Διιστάμενες αντιδράσεις για την αύξηση του Κατώτατου, ομόφωνη απογοήτευση για την ωριαία απόδοση

Διιστάμενες είναι οι αντιδράσεις των οργανώσεων των εργαζομένων, αναφορικά με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για την αναθεώρηση του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, αφού από τη μία η ΣΕΚ δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένη με την αύξηση που αποφασίστηκε, ενώ από την άλλη η ΠΕΟ θεωρεί ότι υστερεί το συγκεκριμένο ύψος. Την ίδια ώρα, υπάρχει μία ομόφωνη απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν υπάρχει διασύνδεση του ύψους του Κατώτατου Μισθού με την ωριαία απόδοση.

Μετά από αρκετές συζητήσεις και συνεδρίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Υπουργείο Εργασίας είχε καταλήξει στην τελική του πρόταση, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα το ύψος του Κατώτατου Μισθού να αυξηθεί από 940 ευρώ, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, στα 1,000 ευρώ.

Μία πρόταση που όσον αφορά σε μία εκ των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους εργαζομένους χαρακτηρίζεται θετική. «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σε ένα όριο που αποτυπώνει και τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να είναι κάτω από 1,000 ευρώ το ύψος του Κατώτατου. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μία λογική ρύθμιση. Πάντα υπάρχει το περιθώριο για κάτι καλύτερο, όμως υπό τις περιστάσεις μας ικανοποιεί η αύξηση του κατώτατου μισθού», εξήγησε στον REPORTER ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.

Βάσει της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το ύψος του Κατώτατου Μισθού αυξάνεται κατά 60 ευρώ. Ένα ποσό που κάποιος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει χαμηλό, ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Μάτσας το εν λόγω ποσό, δεδομένου ότι η αύξηση του Κατώτατου Μισθού αφορά τους χαμηλόμισθους, υπό τις περιστάσεις κρίνεται ικανοποιητική αύξηση. «Πριν ένα χρόνο, οι χαμηλόμισθοι αμείβονταν με 500-600 ευρώ. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μιλούμε για τον Κατώτατο Μισθό, θέτοντας τις βάσεις και τις προϋποθέσεις, για να μπορέσουμε να χτίσουμε στην πολιτική για προώθηση των συλλογικών συμβάσεων για να καλύπτουμε το σύνολο των εργαζομένων. Υπό τις περιστάσεις θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητική η αύξηση», τόνισε.

Από την άλλη, η ΠΕΟ παρουσιάζεται απογοητευμένη με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς θεωρεί ότι το αναθεωρημένο ύψος που ανακοινώθηκε, υστερεί. «Σε ό,τι αφορά στο μισθό πρόσληψης, η αύξηση είναι μόνο 1,7%, ενώ όσον αφορά στο μισθό των εργαζομένων που είναι μετά από εξάμηνη παρουσία στον ίδιο εργοδότη, το ύψος της αύξησης είναι 6,4% και αυτό δεν αποκαθιστά πλήρως την αγοραστική αξία του Κατώτατου Μισθού. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάσαμε εμείς, η αγοραστική αξία για το 2021-2023, η αναθεώρηση θα έπρεπε να ήταν πέραν του 14%. Όταν έγινε η αναθεώρηση του Κατώτατου Μισθού, δεν συμπεριλήφθηκε ο πληθωρισμός για τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Την ίδια ώρα, οι δύο οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους παρουσιάζονται απογοητευμένες, αναφορικά με το γεγονός ότι δεν υπήρξε απόφαση για διασύνδεση του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, με την ωριαία απόδοση των εργαζομένων.

«Είναι ένα από τα προβληματικά σημεία της απόφασης που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο. Όσο δεν υπάρχει ωριαία απόδοση του κατώτατου μισθού, διαβρώνεται η ίδια η στόχευση και η αποτελεσματικότητα του. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βελτιωθεί ο κατώτατος μισθός και εστιάζουμε στο πώς οργανώνεται ο κόσμος, για να έχει ρυθμισμένους όρους απασχόλησης, ένα πλήρες αποτελεσματικό πλαίσιο με συλλογικές συμβάσεις εργασίας», σημείωσε η κα. Χαραλάμπους.

Σημειώνεται πως το θέμα της διασύνδεσης του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού με την ωριαία απόδοση των εργαζομένων, ήταν ένα κύριο και πάγιο αίτημα των οργανώσεων, από την αρχή των συνομιλιών.

«Είναι ένα θέμα το γεγονός ότι δεν έχει αποδοθεί στην ωριαία του βάση ο Κατώτατος. Αυτό δημιουργεί προβλήματα σε σχέση με δύο κατηγορίες εργαζομένων που είναι οι φύλακες ασφαλείας και οι καθαριστές/καθαρίστριες που το ωράριο τους είναι πιο πάνω από το κανονικό, όμως κρατούμε ως θετικό σημείο αναφοράς τη δήλωση του υπουργού, βάσει της οποίας το συγκεκριμένο θέμα θα τύχει συζήτησης και διαλόγου με την προοπτική ρύθμισής του το επόμενο διάστημα», επεσήμανε ο κ. Μάτσας.

Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους που ήδη λαμβάνουν μισθό 1,000 ευρώ

Η αύξηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού σε 1,000 ευρώ δημιουργεί ένα ερωτηματικό ως προς το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που ο μισθός τους είναι στα 1,000 ευρώ αυτή τη στιγμή και κατά πόσο θα υπάρχει αντιστάθμισμα ή αύξηση στις δικές τους απολαβές.

«Η προσέγγιση της ΕΕ και η εμπειρία όπου εφαρμόστηκε Κατώτατος Μισθός, ο αναθεωρημένος Κατώτατος Μισθός σπρώχνει και τους υπόλοιπους μισθούς προς τα πάνω. Είναι ένα σημείο αναφοράς και εκεί που υπάρχει συνδικαλιστική παρουσία, είναι πιο εύκολη η διεκδίκηση αυτή, εκεί που είναι ο καθένας μόνος του, με παραπομπή και αύξηση του Κατώτατου Μισθού η δυνατότητα είναι περιορισμένη», εξήγησε ο κ. Μάτσας.

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat