Απέρριψε την προσφυγή Αμπράμοβιτς κατά των κυρώσεων εναντίον του το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ) απέρριψε προσφυγή του ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς, με την οποία ζητούσε την ακύρωση της συμπερίληψης του στη λίστα για επιβολή περιοριστικών μέτρων του Συμβούλιου της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει ρωσική, ισραηλινή και πορτογαλική ιθαγένεια, είναι ο κύριος μέτοχος της μητρικής εταιρείας του ομίλου Evraz, ενός από τους κορυφαίους ρωσικούς ομίλους στον τομέα του χάλυβα και των ορυχείων.

Μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε μεταξύ άλλων τη δέσμευση κεφαλαίων και την απαγόρευση εισόδου ή διέλευση μέσω της ΕΕ για κορυφαίους επιχειρηματίες που ασκούν δραστηριότητες σε οικονομικούς τομείς που παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων στη ρωσική κυβέρνηση.

Ο κ. Αμπράμοβιτς αμφισβήτησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συμπερίληψη και διατήρηση του ονόματός του στους καταλόγους φυσικών και νομικών προσώπων, και ζήτησε αποζημίωση για σπίλωση του ονόματος του, ζητώντας προκαταρκτικά 1 εκατ. ευρώ.

Το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του κ. Αμπράμοβιτς, επικυρώνοντας έτσι την ισχύ των περιοριστικών μέτρων εναντίον του, θεωρώντας πως το Συμβούλιο δεν έκανε λάθος στην αξιολόγησή του, δεδομένου του ρόλου του στον όμιλο Evraz και στη μητρική εταιρεία του ομίλου.

Το ΓΔΕΕ θεώρησε ότι η συμπερίληψη και διατήρηση του ονόματός του στους καταλόγους «δεν συνιστά αδικαιολόγητη και δυσανάλογη προσβολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων του», δηλαδή του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, της επιχειρηματικής ελευθερίας και της ελεύθερης κυκλοφορίας του.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό Αμπράμοβιτς για περιορισμό των δικαιωμάτων του να διακινείται ελεύθερα στην ΕΕ ως Πορτογάλου και, ως εκ τούτου, Ευρωπαίου πολίτη, το ΓΔΕΕ τον απορρίπτει ως αβάσιμο.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 38 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
ΒΙΝΤΕΟ: Εξερράγη το ηφαίστειο Φουέγκο στη Γουατεμάλα-700 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν
Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να κλείσει το υπουργείο Παιδείας
Πώς από δύο καλοί φίλοι Τραμπ-Μασκ κατέληξαν εχθροί
Συνελήφθη 14χρονος ως ύποπτος για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στη Γερμανία
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκλονιστικές εικόνες από την επίθεση με drones σε διυλιστήριο στην πόλη Ένγκελς
Πώς ο καβγάς Μασκ-Τραμπ απειλεί να εκτροχιάσει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ
Ουκρανική αντεπίθεση στη Ρωσία-Drones χτύπησαν αποθήκη καυσίμων που τροφοδοτεί βομβαρδιστικά
Βρέθηκε αποκεφαλισμένη σε βαλίτσα συνοδός πολυτελείας στην Ιταλία-Συνελήφθη 32χρονος Ρουμάνος
Θυελλώδες «διαζύγιο» Μασκ και Τραμπ-Συνδέει τον Αμερικανό Πρόεδρο με τον Επστάιν ο επιχειρηματίας