Περισσότερα από 10.000 διαμερίσματα έχτισε στα κατεχόμενα ο Σιμόν Αϊκούτ

Περισσότερα από 10.000 διαμερίσματα έχει χτίσει και πουλήσει στα κατεχόμενα ο εβραϊκής καταγωγής, γεννημένος στο Πέργαμος της Τουρκίας, Σιμόν Αϊκούτ, ιδιοκτήτης της οικογενειακής εταιρείας Afik Group που δραστηριοποιείται από το 2004 στο ψευδοκράτος στον τομέα της ανάπτυξης γης και πωλήσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε συνέντευξή του στον αρθρογράφο – δημοσιογράφο της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι ο κ. Αϊκούτ ρωτήθηκε για την αγορά περιουσιών από ξένους στα κατεχόμενα. «Τώρα κάποιοι μιλούν για ισραηλινό ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι Εβραίοι αγοράζουν τα λιγότερα ακίνητα. Την πρώτη περίοδο, τη δεκαετία του 2004, υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τους Βρετανούς. Εκείνη την περίοδο, Τουρκοκύπριοι και Βρετανοί αγόραζαν ακίνητα. Στη συνέχεια υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους Ρώσους. Και επίσης οι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας... Κυρίως οι άνθρωποι της ελίτ της Τουρκίας... Σήμερα, οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Ιρανοί αγοράζουν περισσότερο. Τον τελευταίο χρόνο, το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών αυξήθηκε και πάλι».

Στην ερώτηση «είπατε 10 χιλιάδες διαμερίσματα, έχετε στατιστικά στοιχεία;» ο Αϊκούτ απάντησε ότι δεν διαθέτουν αλλά ότι «όλα τα συμβόλαιά μας εγκρίνονται από την εφορία, το κράτος μπορεί να το διευκρινίσει αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες για κατασκοπεία που του προσάπτουν τουρκικές εφημερίδες, ο κ. Αϊκούτ είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πιο βλαβερή κατηγορία από αυτή» λέγοντας ότι είναι λυπημένος και προσβεβλημένος. Η τουρκική Σαμπάχ κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Σιωνιστική καταστολή στην Κύπρο» κι αναφερόταν στις δραστηριότητες της εταιρείας του στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

Απάντησε επίσης στις κατηγορίες ότι απώλεσε την τουρκική του υπηκοότητα και του δόθηκε υπηκοότητα του ψευδοκράτους βγάζοντας την τουρκική του ταυτότητα από την τσέπη και λέγοντας: «Υπήρχε ένας ενιαίος όρος ιθαγένειας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για μια περίοδο, έτσι μου αφαιρέθηκε η υπηκοότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ήμουν Ισραηλινός πολίτης. Αργότερα, έκανα εκ νέου αίτηση και έλαβα την τουρκική μου ταυτότητα».

Στο μεταξύ, η τουρκική Μιλλιέτ επανέρχεται στο θέμα και γράφει ότι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των πωλήσεων κατοικιών σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι οι πωλήσεις αυτές έχουν φτάσει στο επίπεδο της «κατοχής» στο ψευδοκράτος.

Ο Γκαφέρ Γκιούρτζαφερ, πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκύπριων εργολάβων οικοδομών ανέφερε στην Μιλλιέτ ότι ο νέος «νόμος» δεν θα απαγορεύσει ούτε θα περιορίσει την αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς, αλλά θα υπάρξει διάκριση μεταξύ αυτών που αγοράζουν σπίτια για λόγους διακοπών και αυτών που αγοράζουν σπίτια για λόγους εγκατάστασης. Τα νέα συμβόλαια, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπογράφονται παρουσία δικηγόρων, που θα ελέγχουν το συμβόλαιο πριν καταχωρηθεί στο «κτηματολόγιο».

«Όσοι δεν εγγράψουν το συμβόλαιο στον τίτλο ιδιοκτησίας δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο υπουργείο εσωτερικών για άδεια. Εάν ο δικηγόρος δεν συμμορφώνεται με τον όρο αυτό, θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως 3 έτη και πρόστιμο 10% του ποσού του υπογεγραμμένου συμβολαίου πώλησης». Σημείωσε επίσης ότι ο κύριος σκοπός της "νομικής ρύθμισης" είναι η προστασία της γης, ιδίως της γεωργικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»