών ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και παραχωρούνται με συμβολικό ενοίκιο κατά χάρη σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Όπως εξήγησε στον REPORTER, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, «υπάρχουν αρκετά που ενοικιάζονται, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία Γ και αντιδρούν, καθώς είναι ψηλό το ποσό της συνεισφοράς που πρέπει να δώσουν και αν δεν θέλουν να συμμετέχουν στο Σχέδιο, τότε λαμβάνουν την αξία της αγοραίας γης».

Σημειώνεται ότι στην κατηγορία Γ’, εμπίπτουν μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, μη εκτοπισθέντες, οι οποίοι δεν δικαιούνται και δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε στεγαστική βοήθεια ή επιχορήγηση από το κράτος. Σύμφωνα με το σχέδιο στους δικαιούχους της κατηγορίας Γ' παραχωρείται εφάπαξ ποσό χορηγίας, το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό που αναλογεί στο εγγεγραμμένο στο όνομά τους μερίδιο στον τίτλο ιδιοκτησίας, βάσει της αξίας της γης κατά την πιο πρόσφατη γενική εκτίμηση.

Παράλληλα, η Επιτροπή Αξιολόγησης Ευαλωτότητας, εξέτασε ξεχωριστά 64 περιπτώσεις δικαιούχων, εκ των οποίων οι 59 πρόκειται να λάβουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια για κάλυψη μέρους της συνεισφοράς τους. Το ποσό αυτό, πρόκειται να καλυφθεί από τις δωρεές που έγιναν από το κοινωνικό δίκτυο στήριξης του κτιΖΩ, με συνολικές χορηγίες 1 εκατομμυρίου ευρώ. Eπιπρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών παραχωρεί επίδομα ενοικίου σε 145 δικαιούχους, με συνολική μηνιαία δαπάνη πέραν των 100.000 ευρώ.

Όσο αφορά τις επόμενες πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν στον Στρόβολο, απαριθμούν εννέα και μέχρι το τέλος του χρόνου πρόκειται να εκδοθούν διαγωνισμοί προσφορών. «Έχουν ξεκινήσει οι συναντήσεις, ούτως ώστε να εντοπιστούν οι πολιτικοί μηχανικοί για να συντονίζουν το έργο και να υποδειχθούν οι χώροι που θα ανεγερθούν οι νέες πολυκατοικίες για να προχωρήσουν τις διαδικασίες και να οριστικοποιηθούν τα σχέδια για το κάθε διαμέρισμα» ανέφερε η κα. Κυριάκου.

Πάντως, από τα Λατσιά έχουν αναχωρήσει όλοι ένοικοι από τις πολυκατοικίες, ενώ σύμφωνα με την κα. Κυριάκου, «υπάρχει μόνο μια περίπτωση που έγκειται στην κατηγορία Γ, αλλά ακόμη δεν έχει έρθει να υπογράψει και βρισκόμαστε σε επαφή μαζί της για να διευθετηθεί η περίπτωσή της».

Αυτό που διευκρινίζεται επίσης, είναι ότι εκτός από τις δυο πολυκατοικίες που κατεδαφίστηκαν στα Λατσιά και θα κτιστεί μια στο ίδιο τεμάχιο, οι υπόλοιπες πολυκατοικίες που βρίσκονται στο σχέδιο, προγραμματίζεται να κτιστούν σε νέα σημεία.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν από ορισμένους ένοικους, η κα. Κυριάκου, εξήγησε ότι, «είναι πολύ λίγες αυτές οι περιπτώσεις ατόμων που δεν θέλουν να φύγουν από τα διαμερίσματά τους, αλλά βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους Δήμους, ούτως ώστε να τους στείλουν δεύτερη επιστολή όπου θα τους δίνεται οριστική ημερομηνία για να εκκενώσουν το διαμέρισμά τους και εάν δεν το πράξουν, τότε θα εκδοθεί διάταγμα μέσω δικαστήριο για έξωση, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να φθάσουμε σε αυτό το σημείο και θα συμμορφωθούν οι επηρεαζόμενοι».

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια