«Εύχομαι τη νέα χρονιά να σταματήσει ο πόλεμος που χωρίζει τον κόσμο»

Οι μέρες γιορτών, είναι για όλους μέρες που θα συναντηθούν με την οικογένειά τους και θα καθίσουν στο γιορτινό τραπέζι. Θα φάνε, θα πιούν λίγο παραπάνω και θα διασκεδάσουν. Τις ημέρες αυτές αναμένουν και οι ηλικιωμένοι, που διαμένουν στις στέγες ηλικιωμένων. Είναι μια ευκαιρία για να σμίξουν οι οικογένειες.

Για κάποιους όμως δεν είναι βέβαιο εάν θα συναντηθούν τις γιορτές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Καθισμένοι στον καναπέ της Στέγης ηλικιωμένων της «Αγίας Μαρίνας» στον Στρόβολο, αναμένουν εκείνο το τηλεφώνημα που θα επιβεβαιώσει, είτε ότι θα τους επισκεφθεί κάποιος, είτε ότι θα τους πάρουν στο σπίτι τους για το γιορτινό τραπέζι.

Ο 81χρονος κος Αντώνης Τριλλήδης, εάν και προτιμά αυτές τις ημέρες να τις περάσει με την οικογένειά του, ακόμη δεν είναι σίγουρος εάν θα πάει στο σπίτι των συγγενών του. «Μπορεί να περάσω τις ημέρες εδώ. Έχω συγγενείς, αλλά ακόμη δεν με πήραν τηλέφωνο να ξέρω αν θα έρθουν να με πάρουν για να περάσω τις γιορτές μαζί τους. Φυσικά θα προτιμούσα να τις περάσω μαζί τους, αλλά δεν είμαι σίγουρος», μας λέει και στέλνει την ευχή ο νέος χρόνος να φέρει σε όλους ότι επιθυμούν.

75053c42-a950-49f9-ac37-c1d474465cfb

«Εδώ περνάμε καλά και μας προσέχουν πολύ. Αυτές τις ημέρες ήρθε κόσμος, μας τραγούδησαν και μας έδωσαν δώρα», λέει ο 94χρονος κος Πέτρος Πετρή. Παρόλο που οι μέρες στη Στέγη περνάνε ευχάριστα, αναμένει από την οικογένειά του, όπως κάθε χρονιά να τον πάρει για λίγες ώρες, ώστε να βρεθούν όλοι μαζί στο γιορτινό τραπέζι. «Περιμένω να με πάρουν τηλέφωνο. Δεν με άφησαν ποτέ εδώ τέτοιες ημέρες. Φοβούνται όμως μήπως αρρωστήσουμε όταν βγούμε έξω».

c1364b6e-64b5-4fec-bdc0-39c7dc887594

«Εδώ τις γιορτές έρχονται παιδιά και μας λένε τα κάλαντα, αλλά και χορευτικά συγκροτήματα», περιγράφει τις γιορτινές ημέρες στη Στέγη ο 86χρονος κος Γιάννης Οικονομίδης. Τα Χριστούγεννα για τον ίδιο, είναι μέρες που όλος ο κόσμος θα πρέπει να τις περνά με την οικογένειά του. Μπορεί να μην έχει παιδιά, όμως κάθε χρόνο συναντιέται με συγγενικά του πρόσωπα. «Συνήθως με θυμούνται κάποιοι συγγενείς και περνάω τις ημέρες των γιορτών μαζί τους. Δηλαδή όπως παλιά που μαζευόμασταν όλοι μαζί με φαγητά και γλυκά», μας λέει.

32af1f90-2064-4397-9a30-24befa705ae1

Η 85χρονη Τζένη Γαϊτανοπούλου, νιώθει ήδη πως οι χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν, βοήθησαν πολύ για να αλλάξει η ψυχολογία των ένοικων της Στέγης. «Γίνονται πολλές εκδηλώσεις εδώ αυτές τις ημέρες και αλλάζει η ρουτίνα μας».

Γεννημένη στα Ιεροσόλυμα, οι μέρες αυτές για την ίδια είναι πολύ σημαντικές. Δεν είναι βέβαιο εάν θα περάσει αυτές τις ημέρες εντός της Στέγης, όμως περιμένει πως θα περάσει χρόνο με καλούς φίλους. «Ο άνδρας μου αποβίωσε και δεν έχω παιδιά. Έχω όμως καλούς φίλους και ίσως περάσω τις ημέρες αυτές μαζί τους. Δεν έχω προγραμματίσει κάτι. Εάν δεν είναι εφικτό, θα περάσω τις γιορτές εδώ». Ευχή της για τη νέα χρονιά είναι να μονιάσουν όλοι μεταξύ τους. «Αυτό θα ήθελα. Εύχομαι να καταφέρουν να μονιάσουν οι Δυτικοί με τους άλλους, γιατί πιστεύω στους ανθρώπους. Να σταματήσει ο πόλεμος που χωρίζει τον κόσμο».

94651dc1-cb87-45f2-8cfc-34144cfa0700

Οι αναφορές των ενοίκων για τις καλές συνθήκες διαβίωσης στη Στέγη, οφείλονται κυρίως στις καλές πρακτικές που γίνονται από τη Διευθύντρια και το προσωπικό της. Η κα Άννα Ιωακείμ Πατσαλίδου, ανέλαβε τη διαχείρισή της Στέγης εδώ και πέντε χρόνια και ως επαγγελματίας κοινωνική λειτουργός γνωρίζει πως αυτό που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι είναι να ζουν με αγάπη. «Στόχος μας είναι να παρέχουμε αγάπη και φροντίδα σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί το μόνο που χρειάζονται είναι τα φάρμακά τους και ένα καλό φαγητό», αναφέρει.

Επίσης ανέφερε πως «οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη να ζουν με αγάπη και ηρεμία εδώ και κυρίως να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους, που λόγω της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων που έχουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να τους επισκέπτονται καθημερινά. Πάντα παρακινούμε τα μέλη της οικογένεια να έρχονται να τους επισκέπτονται όσο πιο συχνά μπορούν».

d9071f42-5ec4-4245-8151-f2f6c1b48eaf

Στη Στέγη παρέχονται καθημερινά διάφορες δραστηριότητες, όπως γυμναστική, μαθήματα αγγειοπλαστικής και άλλες δραστηριότητες που βοηθούν στη νοηματική τους ενδυνάμωση. Τις γιορτινές ημέρες όμως πραγματοποιούνται επιπλέον δραστηριότητες. «Όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιούμε το πανηγύρι χαράς, κατά το οποίο πωλούνται οι κατασκευές των ενοίκων μας, ως ένας επιπλέον τρόπος οικονομικής ενίσχυσης του χώρου. Επίσης πραγματοποιούνται επισκέψεις από διάφορους φορείς, με τραγούδια και μουσική. Οι ηλικιωμένοι είχαν τη δυνατότητα να ζυμώσουν και να φτιάξουν Κουραμπιέδες», είπε η κα Άννα.

Έκκληση της κας Άννας είναι, αυτές τις γιορτινές μέρες να μην ξεχνάμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα που διαμένουν στις Στέγες και να τους δείχνουμε πιο συχνά, αγάπη και φροντίδα.

Δειτε Επισης

Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα