Η Αστυνομία συνέλαβε «μιμητή» του μακελάρη στην Πράγα-Ήθελε να αγοράσει όπλο και να σκοτώσει

Μουδιασμένοι παραμένουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Πράγας μετά το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου όπου ο νεαρός ένοπλος σκόρπισε τον θάνατο. Πλέον η καθημερινότητα κυλά με έντονο το αίσθημα του φόβου, ενώ τα μέτρα ασφαλείας σε κάθε γωνιά της πόλης είναι δρακόντεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φόβοι ότι ο μακελάρης της Πράγας είχε συνεργό που δεν έχει συλληφθεί-Αυξάνονται οι νεκροί

Ψάχνουν μιμητές του μακελάρη

Ειδικότερα, οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για τον εντοπισμό τυχόν θαυμαστές του μακελάρη που ίσως θελήσουν να τον μιμηθούν και να προκαλέσουν ακόμα ένα αιματοκύλισμα. Αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, Βιτ Ρακούσαν κατά την ανακοίνωση των μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει η χώρα για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία προχώρησε ήδη στη σύλληψη ενός άνδρα ο οποίος παραδέχθηκε ότι εμπνεύστηκε από τον μακελάρη και ήθελε να αγοράσει όπλο προκειμένου να σκοτώσει. «Στις 11:30 χθες ο άνδρας μας είπε ότι εμπνεύστηκε από τον δράστη, ότι ήθελε να αγοράσει όπλο και επίσης να σκοτώσει. Μετά από λίγες ώρες αναγνωρίστηκε και συνελήφθη », αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία της Τσεχίας.

Η Αλίνα Αφανασκίνα και το «ημερολόγιο»

Εξάλλου και ο δράστης της πρόσφατης αιματηρής επίθεσης είχε εμπνευστεί από την Αλίνα Αφανασκίνα, τη Ρωσίδα μαθήτρια η οποία είχε σκοτώσει συμμαθητή της και στη συνέχει αυτοκτόνησε.

Στο μανιφέστο του που κυκλοφορούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δράστης είχε προαναγγείλει τις πράξεις του, ενώ είχε αναφερθεί και στη Ρωσίδα μαθήτρια. Ο Κόζαν χρησιμοποίησε τη διαδικτυακή πλατφόρμα Telegram για να γράψει για τις διεστραμμένες φαντασιώσεις του σχετικά με μαζικές δολοφονίες και σφαγές. Είπε ότι το κανάλι του στο Telegram θα ήταν ένα «ημερολόγιο» της ζωής του «πριν από τους πυροβολισμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ήθελε να μπλοκάρει εισόδους και να σκοτώσει όσο το δυνατό περισσότερους ο μακελάρης της Πράγας

Πώς ο μακελάρης σκόρπισε τον τρόμο σε 21 λεπτά

Λίγο πριν από τις 15:00, αναφέρθηκαν πυροβολισμοί από το μεγαλύτερο κτίριο της σχολής στην πλατεία Jan Palach. Ήταν εκείνη τη στιγμή που ο Ντέιβιντ Βίχναρ, επίκουρος καθηγητής λογοτεχνίας, περιέγραψε ότι ανέβηκε δύο ορόφους με το ασανσέρ και στη συνέχεια κόλλησε εκεί για 15 λεπτά με τα φώτα σβηστά, ενώ γύρω του ακούγονταν θόρυβοι από χτυπήματα.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία αναφέρει ότι χρειάστηκαν τέσσερα λεπτά από τον πρώτο συναγερμό στις 14:59 για να εισέλθουν στο κτίριο οι πρώτοι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο με όπλα.

Ο Ντέιβιντ Βίτσναρ περιγράφει ότι τρεις ένοπλοι αστυνομικοί του ζήτησαν να ξαπλώσει μπρούμυτα στο έδαφος. «Υπήρχε ένα άλλο άτομο μαζεμένο στη γωνία που μου είπε: "Υπάρχει ένας σκοπευτής στην οροφή"», δήλωσε στο Radio Prague International.

Οι λήψεις από κάμερες σώματος δείχνουν ένοπλους αστυνομικούς με προστατευτικό εξοπλισμό να ανεβαίνουν τις σκάλες της σχολής, να μπαίνουν σε αίθουσες διδασκαλίας και να ανεβαίνουν σε μπαλκόνια. Πολλοί από τους φοιτητές είχαν καταφέρει να οχυρωθούν. Σε μια αίθουσα, η αστυνομία φαίνεται να περιθάλπει κάποια από τα θύματα του δράστη και ένας φαίνεται να μεταφέρεται έξω από το κτίριο με φορείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο βίντεο με τον μακελάρη της Πράγας-Πυροβολεί τα θύματά του, τρέχει και ουρλιάζει

Μεταξύ των δολοφονηθέντων ήταν και η διακεκριμένη μουσικολόγος Lenka Hlavkova, η οποία ειδικευόταν στη μεσαιωνική μουσική. Μόλις μια ώρα πριν, είχε στείλει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν συνάδελφό της σχετικά με τα σχέδια για το μουσικό φεστιβάλ Άνοιξη της Πράγας τον προσεχή Μάιο.

Ο δράστης είχε άδεια για οκτώ όπλα, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πόσα είχε μαζί του μέσα στο κτίριο. Είναι άγνωστο πώς μπόρεσε να αποκτήσει ένα τόσο μεγάλο οπλοστάσιο και ο υπουργός Εσωτερικών λέει ότι θα μπορούσε να είχε σκοτώσει πολύ περισσότερους φοιτητές.

Ο διευθυντής της αστυνομίας της Πράγας Petr Matejcek περιέγραψε ότι βρισκόταν μέσα στη σχολή όταν εκτυλισσόταν η επίθεση και ότι σοκαρίστηκε από τους «απίστευτους» σωρούς πυρομαχικών στους διαδρόμους. Το πώς κατάφερε να φέρει τα όπλα και τα πυρομαχικά του στο κτίριο αποτελεί μέρος της έρευνας.

Στις 15:11 ο δράστης βρισκόταν στην οροφή και άνοιγε πυρ και η αστυνομία χρειάστηκε χρόνο για να τον φτάσει. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εννέα λεπτών, οι φοιτητές φαίνονται να προσπαθούν να σωθούν, κάποιοι από αυτούς πηδώντας από ένα ανώτερο περβάζι σε έναν χαμηλότερο όροφο.

Τρεις άνθρωποι στο έδαφος τραυματίστηκαν, καθώς ο ένοπλος στόχευσε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας και ένα άλλο όχημα.

Ένας άνδρας που βιντεοσκοπούσε από το έδαφος φώναξε, προσπαθώντας να αποσπάσει την προσοχή του από τους μαθητές που προσπαθούσαν να διαφύγουν. «Είμαι εδώ, πυροβολήστε εδώ, ελάτε εδώ!»

Στις 15:20, ο δράστης ήταν νεκρός: είδε ένοπλους αστυνομικούς να έρχονται και έστρεψε το όπλο στον εαυτό του, λέει η αστυνομία. Χρειάστηκε αρκετή ώρα για να ασφαλίσουν το κτίριο, αλλά τελικά οι φοιτητές οδηγήθηκαν στην ασφάλεια με τα χέρια υψωμένα για προληπτικούς λόγους.

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

BINTEO: Αεροσκάφος κάνει αναγκαστική προσγείωση και αναποδογυρίζεται σε παραλία
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Πόσα ευρώ θα έπαιρνε σήμερα o Ιούδας αν πρόδιδε τον Ιησού;
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω του πολέμου στη Γάζα θα μεταφερθεί στην Ελλάδα το Άγιο Φως
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του στην Κρήτη-«Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος