«Οι μέρες αυτές είναι για την οικογένεια. Ευχή να μην υπάρχουν πόλεμοι στον κόσμο»

Οι μέρες των γιορτών γεμίζουν τα σπίτια με συναισθήματα αγάπης. Είναι μέρες που οι οικογένειες συναντώνται, τρώνε και διασκεδάζουν γύρω από τα γιορτινά τραπέζια. Αυτές τις εικόνες έχουν ως επιθυμία να ζήσουν και τη φετινή χρονιά οι ηλικιωμένοι που περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους παρέα, στο Πολυδύναμο Κέντρο στη Λευκωσία.

Οι περισσότεροι, έχουν χάσει το ταίρι τους. Έμειναν μόνοι μέσα στους τέσσερις τοίχους, αφού τα παιδιά τους λόγω της δύσκολης καθημερινότητας, διαθέτουν ελάχιστο χρόνο για να περάσουν μαζί τους. Έτσι, μετά από παρότρυνση των δικών τους, βρέθηκαν στο Πολυδύναμο Κέντρο, όπου μπορούν να απασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες που τους προσφέρονται. Δραστηριότητες που τους γεμίζουν χαρά και ξεγνοιασιά, ειδικότερα αυτές τις γιορτινές μέρες. Πολλοί μάλιστα, χαρακτηρίζουν το Πολυδύναμο ως τη δεύτερή τους οικογένεια.

Ο κος Παντελής, ο κος Κυριάκος, η κα Χαρούλα, ο κος Ζαχαρίας, ο κος Χαράλαμπος και η κα Χριστίνα, μοιράστηκαν στον REPORTER ιστορίες από τη ζωή τους, πώς περνούν σήμερα και πως περνούσαν παλαιότερα τις ημέρες των Χριστουγέννων. Σημαντικότερη ευχή που έδωσαν, ως μεγαλύτεροι και πιο σοφοί, είναι πως όλα τα εμπόδια στη ζωή μπορούν να ξεπεραστούν, όταν υπάρχει υγεία, ενώ ευχήθηκαν και ειρήνη στον κόσμο.

ena

Ο κος Παντελής από το κατεχόμενο Έξω Μετόχι, θυμάται πως τέτοιες ημέρες όταν ήταν νεότερος τις περνούσε με φίλους σε ένα γνωστό κέντρο στη Λευκωσία. Όταν έκανε τη δική του οικογένεια, ανυπομονούσε για τα μεγάλα τραπέζια. «Οι ημέρες αυτές, είναι μέρες αγάπης. Τέτοιες ημέρες τις περιμένει ο κόσμος για να περάσει χρόνο με την οικογένειά του. Έχουμε το έθιμο να σμίγουν τέτοια εποχή οι οικογένειες», μας είπε και πρόσθεσε πως τώρα, που οι καιροί έχουν αλλάξει και ο ίδιος δεν μπορεί να οδηγήσει, επιλέγει να περνά περισσότερο χρόνο στο Πολυδύναμο Κέντρο.

Ο ίδιος βλέπει το Πολυδύναμο ως ένα χώρο που περνά ευχάριστα τον χρόνο του. «Στο σπίτι η ζωή είναι μονότονη, δεν είναι όπως παλιά. Ήταν ευχάριστη η ζωή τότε, δεν συγκρίνεται με τη ζωή τώρα. Όμως στο Κέντρο περνάει πιο ευχάριστα ο χρόνος μας. Για εμάς τους ηλικιωμένους, η ζωή πλέον είναι μονότονη και κοιτάζουμε πλέον πώς θα ζήσουμε. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά με την γυναίκα μου γιατί δεν οδηγούμε, έτσι περιμένουμε από τα παιδιά μας, εάν θελήσουν να μας πάρουν κάπου αλλού για να περάσουμε τα Χριστούγεννα ή αλλιώς στο σπίτι μας».

Ευχή του κ. Παντελή είναι να έχει ο κόσμος όλος υγεία. «Η υγεία είναι το πιο σημαντικό και πρέπει να χαιρόμαστε τον χρόνο που περνάμε με τους δικούς μας», είπε.

dyo

Ο κος Κυριάκος, έχασε τη γυναίκα του και έμεινε μόνος του στο σπίτι. Μετά από προτροπή των παιδιών του, επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Κέντρο. Εκεί, βρήκε αυτό που χρειαζόταν, παρέα και δραστηριότητες που τον απασχολούν και τον ευχαριστούν. «Περνάμε ωραία εδώ και περνά ευχάριστα η ώρα μας. Όταν τελειώσω τις δραστηριότητες μου από εδώ, βλέπω τα εγγονάκια μου».

Παραδοσιακά αυτές τις ημέρες, ο κος Κυριάκος, τις έχει συνδεδεμένες με τα οικογενειακά τραπέζια. Όσο ζούσε η γυναίκα του, η οικογένεια μαζευόταν στο σπίτι τους. «Ήταν η χαρά μας να ανοίγουμε το σπίτι μας. Δεν υπήρξε χρονιά που να μην περάσουμε τις ημέρες αυτές οικογενειακά. Φέτος, όπου πάνε τα παιδιά μου θα πάω και εγώ», μας λέει και εύχεται στον κόσμο υγεία.

dyo

Η κα Χαρούλα βρίσκεται στο Πολυδύναμο Κέντρο για χρόνια, μετά από παρότρυνση του εγγονού της και αφότου ήρθε από τη Λάρνακα, στη Λευκωσία για να είναι πιο κοντά στις κόρες της. Από όλες τις δραστηριότητες που προσφέρει το Κέντρο αυτό που της αρέσει περισσότερο είναι οι εκδρομές. «Γεμίζει η μέρα μας εδώ. Έχουμε πρόγραμμα καθημερινά. Πάμε εκκλησία, έχουμε κομμωτήριο και τραγουδιστή που έρχεται και μας τραγουδάει. Έχουμε άτομα που συζητούν μαζί μας για τις καθημερινές μας ανάγκες», μας λέει και τονίζει πως τις ημέρες των γιορτών οι δραστηριότητες στο Κέντρο είναι πιο ευχάριστες.

Ακόμη δεν γνωρίζει πως θα περάσει τις ημέρες των Χριστουγέννων, όμως το σίγουρο είναι ότι θα τις περάσει με την οικογένειά της. Ευχή της είναι η νέα χρονιά να είναι καλύτερη, «με υγεία και ευτυχία σε όλον τον κόσμο».

tria

Ο κος Ζαχαρίας, πρόσφατα αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας και στο μυαλό του είχε συνεχώς την ώρα που θα επέστρεφε πίσω στο Πολυδύναμο Κέντρο. Το σπίτι της χαράς, όπως το χαρακτήρισε, αφού εκεί, όπως μας εξομολογήθηκε ξεχνάει όλα του τα προβλήματα. «Ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα καθημερινά, εδώ τα ξεχνάμε όλα. Παίρνουμε αυτό που χρειαζόμαστε. Αγάπη και χαρά από τις δραστηριότητες που απολαμβάνουμε καθημερινά».

Τα φετινά Χριστούγεννα ο κος Ζαχαρίας θα τα περάσει με την οικογένειά του και το εγγόνι του. Για τη νέα χρονιά εύχεται λύση του Κυπριακού και ειρήνη. «Ευχή είναι ειρήνη και να μην υπάρχουν άλλοι πόλεμοι στον κόσμο».

tessera

Ο κα Χριστίνα και ο κος Χαράλαμπος είναι ζευγάρι στη ζωή και παρέα στο Πολυδύναμο, όπου περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Ώρες ξεγνοιασιάς με την οικογένειά τους, όπως χαρακτήρισε το Κέντρο η κα Χριστίνα. «Χορεύουμε και τραγουδούμε μαζί. Είμαστε όλοι εδώ, μια οικογένεια».

Τα Χριστούγεννα η κα Χριστίνα γιορτάζει την ονομαστική της γιορτή και όπως συνηθίζει η οικογένειά της, κάθε χρόνο μαζεύεται η οικογένεια και γιορτάζουν όλοι μαζί. «Είναι ένα έθιμο που τηρούμε κάθε χρόνο. Παιδιά, συγγενείς και εγγόνια, μαζευόμαστε όλοι. Έτσι και φέτος».

Ευχή και των δύο είναι αυτή την χρονιά, να περάσει ο κόσμος όμορφες οικογενειακές στιγμές και να είναι χαρούμενος.

Δειτε Επισης

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα