Από λέξεις σε χαρτί για ένα παιχνίδι με την παρέα του, ο Βασίλης δημιούργησε το «Άτε Ολάν»

Η κυπριακή διάλεκτος αποτελεί αδιαμφισβήτητα την κληρονομιά του τόπου μας, που δυστυχώς στο πέρασμα των χρόνων αρχίζει να χάνεται, αφού πλέον είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να χρησιμοποιούν τις κυπριακές λέξεις και εκφράσεις στον καθημερινό τους λόγο. Πώς θα ήταν όμως εάν μαζευόμασταν σε ένα τραπέζι για να παίξουμε το κλασικό και δημοφιλές παιχνίδι Taboo και αντί για ελληνικές λέξεις, το παίζαμε με κυπριακές λέξεις;

Αυτή τη σκέψη έκανε πριν από περίπου πέντε χρόνια ο Βασίλης Κονναρής, ο δημιουργός του πρώτου κυπριακού επιτραπέζιου παιχνιδιού «Άτε Ολάν» με σήμα έναν γάιδαρο, το οποίο κατάφερε να κερδίσει τους Κύπριους και να μπει σε χιλιάδες σπίτια. Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 2019. Ο Βασίλης και η παρέα του συνηθίζουν εδώ και μια δεκαετία να υποδέχονται την καλοκαιρινή περίοδο με ένα διήμερο πάρτι στο σπίτι του, περνώντας ώρες παίζοντας διάφορα επιτραπέζια και άλλα ομαδικά παιχνίδια. Εκείνο το «summer opening party», ήταν όμως διαφορετικό από τα υπόλοιπα, αφού ο Βασίλης βλέποντας πως ξέμεναν από ιδέες για τα παιχνίδια που θα έπαιζαν εκείνο το Σαββατοκύριακο, αποφάσισε να φτιάξει ένα taboo αλά κυπριακά. Πήρε ένα χαρτί και ένα στυλό και άρχισε να ετοιμάζει τις κάρτες. Η έκπληξη των φίλων του, όπως εξιστορεί μιλώντας στον REPORTER, ήταν μεγάλη. «Περάσαμε τόσο ωραία και γελάσαμε μέχρι δακρύων όταν παίξαμε το παιχνίδι. Από εκείνη την ημέρα όλοι με ωθούσαν στο να φτιάξω ένα πραγματικό παιχνίδι ώστε να ζήσουν την εμπειρία που ζήσαμε και εμείς, όσοι αγαπούν και δεν ξεχνούν την κυπριακή διάλεκτο».

368691046_370663712093765_910546587584437788_n

Έτσι και έγινε. Με την υποστήριξη των φίλων, της συζύγου και της οικογένειάς του, αλλά και μέσα από έρευνα, στην οποία προχώρησε με την βοήθεια του κυπριακού λεξικού από τον Κωνσταντίνο Γιαγκουλή, ετοίμασε το πρώτο πακέτο με 196 κυπριακές λέξεις. Αυτό αποτέλεσε την πρώτη έκδοση του παιχνιδιού, που ο ίδιος ονομάζει «μυλλωμένη» γιατί περιέχει υβριστικές λέξεις και που μάλιστα έχει και τις καλύτερες πωλήσεις, σε σύγκριση με τις νεότερες εκδόσεις. Από τη δεύτερη έκδοση, την οικογενειακή, αφαιρέθηκαν οι υβριστικές λέξεις, ώστε να μπορούν να παίξουν το παιχνίδι και παιδιά μικρότερης ηλικίας, ενώ στην νέα έκδοση του παιχνιδιού που κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα, προστέθηκε ένα ζάρι, το οποίο υποδεικνύει διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να παίξει το παιχνίδι κάθε παίκτης. «Το ζάρι δείχνει περιγραφή της λέξης, είτε με παντομίμα, είτε με ζωγραφιά, είτε με τον παραδοσιακό τρόπο δηλαδή με επεξήγηση όπως και στο taboo. Εάν κάποιος έχει και τις τρεις εκδόσεις μπορεί να χρησιμοποιήσει το ζάρι, αφού σε κάθε έκδοση χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές κυπριακές λέξεις», εξήγησε ο κος. Κονναρής.

109083304_1221373234890343_4269460129616944560_n

Όπως συμβαίνει σε κάθε νέο ξεκίνημα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, υπήρξαν δυσκολίες αλλά και το άγνωστό, όμως τα μηνύματα που έλαβε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του παιχνιδιού ο εμπνευστής του παιχνιδιού, ήταν θετικά. «Άνοιξα τη σελίδα στο Facebook τον Νοέμβριο του 2019 και την ίδια νύχτα πουλήθηκαν 50 παιχνίδια. Δεν γνωρίζαμε πόσο καλά θα πάει, όμως όσα τυπώναμε τόσα πωλούσαμε και φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα».

Το «Άτε Ολάν», κρύβει πίσω του μεράκι και πολλή δουλειά από όλη την οικογένεια του Βασίλη Κονναρή, οι οποίοι επιμένουν κυπριακά και για αυτό το λόγο, παρά το κόστος, συνεργάζονται μόνο με μικρές κυπριακές επιχειρήσεις, τόσο για την κατασκευή, όσο και για την προώθηση του παιχνιδιού. Άλλωστε, όπως αναγράφεται και στο κουτί του όλα είναι «καμούμενα στην Κύπρο». Οι πωλήσεις του παιχνιδιού γίνονται κυρίως διαδικτυακά, αλλά και σε μικρά βιβλιοπωλεία και καταστήματα με είδη παιχνιδιών.

tessera

Όμως δεν είναι μόνο οι πωλήσεις, αφού δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για τους ίδιους από τις αντιδράσεις του κόσμου. Κόσμος που τους συναντά σε φεστιβάλ και τους συγχαίρει για το γέλιο που τους χάρισε το παιχνίδι, αλλά και τα χιλιάδες θετικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέρουν ηθική ικανοποίηση. « Μια φορά ήρθε ένας κύριος και ρωτούσε ποιος έφτιαξε το παιχνίδι, του είπα εγώ και μου έδωσε το χέρι και μου είπε ότι για το παιχνίδι έσπασε την πόρτα του αδελφού του, γιατί κτυπούσε το χέρι του στην πόρτα από το γέλιο. Πρόσφατα, κάτι που με συγκίνησε ήταν όταν λάβαμε μήνυμα ότι κάποιοι πήραν το παιχνίδι μας σε ένα γηροκομείο με ηλικιωμένους που έπασχαν από άνοια. Όταν έπαιξαν το παιχνίδι θυμήθηκαν λέξεις. Για εμάς αυτό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση», ανέφερε ο κος. Κονναρής.

eba

Η στροφή προς την παράδοση και οι νέες ιδέες

Το «Άτε Ολάν» μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, όμως ταυτόχρονα είναι και επιμορφωτικό, αφού οι νέοι και τα μικρά παιδιά φαίνεται να έχουν χάσει την επαφή με την κυπριακή παράδοση, όμως αποζητούν με τον τρόπο τους μια «επανασύνδεση». Ο Βασίλης, έχει ως όνειρο το παιχνίδι του να βρεθεί στις σχολικές αίθουσες την ημέρα της κυπριακής διαλέκτου, αφού θεωρεί πως είναι ένας όμορφος και έξυπνος τρόπος τα παιδιά να μάθουν κυπριακές λέξεις. «Η κυπριακή διάλεκτος τείνει να πεθάνει και θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τη διασώσουμε. Οι νέοι θέλουν να μάθουν κυπριακές λέξεις. Είναι πολλοί που μας έστειλαν μήνυμα ότι έμαθαν νέες κυπριακές λέξεις μέσα από το παιχνίδι».

teia

Ο Βασίλης, είναι φορτωμένος με σχέδια και νέες ιδέες για το παιχνίδι του, που όμως τις περισσότερες φορές μπορεί να μπλοκάρουν λόγω κόστους, αλλά και της απουσίας στήριξης από την πολιτεία σε νέους ανθρώπους, που έχουν πρωτοπόρες ιδέες. Ιδέες όπως αυτή που περιέγραψε πιο πάνω, δηλαδή να αποτελεί το παιχνίδι «Άτε Ολάν», έναν τρόπο εκμάθησης της κυπριακής διαλέκτου.

Αυτό το διάστημα, επεξεργάζεται άλλη μια ιδέα. Με την δημιουργία του επιτραπέζιου παιχνιδιού taboo για τυφλούς. «Σίγουρα θα το έχουν σκεφτεί και άλλοι ή μεγάλες εταιρείες, αλλά θέλω πολύ να το ψάξω σε βάθος. Η πρώτη δυσκολία ήταν ότι δεν εντόπισα εταιρεία που να προχωρεί σε τύπωση με την γραφή των τυφλών. Όταν ξεκινήσεις δεν σταματάς να έχεις ιδέες», είπε.

Δειτε Επισης

Σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα-Βροχές στο καιρικό μενού από την Πέμπτη
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 12 εκατ. ευρώ
Εντός των επόμενων εβδομάδων αύξηση επιδόματος εγκλωβισμένων
Εξορθολογισμό στη διαχείριση εμπορικών καταστημάτων στους συνοικισμούς ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
Είδαν κατ'ιδίαν τον χειρισμό του μεταναστευτικού από την ΚΔ οι Ισπανοί-Επίσκεψη στο Πουρνάρα
Έκκληση από κατοίκους κατεχόμενης Λουρουτζίνας να ανοίξει σημείο διέλευσης
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το πλαφόν στο νερό-Κατέθεσε αναθεωρημένο κείμενο το Υπ. Ενέργειας
Ύφεση στα περιστατικά στα ΤΑΕΠ, αναμένεται κορύφωση τις επόμενες μέρες-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
Θλίψη για τον άτυχο Άγγελο που έφυγε ξαφνικά-Οδηγείται την Τετάρτη στην τελευταία του κατοικία
Αίθριος και άνυδρος ο καιρός για τις επόμενες ημέρες-Στους 20 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία