Στο μοντέλο Αρμεύτη οι κινήσεις του Volt για τις εκλογές-Αναζητά προγραμματικές ταυτίσεις

Στο μοντέλο που κινήθηκε ώστε να καταλήξει στην υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γιάννη Αρμεύτη για τη Δημαρχία της Λεμεσού προτίθεται να συνεχίσει το νέο κόμμα Βολτ Κύπρος, ώστε να μπορέσει να δηλώσει παρουσία στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά, το κόμμα αναζητά υποψηφίους που να καλύπτουν τις προγραμματικές προτεραιότητες που έχει θέσει, ώστε να μπορεί να τους προσφέρει υποστήριξη.

Επί της ουσίας το Volt δεν συμμετέχει στον διάλογο που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των περισσότερων κομμάτων για συνεργασίες στα ανώτατα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αφενός επειδή το ίδιο απορρίπτει, όπως διαμηνύει, τη λογική των παζαριών και αφετέρου επειδή, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορεί να προσφέρει στην εξίσωση. Ως εκ τούτου, οι επαφές που κάνει αφορούν τους υποψηφίους ως πρόσωπα και όχι ως εκπροσώπους συγκεκριμένων κομμάτων.

Τα κριτήρια που θέτει το κόμμα σε σχέση με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κινούνται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος είναι η διακυβέρνηση, η διαφάνεια και η λογοδοσία. Σε αυτόν εμπίπτουν ζητήματα όπως η ορθολογική ανάπτυξη και η χρηστή διοίκηση, πέραν των προφανών θεμάτων που αφορούν τη διαφάνεια. Ο δεύτερος πυλώνας είναι αυτός της κοινωνικής πρόνοιας. Το Volt δίνει μεγάλη σημασία στη δημιουργία τοπικών δομών, όπως η φύλαξη παιδιών και ατόμων τρίτης ηλικίας και η ευρύτερη ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής. Στον τομέα αυτό εμπίπτουν επίσης και τα ζητήματα μετανάστευσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο τρίτος πυλώνας σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τη διαχείριση του πρασίνου και των μεταφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση Αρμεύτη, αφού συζήτησαν πρώτα τα μέλη του κόμματος που ανήκουν στον Δήμο Λεμεσού και κατέληξαν συντριπτικά ότι προτιμάται η δική του υποψηφιότητα έναντι των άλλων επιλογών, προσεγγίστηκε ο υποψήφιος ώστε να γίνει διαβούλευση μαζί του. Αφού ικανοποιήθηκαν ότι οι θέσεις του βρίσκονται εντός των προδιαγραφών του Volt, αποφάσισαν να του προσφέρουν στήριξη. Ανάλογη διαδικασία αναμένεται να γίνει και με άλλους υποψηφίους, κυρίως σε ό,τι αφορά τους μεγάλους Δήμους, αμέσως μετά τις γιορτές. Είναι πιθανόν το κόμμα να μην βρει υποψήφιο που να το εκφράζει σε όλους τους Δήμους αλλά στόχος είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη παρουσία του σε αυτό το επίπεδο, παράλληλα με τις υποψηφιότητες δικών του στελεχών για τα Δημοτικά Συμβούλια.

Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, το Βολτ Κύπρος αναμένεται να είναι σε θέση να καταλήξει στην τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου του περί τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως γίνονται συζητήσεις και με προσωπικότητες εκτός κόμματος, που ασπάζονται τις απόψεις του, ώστε το ψηφοδέλτιο να αποτελεί συνδυασμό καθαρά κομματικών στελεχών και προσώπων προερχόμενων από την ευρύτερη κοινωνία. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η συμπερίληψη τουλάχιστον ενός ατόμου προερχόμενου από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ αναμένεται πως σε αυτό θα βρίσκονται τρεις γυναίκες και τρεις άντρες.

Σε επίπεδο εσωτερικών διαδικασιών, το νεοσύστατο κόμμα συνεχίζει τις προσπάθειές του να μεγαλώσει και να εμπεδωθεί, πραγματοποιώντας συναντήσεις σε όλη την ελεύθερη αλλά και κατεχόμενη Κύπρο. Στόχος του είναι να καταστήσει γνωστές τις θέσεις του αλλά και να εγγράψει και άλλα μέλη. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την σύσταση των θεματικών ομάδων, ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία παραγωγής πολιτικής του κόμματος. Αν και η βασική δεξαμενή είναι τα μέλη, οι πόρτες είναι ανοιχτές για εξειδικευμένα πρόσωπα, που ιδεολογικά κινούνται στον ίδιο χώρο αλλά δεν είναι μέλη του Volt, σε περίπτωση που θα ήθελαν να εμπλακούν σε αυτό το επίπεδο. Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα, το ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγάλο από τα μέλη, που θα ήθελαν ένα πιο ενεργό ρόλο σε αυτόν τον τομέα.

Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος, αυτή τη στιγμή επικρατεί κάποια σύγχυση για το αν θα καταστεί, τελικά, τυπική. Η συμπρόεδρος του Βολτ Κύπρος, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είναι βουλεύτρια αλλά παραμένει ανεξάρτητη. Στο κόμμα θεωρούν ότι δεν προκύπτει κώλυμα από τη μη συμμετοχή τους στις Βουλευτικές Εκλογές, καθώς νομικά το κόμμα αποτελεί μετεξέλιξη του Αμμόχωστος για την Κύπρο, το οποίο είχε λάβει μέρος στις εκλογές και εξασφάλισε ποσοστό. Όποια και αν είναι η εξέλιξη πάντως, το Βολτ άτυπα ή τυπικά θα συμμετέχει στη Βουλή και ήδη η κ. Ατταλίδου διαβουλεύεται μαζί του αναφορικά με τις ενέργειές της στο Κοινοβούλιο. Συνεπώς, ακόμη και εάν δεν καταστεί εφικτό να θεωρείται βουλεύτριά του, από τη στιγμή που η συμπρόεδρός του θα εκφράζει τις θέσεις του, το κόμμα αισθάνεται πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει λόγο και ρόλο στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Δειτε Επισης

Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία »
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»
Κινέζος Πρέσβης: Η Κίνα τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό
Η λύση του Κυπριακού βάσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εκδήλωση στη Λευκωσία
N. Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού