Η αναβίωση του εμφυλίου στον ΔΗΣΥ, η απογοήτευση και η ευαίσθητη ενότητα

Τον εφιάλτη της κρίσης των Προεδρικών Εκλογών ξύπνησε για τον ΔΗΣΥ η ανάρτηση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου, Χρίστου Τριανταφυλλίδη, μετά το πέρας της συνεδρίας της Πέμπτης. Σε μια περίοδο που η παράταξη δείχνει να έχει βρει τους τρόπους να επουλώσει πολλές από τις πληγές που συσσωρεύτηκαν και που λειτουργεί πλέον με μεγαλύτερη εξωστρέφεια, η παρέμβαση του στελέχους του κόμματος αποτελεί απόδειξη πως σε κάποιο βαθμό η αντιπαράθεση συνεχίζει να συντηρείται στο εσωτερικό και να εκδηλώνεται όποτε δοθεί ευκαιρία.

Επί της ουσίας, ο κ. Τριανταφυλλίδης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις συνεργασίες που πέτυχε η παράταξη με τα κόμματα του Κέντρου, επειδή αποτελούν την συμπολίτευση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Έκανε άκομψα λόγο για «βιασμό» του ΔΗΣΥ τον Φεβρουάριο του 2023, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε το κόμμα «αγέρωχα και υπερήφανα να διεκδικήσει τις εκλογές χωρίς συνεργασίες». «Ο Συναγερμός πολύ δύσκολα θα συμπράξει τώρα με κόμματα που στις Προεδρικές Εκλογές συμμετείχαν στον ‘βιασμό’ του μαζί με τους εκ των έσω συμμετέχοντες», υποστήριξε.

Περαιτέρω, ο γνωστός δικηγόρος υπέδειξε πως ο ΔΗΣΥ πρέπει να ξαναγίνει κόμμα μετά το «σχίσμα» του Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι αυτό δεν θα γίνει με ευχολόγια και παραπομπές σε παππούδες, μία αναφορά που επί της ουσίας σχολιάζει τη συχνή επίκληση του ιστορικού ηγέτη της παράταξης, Γλαύκου Κληρίδη. Έκανε, επίσης, λόγο για εξυπηρέτηση προσωπικών επιδιώξεων, μεθοδεύσεων και ατζεντών, ενώ μίλησε και για κάποιους που «κινούν τα νήματα», υπαινιγμός που παραπέμπει στον Νίκο Αναστασιάδη, που κατηγορείτο για παρασκηνιακές ενέργειες εναντίον του Αβέρωφ Νεοφύτου στις Προεδρικές Εκλογές.

Ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης ήταν προσεκτικός να μην αναφερθεί σε ονόματα, αλλά ταυτόχρονα ξεκάθαρος, για όσους παρακολουθούσαν την εξέλιξη του Συναγερμικού εμφυλίου. Και η παρέμβασή του εκλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την ηγεσία, ως μέρος μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας εκ των έσω να πληγεί η πρόεδρος, Αννίτα Δημητρίου, και η ηγεσία, σε μία κομβική στιγμή για το κόμμα, που ανοίχθηκε προς τα έξω και που καλλιεργεί συνθήκες ενότητας με στόχο το καλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η απάντηση του επαρχιακού γραμματέα Πάφου, Νικόλα Λιασίδη, κάτω από την ανάρτηση, μάλλον απηχεί την κυρίαρχη άποψη στον ΔΗΣΥ πως «η αυτοαπομόνωση, η διατήρηση της εσωστρέφειας και το αυτομαστίγωμα που προτείνετε σήμερα δεν αποτελούν επιλογή για τον ΔΗΣΥ». Ο επίσημος ΔΗΣΥ επέλεξε να απαντήσει χωρίς να κατονομάζει τον κ. Τριανταφυλλίδη, εκφράζοντας την αφοσίωσή του στην στρατηγική επιλογή των συνεργασιών και υποδεικνύοντας ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τις αποφάσεις και το Καταστατικό. Ο λόγος που αποφεύγεται η ευθεία απάντηση είναι γιατί η ηγεσία εντοπίζει σε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις σκοπιμότητες και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι να συμβάλει στην αναβίωση του διχασμού των Προεδρικών.

Στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν τη δυσφορία τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά στον REPORTER πως αυτοί που εισηγούνται να κατέλθει το κόμμα στις εκλογές χωρίς συνεργασίες, αποσκοπούν σε εκλογική ήττα, η οποία στη συνέχεια θα αποδοθεί στην ηγεσία. Όπως σημειώνουν, η πολιτική απομόνωση δοκιμάστηκε στις Προεδρικές Εκλογές, με αποτέλεσμα ο Αβέρωφ Νεοφύτου να μείνει εκτός δευτέρου γύρου και η νυν ηγεσία έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή στις εκλογικές νίκες. Δεδομένων και των ευαίσθητων ισορροπιών που επικρατούν στο κόμμα, καθώς πολλοί αισθάνονται απογοητευμένοι από τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών για συνεργασίες, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν είναι νέα κρούσματα εσωστρέφειας.

Πάντως, κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, φαίνεται πως επικριτική διάθεση, πέραν του Χρίστου Τριανταφυλλίδη, είχε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως πρόεδρος του κόμματος διερωτήθηκε γιατί το ΔΗΚΟ επέβαλε στον Δήμο Λευκωσίας τον Νίκο Τορναρίτη, αφού συνεργάζεται κυρίως με το ΑΚΕΛ στις τοπικές εκλογές, γεγονός που προκάλεσε αντίδραση, καθώς το όνομα του Νίκου Τορναρίτη είχε προκύψει σε πρώτο στάδιο κατά τις συζητήσεις με την ΔΗΠΑ, η οποία δεν ήταν ικανοποιημένη από την υποψηφιότητα Ανδρέα Κωνσταντίνου και δεν επιβλήθηκε από την πλευρά του ΔΗΚΟ.

Δεν θεωρείται, άλλωστε, τυχαία η επιλογή του ίδιου του Νίκου Τορναρίτη, κατά την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του την Παρασκευή, να αναφέρει επί λέξη πως «η πρόταση για να διεκδικήσω τη Δημαρχία της Λευκωσίας ήρθε ως πρόταση σύνθεσης ανάμεσα στον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ», κάνοντας λόγο για κοινό στόχο. Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε και η ανακοίνωση του δυσαρεστημένου Χαράλαμπου Πετρίδη, ο οποίος επιθυμούσε να είναι υποψήφιος για τη Δημαρχία της πρωτεύουσας, με την οποία απέσυρε το ενδιαφέρον του και υπογράμμισε ότι η ενότητα προέχει. Ο κ. Πετρίδης δεν έκρυψε τη διαφωνία και την απογοήτευσή του με τη διαχείριση που έγινε, αλλά τόνισε ότι ήθελε να είναι υποψήφιος για να λύσει προβλήματα και όχι για να προσθέσει κι άλλα στην παράταξη. Παρόμοια στάση τηρεί και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, που για πολύ καιρό παρουσιαζόταν ως ο εκλεκτός του κόμματος, ο οποίος διαμηνύει πως θα στηρίξει τον Νίκο Τορναρίτη, τον οποίο κάποιοι στον ΔΗΣΥ χαρακτηρίζουν πολιτικό του πατέρα. Ο ίδιος, όταν ανακοίνωσε ότι πλέον διεκδικεί την Αντιδημαρχία Αγλαντζιάς, άφησε αιχμές, ωστόσο δεν φαίνεται να προτίθεται να δημιουργήσει προβλήματα.

Παρόλο που στην παρέμβασή του ο κ. Τριανταφυλλίδης φωτογράφιζε τον Νίκο Αναστασιάδη, κάποιοι στον ΔΗΣΥ επιμένουν πως πίσω από το μπέρδεμα που υπάρχει με πιθανούς αντάρτες ή υποψηφίους προερχόμενους από άλλους χώρους που εμφανίστηκαν ως αλεξιπτωτιστές στη συζήτηση και θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν ζημιά στην εκλογική προσπάθεια του ΔΗΣΥ, δεν βρίσκεται ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά η άλλη πλευρά της εσωκομματικής διαμάχης, οι λεγόμενοι «αβερωφικοί». Αν και τα κρούσματα εσωκομματικής αντιπολίτευσης είχαν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα, φαίνεται πως δεν σταμάτησε να υφίσταται και ίσως η Αννίτα Δημητρίου να βρει σύντομα μπροστά της νέα μέτωπα.

Πάντως η ίδια η πρόεδρος προσπαθεί να παραμείνει συγκεντρωμένη στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ΔΗΣΥ για μια καλή εκλογική πορεία, η οποία περνά μέσα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Ήδη συγκάλεσε νέα συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για σήμερα το πρωί, ώστε να ανακοινωθούν όσα ονόματα συμφωνήθηκαν με τη ΔΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση των δικών της αποφάσεων.

Δειτε Επισης

Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης
Αναμένει να ακούσει από την Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της ο Πρόεδρος
Παραλαβή εκλογικών βιβλιαρίων από τους νέους εκλογείς μέχρι 6 Ιουνίου
Στην Κύπρο μέχρι τις 14 Μαΐου η Ολγκίν για σειρά επαφών
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία-Τα παιδιά των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας που μπήκαν στην πολιτική
Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν