Το κόστος σε κρέατα, λαχανικά και εδέσματα ενόψει Χριστουγέννων και η σύγκριση με το 2022

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στις μέσες τιμές νωπών κρεάτων και εδεσμάτων, σε σχέση με πέρσι, με τις αυξήσεις να αγγίζουν και το ποσοστό του 17% ανά κιλό στην περίπτωση των «αμνοεριφίων (μικρά) κομμάτια εισαγόμενα», ενώ μειώσεις παρουσιάζουν οι μέσες τιμές λαχανικών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ), ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, για τιμές που ίσχυαν στις 20 Δεκεμβρίου 2023. 

Σύμφωνα με την ΥΠΚ, με στόχο την καλύτερη πληροφόρηση των καταναλωτών, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, στα νωπά κρέατα, λήφθηκαν τιμές, παγκύπρια, από 90 σημεία πώλησης (μεγάλες και μικρές υπεραγορές και συνοικιακά κρεοπωλεία), για τα λαχανικά από 38 σημεία πώλησης (μεγάλες και μικρές υπεραγορές, ενώ για τα εδέσματα από 48 σημεία πώλησης (μεγάλες υπεραγορές και αρτοποιεία/ζαχαροπλαστεία), καλύπτον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Χριστουγέννων 2023, οι μέσες τιμές στα αμνοερίφια (μικρά) κομμάτια ντόπια και εισαγόμενα καταγράφουν αύξηση από 12% μέχρι 17%, σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, με τις τιμές τους να κυμαίνονται από €10,77 μέχρι €12,30 το κιλό.

Οι μέσες τιμές του χοιρινού κρέατος καταγράφουν αύξηση από 2,53% - 5,68%, σε σχέση με πέρσι και κυμαίνονται από €5,10 – €6,41 το κιλό, ενώ στην περίπτωση του μοσχαρίσιου κρέατος η αύξηση είναι μεταξύ 0,73% - 3,56% με τις τιμές τους να κυμαίνονται από €9,90 – €12,19 το κιλό.

Αντίθετα, μείωση σημειώνουν οι τιμές του κοτόπουλου και της γαλοπούλας. Η μείωση στη μέση τιμή του κοτόπουλου ανέρχεται μέχρι και 2,26% και της γαλοπούλας μέχρι 2,54%.

Εξάλλου, στα εδέσματα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, οι αυξήσεις στις μέσες τιμές για μελομακάρονα επικαλυμμένα με σοκολάτα και Μελομακάρονα συσκευασμένα 500g ανέρχονται σε 5,65% και 8,20%, αντίστοιχα, ανά κιλό, σε σχέση με πέρσι. Η μέση τιμή τους είναι €13,78 το κιλό και €5,92 το κιλό, αντίστοιχα. Μείωση κατά 0,99% σημειώνει η μέση τιμή των μη συσκευασμένων μελομακάρονων ανά κιλό.

Αύξηση σημειώνουν και οι μέσες τιμές των Κουραμπιέδων αμυγδάλου και Κουραμπιέδων με γέμιση φοινίκι (φοινικωτά) που ανέρχεται μέχρι 2,60% το κιλό. Αντίθετα, μείωση κατά 8,64% καταγράφει η μέση τιμή των Κουραμπιέδων συσκευασμένων 500g και κατά 1,51% η μέση τιμή του Christmas Cake, ανά κιλό.

Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, μείωση στη μέση τιμή τους παρουσιάζουν τα Χόρτα Δέσμης, οι Πατάτες Φρέσκες και οι Ντομάτες Α΄ κατά 4,26%, 11,36% και 8,73%, αντίστοιχα. Αντίθετα, μεγάλη αύξηση κατά 87,10% το κιλό σημειώνει η μέση τιμή των Αγγουριών Θερμοκηπίου και κατά 175,56% το κιλό η μέση τιμή των Αγγουριών χωραφιού.

Σύμφωνα με την ΥΠΚ, η δημοσίευση του Παρατηρητηρίου Χριστουγέννων αποτελεί χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τον καταναλωτή, ενδυναμώνοντας την ικανότητά του να πραγματοποιεί έρευνα αγοράς και να προβαίνει στις πιο συμφέρουσες για αυτόν αγορές.

Επιπλέον, αναφέρει ότι αυτό «προσθέτει περισσότερη διαφάνεια στην συνολική εικόνα της αγοράς και συμβάλει στην προαγωγή του ανταγωνισμού». 

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς υποβοήθησης/γενικής πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές και προσθέτει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν. 

«Ιδιαίτερα για τα προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτό το Παρατηρητήριο, τονίζεται ότι υφίστανται ποιοτικές διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη στα αποτελέσματα ενός Παρατηρητηρίου Τιμών», προσθέτει. 

Για τον σκοπό αυτό, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει τους καταναλωτές όπως να κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, προκειμένου να βρουν τα προϊόντα και τιμές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους, αλλά και να ελέγχουν τί πληρώνουν και τί παίρνουν. 

Τέλος, η Υπηρεσία τονίζει ότι οι τιμές που παρουσιάζονται σε κάθε δημοσίευση του Παρατηρητηρίου Τιμών αφορούν τις τιμές στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που έχει διεξαχθεί η λήψη τιμών, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου 2023 για τη συγκεκριμένη περίπτωση. 

Τα αναλυτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου

Νωπά κρέατα

1

Λαχανικά

2

Εδέσματα

3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξι ευρώ ακριβότερο το «οικονομικό» γιορτινό τραπέζι-Αισθητή μείωση στις τιμές των λαχανικών

Δειτε Επισης

Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι