Κολλημένη στη γραφειοκρατία η θανατική ανάκριση για τον επτάχρονο Αλέξανδρο που απεβίωσε το 2018
06:00 - 23 Δεκεμβρίου 2023
Πέντε χρόνια μετά, οπότε o επτάχρονος Αλέξανδρος Αθανασίου ανασύρθηκε αναίσθητος από πισίνα στα Λατσιά και παρά τη μάχη που δόθηκε για να κρατηθεί στη ζωή, απεβίωσε στις 31 Αυγούστου 2018, η θανατική ανάκριση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, παρέμεινε «κολλημένη» λόγω της γραφειοκρατίας και της άρνησης της Αστυνομίας να αποστείλει δείγματα DNA στην Αγγλία, καθώς θεωρούσε πως δεν ήταν αρμοδιότητα της.
Μετά το θάνατο του επτάχρονου, το ΤΑΕ Λευκωσίας άρχισε ποινική έρευνα για ιατρική αμέλεια, ωστόσο στην πορεία των εξετάσεων, κατέληξε πως δεν προκύπτει τέτοιο θέμα και ως εκ τούτου η υπόθεση κατηγοριοποιήθηκε ως περίπτωση αιφνίδιου θανάτου.
Παράλληλα, η Αστυνομία, όπως αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας, Δημήτρης Απαισιώτης, είχε ενώπιον της μαρτυρία από αριθμό ιατρών, που υποστήριζε ότι ο θάνατος του μικρού Αλέξανδρου, ήταν συνέπεια του συνδρόμου LONG QT, όπου σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να προκύψουν ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένο ιατρό και ένας άλλος αριθμός, ιατρών υποστήριζε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από το σύνδρομο CPVT.
Κατά την διάρκεια των αστυνομικών εξετάσεων, αποστάλθηκε δείγμα DNA του Αλέξανδρου Αθανασίου σε εξιδεικευμένο κλινικό εργαστήριο στην Αγγλία, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ο θάνατος του προκλήθηκε από το σύνδρομο LONG QT.
Τον Απρίλιο 2019 το εν λόγω εργαστήριο εκπόνησε σχετική έκθεση και σύμφωνα με τα ευρήματα που εντόπισε, ήταν ότι από το συγκεκριμένο δείγμα προέκυπτε το ενδεχόμενο ο θάνατος του Αθανασίου να προήλθε από το σύνδρομο CPVT (κατεχολαμινεργικής πολυμορφικής κοιλιακής ταχυκαρδίας) και καλούσε όπως αποσταλθούν δείγματα DNA των γονέων του αποβιώσαντος, καθώς επίσης να γίνει στους γονείς ηλεκτροκαρδιολογική εξέταση για να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για το σύνδρομο CPVT.
«Δυστυχώς, ο εξεταστής της υπόθεσης, ως κατέθεσε ενόρκως στην θανατική ανάκριση, εκτιμούσε ότι δεν ήταν αρμοδιότητα της Αστυνομίας να ληφθούν δείγματα DNA των γονέων του αποβιώσαντος, καθώς επίσης να γίνει και στους γονείς ηλεκτροκαρδιολογική εξέταση για να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για το σύνδρομο CPVT, αλλά ήταν αρμοδιότητα του Μακάρειου νοσοκομείου», ανέφερε ο δικηγόρος, υποδεικνύοντας ότι λόγω αυτής της στάσης, μέχρι σήμερα να μην έχουν ληφθεί και να αποσταλούν τα σχετικά δείγματα στην Αγγλία.
Οδηγίες θανατικού ανακριτή
Η θανατική ανάκριση, που αυτή τη στιγμή διεξάγεται ενώπιον του Δικαστή Χ. Σατσιά (σ.σ ο τρίτος, καθώς οι προηγούμενοι δύο είχαν μετατεθεί σε άλλη Επαρχία) ξεκίνησε στις 2 Δεκεμβρίου 2021 και μέχρι σήμερα έγιναν δεκατρείς εμφανίσεις, ενώ καταγράφηκαν διάφορες καθυστερήσεις. Και αυτό διότι, με την έναρξη της διαδικασίας ηγέρθηκαν διάφορα ζητήματα από τον δικηγόρο της οικογένειας, αφού η Αστυνομία δεν παρέδωσε ολόκληρο το μαρτυρικό υλικό στην ολότητα του, κάτι το οποίο έπραξε στη συνέχεια με απόφαση του Δικαστηρίου.
Κατά την μελέτη του μαρτυρικού υλικού, διαπιστώθηκε ότι από τον Απρίλιο 2019, η Αστυνομία είχε στην κατοχή της την έκθεση του εργαστηρίου της Αγγλίας, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες και ως εκ τούτου, τον Δεκέμβριο του 2022, ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Απαισιώτης, απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, μέσω της οποίας υποδεικνύονταν παραλείψεις από πλευράς Αστυνομίας, ως προς την διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης και ειδικότερα στην μη λήψη δειγμάτων DNA των γονέων του αποβιώσαντος, καθώς επίσης να γίνει στους γονείς ηλεκτροκαρδιολογική εξέταση για να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για το σύνδρομο CPVT.
Όπως εξηγεί ο κ. Απαισιώτης, «η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, κ. Μικαέλλα Πασιαρδή, με δύο επιστολές της ημερομηνίας 24/1/2023 και 20/4/2023 ζητούσε από τον Αρχηγό Αστυνομίας σε αμφότερες τις επιστολές, με την ένδειξη επείγον, όπως ενημερωθεί άμεσα για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, το στάδιο που βρίσκεται η θανατική ανάκριση και όπως έχουν τα σχόλια επί της επιστολής του δικηγόρου της οικογένειας. Ενόψει της μη οποιασδήποτε νέας ενημέρωσης μας, στις 6 Νοεμβρίου 2023, αφού προηγήθηκαν δύο ένορκες μαρτυρίες, υποβλήθηκε για δεύτερη φορά αίτημα στο Δικαστήριο όπως δοθούν οδηγίες στην Αστυνομία να λάβουν το DNA των γονιών του αποβιώσαντα και να τους γίνει ηλεκτροκαρδιολογική εξέταση τους. Στην συνέχεια αυτά τα δείγματα DNA και η εξέταση να σταλούν στο Αγγλικό κλινικό εργαστήριο για να συμπληρώσει την έκθεση του ημερομηνίας 11/4/2019, ώστε να ολοκληρωθεί».
Σε σχέση με το αίτημα της οικογένειας, η Προϊστάμενη των δημοσίων κατηγόρων της Δημοκρατίας, κ. Αλεξία Σιαπανή, ζήτησε από το Δικαστήριο να της δοθεί χρόνος, ώστε να φροντίσει η ίδια να αποστείλει σημείωμα στον Γενικό Εισαγγελέα, με την διαβεβαίωση ότι θα έχει απάντηση. Στην επόμενη ακροαματική διαδικασία, την περασμένη Πέμπτη, η κ. Σιαπανή, ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι ο Γενικός Εισαγγελέας συναινεί στο αίτημα του δικηγόρου της οικογένειας, η οποία έμεινε ικανοποιημένη από τους χειρισμούς της δικηγόρου της Δημοκρατίας, βάζοντας έτσι τέλος στην αδράνεια που παρατηρείτο.
«Αυτό που έκανε η κ. Σιαπανή ήταν προς τιμή της. Το Δικαστήριο ευχαρίστησε την κ. Σιαπανή και έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία όπως το συντομότερο δυνατόν γίνουν οι πιο πάνω ενέργειες ώστε να είναι σε θέση το Δικαστήριο να συνεχίσει την θανατική ανάκριση», ανέφερε ο κ. Απαισιώτης, εκφράζοντας ωστόσο, την δυσαρέσκεια τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειας, καθώς, «για ένα τόσο εμφανές δικαιολογημένο αίτημα της οικογένειας, χρειάστηκαν να γίνουν όσα καταγράφηκαν πιο πάνω. Βρισκόμαστε μετά από πέντε χρόνια στο σημείο να ταλαιπωρείται η οικογένεια του αποβιώσαντα, λόγω της γραφειοκρατίας και της μη επίδειξης βούλησης ενωρίτερα να γίνουν τα αυτονόητα».