Μπαίνουν και τα κομμάτια της ΔΗΠΑ στο παζλ-Διεκδικεί δύο Δημαρχίες και οκτώ Αντιδημαρχίες

Τους υποψήφιους που προέρχονται από το δικό της κόμμα αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, σε ό,τι αφορά τα υψηλόβαθμα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το απόγευμα θα συνέλθει η Γραμματεία και ακολούθως το Πολιτικό Γραφείο, που θα αποφασίσουν ποια μέλη του κόμματος εισηγούνται ως υποψήφιους. Η εισήγηση θα προωθηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν υπάρχει πλήρης εικόνα και για τις συνεργασίες, στην Κεντρική Επιτροπή προς επικύρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΠΑ αναμένεται να διεκδικήσει με δικά της στελέχη δύο Δημαρχίες, μία σε μεγάλο Δήμο και μία σε κατεχόμενο Δήμο. Πρόκειται για τον υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού της Χρίστο Τσίγκη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στον Δήμο Στροβόλου και την εκ των αντιπροέδρων Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η οποία θα είναι υποψήφια στον Δήμο Μόρφου. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Παπαδοπούλου διετέλεσε δήμαρχος Μόρφου την περίοδο 1997-2001, ενώ ακολούθως εξελέγη στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Τσίγκης εξελέγη δύο φορές δημοτικός σύμβουλος στον Στρόβολο, ενώ ήταν υποψήφιος για τη Δημαρχία και το 2016 και έλαβε 21,68%. Αυτή τη φορά, ωστόσο, αναμένεται ότι η υποψηφιότητά του θα υποστηριχθεί και από τον ΔΗΣΥ, καθώς οι δύο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια, ενώ δεν αποκλείεται και η στήριξή του από άλλα κόμματα, όπως την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους.

Σε ό,τι αφορά τις Αντιδημαρχίες, η ΔΗΠΑ έχει καταλήξει σε οκτώ Δήμους που την ενδιαφέρουν. Δύο αφορούν μεγάλους Δήμος. Πρόκειται για τον Χρίστο Μακαρίου που θα διεκδικήσει την Αντιδημαρχία Πάφου και τον Πανίκο Κωνσταντίνου που θα διεκδικήσει την Αντιδημαρχία Έγκωμης στον Δήμο Λευκωσίας. Οι υπόλοιπες αφορούν το Δάλι, στον Δήμο της Νότιας Λευκωσίας, όπου η ΔΗΠΑ θα διεκδικήσει με τον Τζόζεφ Βασιλείου, τα Πολεμίδια με τον Μάριο Ελευθερίου και το Αβελλερό, που θα ενταχθεί στον Δήμο Αθηένου, με τον Κυριάκο Παπαζαχαρίου. Η ΔΗΠΑ θα έχει δικούς της υποψήφιους αντιδημάρχους και στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, με τον Ανδρέα Χριστοδούλου Μάχιμο στο Νέο Χωριό και τον Χαράλαμπο Δέρβη στην Κρήτου Τέρρα, ενώ θα διεκδικήσει επίσης την Αντιδημαρχία Γεροσκήπου, στον Δήμο Ανατολικής Πάφου, με τη Χαρίκλεια Σαρίκα.

Δεν είναι σίγουρο κατά πόσον τα συλλογικά όργανα θα λάβουν και αποφάσεις για συνεργασίες που θεωρούνται κλειδωμένες κατά τις σημερινές τους συνεδρίες ή θα το αφήσουν για μετά τις γιορτές, όταν θα μπορούν να καταλήξουν σε πιο πολλά ονόματα. Οι πλείστες από αυτές τις συνεργασίες αφορούν τον ΔΗΣΥ, με τον οποίο η παράταξη αποφάσισε να κάνει μία ευρεία, στρατηγική συνεργασία.

Σίγουρη θεωρείται η υποστήριξη της ΔΗΠΑ στον Νίκο Τορναρίτη στον Δήμο Λευκωσίας, όπως και στον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού. Στην Λάρνακα μάλλον θα κινηθεί προς την κατεύθυνση του ΑΚΕΛ, με υποστήριξη στον Ανδρέα Βύρα για τη Δημαρχία, ενώ για περιφερειάρχη θα υποστηρίξει τον Άγγελο Χατζηχαραλάμπους. Στον Δήμο Λεμεσού θα υποστηρίξει τον Νίκο Νικολαΐδη, καθώς και τον Βασίλη Δημητριάδη για τον Επαρχιακό Οργανισμό. Στην Πάφο η ΔΗΠΑ θα προσφέρει στήριξη στον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Φαίδωνα Φαίδωνος. Ωστόσο, εάν κλειδώσει τελικά η υποψηφιότητα Χρίστου Πατσαλίδη για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού, ο οποίος έχει ήδη δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον του, αναμένεται η ΔΗΠΑ να μην ακολουθήσει την επιλογή του ΔΗΣΥ και να προσφέρει υποστήριξη στον κ. Πατσαλίδη. Αναφορικά με την επαρχία Αμμοχώστου, το κόμμα προσανατολίζεται στην υποστήριξη του Γιάννη Καρούσου για περιφερειάρχη αλλά αναμένει τις εξελίξεις στον ΔΗΣΥ, ενώ για τη Δημαρχία Αγίας Νάπας θα υποστηρίξει τον Χρίστο Ζαννέττο. Σε ό,τι αφορά τους περιφερειακούς Δήμους, αναμένεται πως οι περισσότερες αποφάσεις θα κλειδώσουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σημειώνεται ότι η ΔΗΠΑ έχει κάνει αρκετή πρόοδο και σε ό,τι αφορά τα δικά της ψηφοδέλτια για τους δημοτικούς συμβούλους, καθώς πλέον είναι κατά 80% έτοιμα. Εκκρεμούν πιο μικρά και περιφερειακά δημοτικά διαμερίσματα, όπου δεν διαθέτει πολλά στελέχη και γίνεται αυτή την περίοδο δουλειά για να εξευρεθούν οι κατάλληλοι υποψήφιοι.

Παραμένουν εκκρεμότητες

Πέραν της ΔΗΠΑ και τα υπόλοιπα κόμματα αναμένεται να κλείσουν την χρονιά με εκκρεμότητες αναφορικά με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν και τα πλείστα έχουν λάβει κάποιες αποφάσεις και έχουν προβεί σε ανακοινώσεις, συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά ερωτήματα. Μεταξύ άλλων, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα κινηθούν ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ στον Δήμο Στροβόλου, τι θα κάνει ο ΔΗΣΥ στα ανοιχτά μέτωπα της επαρχίας Λάρνακας, πώς θα λύσει τελικά τον γόρδιο δεσμό στην Αμμόχωστο και οι αποφάσεις διάφορων κομμάτων για αρκετούς περιφερειακούς Δήμους και κάποιους μεγάλους.

Στο αριστερό στρατόπεδο, το σημαντικότερο ερώτημα είναι τι θα κάνει το ΑΚΕΛ στον Δήμο Λευκωσίας. Λόγω του αστικού της χαρακτήρα, το κόμμα της Αριστεράς προτιμούσε να μην διεκδικήσει τη Δημαρχία με δικό του υποψήφιο αλλά να στηρίξει μία επιλογή προερχόμενη από το Κέντρο, που θα είχε περισσότερες πιθανότητες εκλογής. Ωστόσο, με το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ να ενώνουν δυνάμεις με τον ΔΗΣΥ, οι επιλογές λιγοστεύουν. Δεδομένου, δε, ότι πλέον γνωρίζει πως υποψήφιος είναι ο Νίκος Τορναρίτης, ένα πρόσωπο με αποδεδειγμένη εκλεξιμότητα στην αστική Λευκωσία, θα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο προσεκτικές κινήσεις. Μια επιλογή για το ΑΚΕΛ είναι πλέον να εξεύρει ένα υποψήφιο παρόμοιου βεληνεκούς από τα δικά του στελέχη της πρώτης γραμμής, έστω και αν θα έχει απέναντί του ένα δύσκολο αντίπαλο. Ωστόσο φαίνεται πως συνεχίζει τις βολιδοσκοπήσεις προς άλλες κατευθύνσεις. Στη συζήτηση για τον Δήμο Λευκωσίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα παίζει και το όνομα του Χαράλαμπου Προύντζου, τον οποίο προόριζε για Υπουργό Οικονομικών του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εάν εκλεγόταν.

Δειτε Επισης

Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν