Οι άνθρωποι της υπαίθρου, η παράδοση και η κουλτούρα μας μέσα από 354 φωτογραφίες

Χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια για να ταξιδέψουν σε όλα τα χωριά και κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου. Πήραν τις φωτογραφικές τους μηχανές, είδαν τοπία, γνώρισαν ανθρώπους και απαθανάτισαν τις ομορφιές του νησιού έχοντας ένα στόχο. Να αναδείξουν την πλούσια κουλτούρα και παράδοση της Κύπρου και στην συνέχεια να μεταφέρουν την εμπειρία τους σε έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Εξερευνώντας την Κύπρο: Πέρα από την πόλη». Η έκθεση αποτελεί μια φωτογραφική περιπλάνηση σε όλα τα γνωστά και άγνωστα ελεύθερα χωριά της Κύπρου, μέσα από την οποία αποκαλύπτεται η διαχρονική γοητεία, ο ξεχωριστός χαρακτήρας και η αληθινή ταυτότητα της χώρας.

Το έργο αυτό υλοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Επίκουρου Καθηγητή Ψηφιακών Μέσων και Υπεύθυνος Ακαδημαϊκός του Προγράμματος BSc (Hons) Web Design&Development του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, Δρ. Χρίστου Καρπασίτη, ο οποίος δημιούργησε την ομάδα Explore Cyprus με την συμμετοχή φοιτητών του Προγράμματος.

students-scaled-e1691825486260

Ο Αιμίλιος Σωτηρίου, η Σωτηρία Κίρλαππου, η Ραφαέλλα Σπύρου και ο Λοΐζος Χρυσάνθου, με την βοήθεια του καθηγητή τους οργάνωσαν το έργο και βρέθηκαν σε 354 χωριά και κοινότητες της Κύπρου, που κατοικούνται μέχρι σήμερα. Μια φωτογραφική περιπλάνηση που κράτησε πολύ, αλλά επιβεβαίωσε τον αρχικό σκοπό της, δηλαδή να αναδειχθεί η αληθινή ταυτότητα και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού που παραμένει αλώβητη στην ύπαιθρο. Από τις περίπου 15 χιλιάδες φωτογραφίες που λήφθηκαν επιλέχθηκε μόνο μια για κάθε περιοχή, ώστε να δημιουργηθεί η «φωτογραφική παλέτα», όπως την χαρακτήρισε μιλώντας στον REPORTER ο εμπνευστής της έκθεσης, Δρ. Χρίστος Καρπασίτης. «Αυτή η φωτογραφική παλέτα, περιλαμβάνει όλα τα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας της Κύπρου, όπως είναι οι παραδόσεις μας, οι άνθρωποι της υπαίθρου, τα ζώα, η φύση και η θρησκεία. Δηλαδή, οτιδήποτε έχει να κάνει με την πολιτιστική κληρονομιά και την ταυτότητά μας».

KARPAS2-2-768x512

Η εξερεύνηση έκρυβε εκπλήξεις, αφού κατά τη διάρκεια των διαδρομών που ακολούθησαν, ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με χωριά που δεν γνώριζαν, αλλά και με ανθρώπους που τους άνοιξαν στα σπίτια τους, τους φίλεψαν και τους επιβεβαίωσαν πως δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος φημίζεται για την φιλοξενία της. «Σε όλα τα χωριά που επισκεφθήκαμε τα σπίτια, τα εργαστήρια και τα καφενεία είχαν ανοικτές τις πόρτες τους για να μας υποδεχτούν, να μας πουν την ιστορία τους και να φωτογραφηθούν. Μάλιστα, πολλές φορές φεύγαμε φορτωμένοι με φαγώσιμα. Όλα φρέσκα από τα αγροκτήματά τους», περιγράφει για την εμπειρία του ο κος Καρπασίτης.

Οι φωτογραφίες που επιλέχθηκαν, αναδεικνύουν τον άνθρωπο της Κύπρου και τις δραστηριότητες όσων διαμένουν ακόμη στην ύπαιθρο και μακριά από τα ψηλά κτήρια της πόλης. Εκεί που οι άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά στην φύση και στην παράδοσή μας. Η ομάδα του Explore Cyprus, πήρε κλεφτές ματιές από τις δραστηριότητές που ασχολούνται κατά τον ελεύθερο τους χρόνο οι άνθρωποι και όλες οι φωτογραφίες που παρουσιάζουν στην έκθεσή τους, κρύβουν πίσω τους μια μικρή ιστορία. «Κάθε φωτογραφία έχει ως στόχο να παρουσιαστούν στοιχεία της κουλτούρας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας. Πίσω από τα πρόσωπα που απεικονίζονται κρύβονται παραδοσιακές τέχνες και όλη η κυπριακή κουλτούρα. Οι τέχνες που θα δει κάποιος στα χωριά συνδέονται με την κουλτούρα μας. Όπως είναι για παράδειγμα η αγγειοπλαστική και οι παραδοσιακοί χοροί», είπε.

tessera

epta

Κύριος στόχος του έργου, σύμφωνα με τον κ. Καρπασίτη, είναι να παρουσιάσει την κουλτούρα και την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσω δημιουργικών πρακτικών και τεχνών, όπως είναι η φωτογραφία. «Να αναδείξουμε δηλαδή ότι μέσα από αυτές τις πρακτικές μπορούμε να αναδείξουμε την κουλτούρα μας, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Ακόμη είναι μια ευκαιρία για νεότερες γενιές να δουν και να εκτιμήσουν τις αμέτρητες ομορφιές που κρύβει το νησί».

Αυτό το μεγάλο ταξίδι των δύο ετών, ολοκληρώθηκε, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις και όμορφες εικόνες που πλέον θα έχει τη δυνατότητα να δει όλος ο κόσμος, όχι μόνο στην Κύπρο, αφού μέρος της έκθεσης ταξίδεψε στη Βρετανία και στην Κίνα, ενώ τώρα εκτίθεται στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Λευκάρων από τις 26 Νοεμβρίου και θα παραμείνει εκεί, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.

ena

pente

Αυτή φαίνεται να είναι η αρχή, αφού το έργο έδωσε έμπνευση για νέα έργα. Σημαντικά κομμάτια, της φωτογραφικής εμπειρίας υπήρξαν τα εγκαταλελειμμένα χωριά του νησιού και δεν αποκλείεται στα σχέδια για ένα προσεχές έργο να προχωρήσουν σε εξερεύνηση των περιοχών που έχουν εγκαταλειφθεί ή καταστραφεί με το πέρασμα των χρόνων. «Έτυχε να ταξιδέψουμε σε δύο εγκαταλελειμμένα χωριά. Τα επισκεφθήκαμε καταλάθος κατά τη διαδρομή μας προς τους συγκεκριμένους προορισμούς που είχαμε στο μυαλό μας και πραγματικά μας έκανε μεγάλη εντύπωση, έτσι είναι κάτι που θα επεξεργαστούμε ως ιδέα σε ένα νέο πιθανό έργο».

dyo

tria

Δειτε Επισης

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων