Από το κακό στο χειρότερο η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη-Κυριαρχεί η διαφθορά

Μακρύς και δύσβατος φαντάζει ο δρόμος για επαναφορά της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης στην Κύπρο, αφού οι περισσότεροι θεσμοί που έχουν εμπλοκή, παίρνουν απροβίβαστο από τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν ως βασικό πρόβλημα τη διαφθορά και το «μέσον» που θεωρούν πως κυριαρχεί, ενώ ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα, είναι και οι καθυστερήσεις που καταγράφονται.

Τα πιο πάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την ποσοτική έρευνα με θέμα «Το σύστημα Δικαιοσύνης στην Κύπρο» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 3ου Ετήσιου Συμποσίου της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Την έρευνα διενήργησε η εταιρεία IMR, με δείγμα 1000 ατόμων και βαθμό βεβαιότητας 95%. Το 40% (32% το 2022) των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε «καθόλου» ικανοποιημένο με το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης στην Κύπρο και 39% (43%) «Λίγο» ικανοποιημένο. Μόλις το 2% δήλωσε «πολύ» ικανοποιημένο με τη Δικαιοσύνη στην Κύπρο.

karta 6

Στο ερώτημα «ποια πιστεύετε πως είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης στην Κύπρο», ως το πρώτο πιο σημαντικό πρόβλημα, έρχεται με μεγάλη διαφορά η απάντηση, λόγω διαφθοράς και επικράτησης του «μέσου». Συγκεκριμένα, η εν λόγω απάντηση λαμβάνει το 45% των απαντήσεων, ενώ σε σύγκριση με το 2022, η αντίστοιχη απάντηση λάμβανε 36%. Δεύτερη απάντηση είναι η «καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων», με 24%, τρίτη η ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων με ποσοστό 8%, τέταρτη η γραφειοκρατία 6%, και ακολουθεί η έλλειψη αντικειμενικότητας, με 5% και τελευταία με μόλις 2% η απάντηση για το «χαμηλό επίπεδο των δικηγόρων».

karta 4

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα, ανάμεσα στους ερωτηθέντες που κλήθηκαν να δώσουν μια αυθόρμητη απάντηση για τα συνολικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης. Πρώτη με το πολύ υψηλό ποσοστό 60% είναι και πάλι η απάντηση για τη Διαφθορά-Επικράτηση του «μέσου», ενώ ακολουθεί το πρόβλημα της καθυστέρησης στην εκδίκαση υποθέσεων, με 50%.

Στη λίστα ακολουθούν η γραφειοκρατία με 24%, η έλλειψη αντικειμενικότητας με 21%, η ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων με 16% και το χαμηλό επίπεδο των δικηγόρων με 4%.

karta 5

Στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι είστε από την ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων στην Κύπρο», το 69% των ερωτηθέντων, δεν δηλώνει ικανοποιημένο. Συγκεκριμένα, το 24% απάντησε πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, το 45% λίγο ικανοποιημένο, το 26% αρκετά ικανοποιημένο και μόλις το 1% πολύ ικανοποιημένο. Όπως φαίνεται και στην σχετική κάρτα, τα αποτελέσματα, είναι περίπου τα ανάλογα με τα περσινά.

karta 6

Στο ερώτημα, «ποιοι παράγοντες έχουν συμβάλει στο γεγονός ότι είστε λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από την ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων στην Κύπρο», το 39% των ερωτηθέντων απάντησε, «οι μη νομικά τεκμηριωμένες αποφάσεις». Από κοντά ακολουθούν άλλες δύο απαντήσεις, με 33% και 30% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα το 33% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένος από την ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων, λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση τους, ενώ το 30% λόγω της διαφθοράς, που θεωρεί ότι επικρατεί στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης. Ακολουθούν ως απαντήσεις, «η ελλιπής αιτιολόγηση στην αξιολόγηση μαρτυρίας/γεγονότων, με 17% και η ελλιπής πρόσβαση σε ένα ποιοτικό δικαστικό σύστημα με 9%.

karta 7

Ταυτότητα Έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με ανάθεση από τη ZENOX. Διεξήχθη μεταξύ των ημερομηνιών τέσσερις και οκτώ Δεκεμβρίου με Παγκύπρια κάλυψη σε αστικές και αγροτικές Περιοχές. Τα χαρακτηριστικά δείγματος είναι ενήλικες άνδρες και γυναίκες με μέγεθος δείγματος 1000 άτομα.

Η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία και η συλλογή των δεδομένων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα είναι στο 3,1% και ο βαθμός βεβαιότητας 95%.

Ταυτότητα Έρευνας 2

Ταυτότητα Έρευνας

Δειτε Επισης

Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ
Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας
Καμπάνα χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο για αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό