Παρέλαβε τις ετήσιες εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως ο ΠτΔ-Αυξήθηκαν τα παράπονα πολιτών για επιδόματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τις ετήσιες εκθέσεις για το 2021 και 2022, της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κας Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη.

Παραδίδοντας τις εκθέσεις της η κα Λοττίδη είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στο εξώφυλλο της ετήσιας έκθεσης για το 2022 έχουμε την αξιολόγηση μας από τα Ηνωμένα Έθνη με status A, κάτι για το οποίο βοήθησε και η αλλαγή στη διαδικασία διορισμού του Επιτρόπου».

Πρόσθεσε ότι παραδίδει, επίσης, χωριστές εκθέσεις του Φορέα Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων και του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης των Βασανιστηρίων, που εντάσσονται στις αρμοδιότητες της Επιτρόπου.

Η κα Λοττίδη επεσήμανε ότι στις εκθέσεις καταγράφεται αύξηση των παραπόνων των πολιτών για θέματα επιδομάτων, προσθέτοντας ότι τα υπαλληλικά ζητήματα υποχωρούν λίγο σε σύγκριση με τα θέματα της αναπηρίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εκτός από ζητήματα που αφορούν αναπηρίες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία και στις εκθέσεις της Επιτρόπου και στις αρμοδιότητες του Γραφείου της διότι άπτονται ενός από των πιο σημαντικών θεμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ φυσικό τα πλείστα των παραπόνων να άπτονται επιδομάτων, γενικότερα κοινωνικής πολιτικής που για μας είναι θέματα ιδιαίτερης σημασίας.

Και είναι για αυτό τον λόγο που πολλές φορές λέω ότι μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική είναι εκείνη που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε και στα αιτήματα της κοινωνίας, στα παράπονα που γίνονται τα πλείστα των οποίων τα αντιλαμβάνομαι απόλυτα».

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση προσεγγίζει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ως συνεργάτες, θεωρώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αιτήματα που υποβάλλουν είναι απόλυτα δικαιολογημένα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, ως παράδειγμα, ότι «πρόσφατα για παράδειγμα, είχα μια συνάντηση με οργανωμένα σύνολα αναπήρων και ένα από τα θέματα που συζητήσαμε, και αποφάσισα μάλιστα να προχωρήσουμε άμεσα με δημόσια διαβούλευση η οποία να ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου έτσι ώστε να προωθήσουμε αμέσως μετά νομοθεσία στη Βουλή, αφορά την επιδοματική πολιτική, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία νομοθεσία για τούς αναπήρους.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια στρέβλωση αυτή και για αυτό τον λόγο τα θέματα, με τα οποία ασχολείστε για μας είναι ιδιαίτερης σημασίας και σε αυτό το πλαίσιο θα μελετήσουμε τις εκθέσεις με την πρέπουσα σημασία».

Δειτε Επισης

Επιμένει με την αναγνώριση του ψευδοκράτους ο Ερντογάν-«Θα εντείνουμε τις προσπάθειες»
Επανεκκίνηση για το καλώδιο χωρίς τουρκικά εμπόδια βλέπει η Αθήνα-Απαισιόδοξος για το Κυπριακό ο Γεραπετρίτης
Έπεσαν οι υπογραφές για τη μεταφορά των κινητών μονάδων αφαλάτωσης στην Κύπρο από τα ΗΑΕ
Με τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης για τους εργαζόμενους το μήνυμα του ΠτΔ για την Εργατική Πρωτομαγιά
Εικοσιένα χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ-«Το ισχυρότερο εφόδιο στον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού»
Λετυμπιώτης: Εργαζόμαστε αδιάκοπα για βιώσιμη λύση του Κυπριακού
Για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων με ψευδείς ειδήσεις κατηγόρησε τον Ερχιουμάν ο Τατάρ
ΑΚΕΛ: Διεκδικούμε πραγματική βελτίωση στα εισοδήματα των εργαζομένων
Στον κόσμο του το τουρκικό ΥΠΑΜ-Υποστηρίζει πως επιχειρείται αναβίωση της... «τρομοκρατικής νοοτροπίας της ΕΟΚΑ»
Προσδοκία Τατάρ να αλλάξει όνομα το ψευδοκράτος-«Δεν υπάρχει κράτος βορράς-νότος. Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη»