Ιστορική θεωρεί ο Μητσοτάκης τη μεταρρύθμιση για την ανώτατη εκπαίδευση της Ελλάδας

Τη θέση ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα αποτελεί μια ιστορική μεταρρύθμιση για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Υποστηρίζοντας ότι μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που ετοιμάζεται να κατατεθεί από την Κυβέρνηση, η Ελλάδα θα καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα να μείνουν, να σπουδάσουν και να εργαστούν στη χώρα «πολλοί από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό».

«Φυσικά, οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται και στην πολύ μεγάλη, στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, που τώρα αποκτά μία ευνοϊκή οδό επιστροφής», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, «τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, από τα οποία ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει κι αυτές με τη σειρά τους να τηρούν πολύ συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις.

«Προτεραιότητά μας είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, που θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, με ακόμα πιο ενισχυμένο το αυτοδιοίκητό του, σε συνέχιση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν την πρώτη τετραετία. Ενώ, με πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω πολλών διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων, θα μπορεί να διευρύνει και τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα», επεσήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται ουσιαστικά να αποκαταστήσουν μία ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία», καθώς, όπως είπε, «παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση».

Μιλώντας για την οικονομική διάσταση του νέου νομοσχεδίου, σημείωσε ότι οι ελληνικές οικογένειες ξοδεύουν μεγάλα ποσά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκτός συνόρων και τώρα «αυτά τα ποσά θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα και να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία».

«Θα μπορούσα να επισημάνω και το παράδειγμα της Κύπρου, στην οποία φοιτούν -αν δεν κάνω λάθος- κοντά στους 20.000 από την Ελλάδα. Στη Μεγαλόνησο, μάλιστα, η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση καλύπτει ένα πολύ σοβαρό μέρος του ΑΕΠ της χώρας, γι’ αυτό και εκεί η αντίστοιχη μεταρρύθμιση υπήρξε ένα σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλες οι δυνάμεις», σημείωσε.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξήγγειλε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας θα είναι το «πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16».

Πέραν των ζητημάτων της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα θέματα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, μιλώντας για τα μέτρα της Κυβέρνησης, τα οποία αφορούν την έμπρακτη εφαρμογή προβλέψεων, όπως οι κάμερες ή η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μιας και μόνο λέσχης ανά Σύλλογο, καθώς και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά.

«Και βέβαια, μία ακόμη σημαντική παρέμβαση: η δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα, με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών, όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδας ή άναμμα φωτοβολίδας σε γήπεδα. Δηλαδή αντικειμενικά γεγονότα, τα οποία θα επισύρουν πια αυτοματοποιημένες ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, ανέδειξε ως σημαντικό το γεγονός ότι η σχετική έρευνα έχει αναβαθμιστεί, με την Εισαγγελία να ερευνά πια στο ανώτατο επίπεδο την τυχόν διασύνδεση της βίας στα γήπεδα με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός στα Χανιά-Κατηγορείται για εκβιασμούς και δωροληψία
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά της θωρακισμένης Mercedes στα Άνω Λιόσια
Μαφιόζικη η ενέδρα κατά του 42χρονου στην Ελλάδα-Τι ψάχνουν οι Αρχές για την απόπειρα
Ελεύθερη η μητέρα του νεκρού εμβρύου που εντοπίστηκε δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στην Ελλάδα
Ενέδρα θανάτου σε 42χρονο που συνελήφθη για τη δολοφονία Καραϊβάζ-Τον γάζωσαν με καλάσνικοφ
Σάλος με το drones show με φόντο την Ακρόπολη-Εξηγήσεις από το Ζάππειο ζητούν Πιερρακάκης-Μενδώνη τι απαντά η Adidas
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος για τραγουδίστρια στην Εθνική Οδό-Έπιασε φωτιά το αυτοκίνητό της
Εντοπίστηκε η μητέρα του νεκρού εμβρύου στη Θεσσαλονίκη-Τι είπε στους αστυνομικούς
Πτήση της Lufthansa έμεινε επί 10 λεπτά χωρίς πιλότο-Ο κυβερνήτης ήταν τουαλέτα και ο συγκυβερνήτης λιποθύμησε
Από το Ζάππειο πήραν άδεια για την απογείωση των drones της Adidas με φόντο την Ακρόπολη