Οι βασικοί στόχοι των 50 δράσεων του ΥΠΕΣ για την κοινωνική συμπερίληψη των μεταναστών

Νέο τρόπο για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, που ταλανίζει την Κύπρο τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί να βρει το Υπουργείο Εσωτερικών, με το νέο σχέδιο δράσης που έχει ετοιμάσει για την διαπολιτισμική ένταξη και την κοινωνική συμπερίληψη των μεταναστών για την περίοδο 2024-2026. Ένα σχέδιο δράσης που περιέχει 50 δράσεις, οι οποίες είναι βασισμένες σε πέντε βασικούς τομείς, που κρίνονται υψίστης σημασίας, για την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχέδιο με 50 δράσεις για κοινωνική συμπερίληψη των μεταναστών ετοίμασε το ΥΠΕΣ-Σε ποιους τομείς αφορά

Το Υπουργείο Εσωτερικών, με την εκπόνηση του συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, στοχεύει στην απάμβλυνση του προβλήματος, ενώ ξεκαθαρίζεται πως αφορά στους μετανάστες που κατέχουν νόμιμο καθεστώς παραμονής στην Κύπρο. «Πέραν από τις ενέργειες που γίνονται για την αποτροπή των ροών, την αύξηση των επιστροφών και τη βελτίωση των υποδομών, είναι και η ομαλή ενσωμάτωση και ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην οικονομία και την κοινωνία του τόπου μας», είχε αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά την παρουσίαση του σχεδίου δράσης στους εταίρους.

Για το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης απαιτείται συνεργασία διάφορων Υπουργείων και υπηρεσιών του κράτους, καθώς αγγίζει τα πέντε πεδία που αφορούν στην εκπαίδευση, απασχόληση, δεξιότητες, υγεία και στέγαση. Προς αυτό το σκοπό, το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε στους εμπλεκόμενους φορείς το κείμενο του σχεδίου δράσης που ετοίμασε, ώστε να λάβει τα δικά τους σχόλια και στη συνέχεια να καταρτίσει το τελικό κείμενο, με τις 50 δράσεις που αφορούν σε αυτούς τους τομείς.

Πάντως, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε μελετήσει τα πέντε πεδία και με βάση τα στοιχεία που έχει ενώπιον του αναμένεται να καταρτίσει τις τελικές 50 δράσεις. Όσον αφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με το Υπουργείο, αποτελεί το κυριότερο μέσο εκμάθησης δεξιοτήτων, που είναι απαραίτητες για την γρήγορη κοινωνική ένταξη των μεταναστών, όπως είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ενώ μέσω της εκπαίδευσης μπορεί να υπάρχει εξοικείωση με την ιστορία, την κουλτούρα και τις παραδόσεις. Εκτός αυτού, μέσα από μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση των μεταναστών, είναι πιο εύκολο να βγουν στην αγορά εργασίας.

Σημειώνεται πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια μίας κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης των γηγενών και των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία κι έτσι, αρκετές δράσεις αφορούν στην καλλιέργεια διαπολιτισμικών αξιών στα παιδιά. Ωστόσο, για να πετύχει αυτό χρειάζεται η συμβολή των εκπαιδευτικών και προς αυτό το σκοπό, αρκετές δράσεις αφιερώνονται στην εκπαίδευσή τους, σε θέματα διαπολιτισμικότητας και επίλυσης διαφορών.

Όσον αφορά στον τομέα της απασχόλησης, το Υπουργείο Εσωτερικών εστιάζει τις δράσεις του με προτεραιότητα την εύκολη πρόσβαση σε εργασίες με τη χρήση του διαδικτύου, την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας ανάμεσα σε μετανάστες, καθώς και την προώθηση της γυναικείας εργασίας. Την ίδια ώρα, με τις δράσεις του, το Υπουργείο θέλει να εξαλείψει τις διακρίσεις στην αγορά εργασίας και να προωθήσει την προστασία κατά της εργασιακής εκμετάλλευσης και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Μάλιστα, θέλει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και δυσκολεύονται να βρουν εργασία.

Ο στόχος πίσω από τις δράσεις που αφορούν στον τομέα της απασχόλησης είναι να υπάρχει εύκολη πρόσβαση των ατόμων με μεταναστευτική βιογραφία στην αγορά εργασίας, σε εργασίες με αναβαθμισμένη κοινωνική αναγνωρισιμότητα και αυξημένες απολαβές, καθώς και η προστασία των ατόμων αυτών από εργασιακή εκμετάλλευση και σεξουαλική παρενόχληση.

Αναφορικά με το τρίτο πεδίο, που άπτεται των δεξιοτήτων, οι δράσεις του σχεδίου στοχεύουν στην καταγραφή και αναγνώριση προσόντων που αποκτήθηκαν σε τρίτες χώρες, καθώς και στην εξειδίκευση, επανειδίκευση και απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων που συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας. Την ίδια ώρα, με τις δράσεις του, το Υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει να υπάρχει συνεχής επιμόρφωση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων που έχουν οι μετανάστες, ώστε να είναι σε θέση να προσαρμοστούν στο εργασιακό περιβάλλον και τις απαιτήσεις του, που διαρκώς εξελίσσεται. Προς αυτό το σκοπό, στόχος είναι να υπάρχει εξοικείωση με την τεχνολογία, καθώς και εκπαίδευση βασικών οριζόντιων δεξιοτήτων, όπως η επικοινωνία και η επίλυση προβλημάτων.

Όσον αφορά στον τομέα της υγείας, που κρίνεται ένας αρκετά σημαντικός πυλώνας, οι δράσεις που έχουν ετοιμαστεί βασίζονται στο Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης, που αναφέρει πως τα άτομα με μεταναστευτική βιογραφία αντιμετωπίζουν συγκεκριμένους επίμονους φραγμούς, που δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Ανάμεσα στους εν λόγω φραγμούς φαίνεται ότι είναι τα διοικητικά εμπόδια, οι διακρίσεις, η έλλειψη εξοικείωσης με το σύστημα υγείας και η έλλειψη πληροφόρησης.

Με τις δράσεις που έχει ετοιμάσει, το Υπουργείο Εσωτερικών θέλει να αντιμετωπίσει τους φραγμούς και να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στην πρόσβαση των μεταναστών στον τομέα της υγείας και προς αυτό το σκοπό ετοίμασε δράσεις που στοχεύουν στην παροχή πληροφοριών, στην πρόσβαση στην υγεία, στην παρουσία μεταφραστών και διαμεσολαβητών στα κέντρα υγείας. Την ίδια ώρα, μέσα από τις δράσεις που έχουν καταρτιστεί, δίνεται έμφαση στην δυνατότητα οι μετανάστριες να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες για σεξουαλική υγεία, μεθόδους αντισύλληψης και προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός αυτού, έχουν συμπεριληφθεί και δράσεις που έχουν ως βασικό στόχο να παρέχουν πληροφόρηση και υπηρεσίες για ψυχική υγεία.

Ο πέμπτος και τελευταίος τομέας που στοχεύουν οι δράσεις που ετοιμάστηκαν είναι αυτός της στέγασης, καθώς υπογραμμίζεται η δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μεταναστευτική βιογραφία να βρουν στέγη. Μέσα από τις δράσεις που ετοιμάστηκαν, στόχος είναι να ετοιμαστούν καινοτόμα σχέδια για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως η δημιουργία διαδικτυακών πλατφόρμων με διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση, αλλά και να καταρτιστούν σχέδια για χρηματοδότηση στεγαστικών δανείων για αγορά οικίας ή διαμερίσματος, με επιδοτούμενο επιτόκιο. Την ίδια ώρα, στόχος των δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να εκπονηθεί μελέτη για παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες ακινήτων για ενοικίασή τους σε μετανάστες, με ένα προσιτό ποσό, αλλά και να υπάρχει ευκαιρία και για μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές της Κύπρου.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας λόγω υπερπληρότητας και ελλείψεων