Ξανά στο επίκεντρο τα μέτρα για τη βία στα γήπεδα-Σε βάθος ενός χρόνου η υλοποίηση τους

Τα μέτρα και οι αποφάσεις για αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα γήπεδα, συζητήθηκαν ενώπιον του Υπουργικού, με την υπουργό Δικαιοσύνης να επαναλαμβάνει τις προθέσεις της Κυβέρνησης, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων σύσταση για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, καθώς και ακύρωση διεξαγωγής αγώνα, σε περίπτωση που η Αστυνομία έχει πληροφορίες ενώπιον της για επεισόδια.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου ανέφερε ότι, «τα μέτρα παρότι τα είχαμε ανακοινώσει και στο παρελθόν, θα τα επαναλάβω. Θα αλλάξουμε τη νομοθεσία ώστε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης να μπαίνουν πλέον σε κάθε πλέον αθλητικό χώρο που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή αγώνα ή εκδήλωσης, όταν αυτό έχει διεθνή διάσταση ακόμη και αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων. Επειδή γνωρίζουμε ότι η συμμόρφωση στα νέα δεδομένα θέλει χρόνο, αυτό που ζητούμε είναι να δοθεί μια περίοδος ενός χρόνου, χάριτος, για να μπορέσουμε να δώσουμε τον χρόνο στα γήπεδα και στα σωματεία να προσαρμοστούν στη νέα νομοθεσία».

Παράλληλα η κα Προκοπίου πρόσθεσε πως, «όπως ακριβώς είχαμε πει και στο παρελθόν δικό μας μέλημα ως Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι να ενδυναμωθεί η παρουσία της Αστυνομίας στους αθλητικούς χώρους, ακριβώς γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη. Πως ουσιαστικά θα γίνει αυτό; Με την εντατικοποίηση του σωματικού ελέγχου των φιλάθλων και εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία. Κάτι το οποίο ήδη έχει αρχίσει να γίνεται όπως γνωρίζεται, αλλά ταυτόχρονα ένα σημαντικό εργαλείο είναι και η παροχή της δυνατότητας της Αστυνομίας να διενεργεί ελέγχους αλκοτέστ και νάρκοτεστ σε άτομα που θέλουν να εισέλθουν σε χώρους αθλητικών διοργανώσεων».

Επίσης η υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως, «ταυτόχρονα η δική μας πρόταση είναι επίσης η αύξηση της χρονικής διάρκειας του διατάγματος αποκλεισμού από αθλητικούς αγώνες ή εκδηλώσεις και εισόδους σε αθλητικούς χώρους και θα προτείνουμε να αυξηθούν η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη και περισσότερες καταδίκες σταδιακά. Απλώς να δώσω ένα παράδειγμα, η πρώτη καταδίκη δεν θα προνοεί πλέον έξι μήνες μέχρι ένα έτος, αλλά ένα έτος μέχρι δύο έτη. Θα πάμε κλιμακωτά προτείνοντας αποκλεισμό μέχρι και δέκα έτη σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις και πολλαπλές καταδίκες. Επίσης, ο έλεγχος της Κάρτας Φιλάθλου θα ενισχυθεί και πάλι με την εμπλοκή της Αστυνομίας».

Στη συνέχεια η υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι, «θα υπάρξει αυστηρότερη προσέγγιση όσον αφορά την διεξαγωγή αγώνων, όταν και εφόσον ο Αρχηγός Αστυνομίας ενημερώσει την οικία Ομοσπονδία για τις δικές του ανησυχίες, οι οποίες θα βασίζονται βεβαίως πάνω σε εύλογες υποψίες ή πληροφορίες εάν ενδέχεται να υπάρχει συμπεριφορά οπαδών που θα μπορεί να προκαλέσει οποιασδήποτε είδους επεισόδια ή διασάλευση της δημόσιας τάξης. Και εκεί τα μέτρα θα είναι κλιμακωτά, θα αρχίσουμε με μια σύσταση για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας. Το επόμενο στάδιο βέβαια θα είναι η διεξαγωγή αγώνων χωρίς οπαδούς, κεκλεισμένων των θυρών και το πιο σημαντικό μέτρο είναι η ακύρωση διεξαγωγής κάποιων αγώνων, εάν υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες τους είδους που έχω αναφέρει προηγουμένως».

Καταλήγοντας η κα Προκοπίου υπέδειξε πως, «προχωρούμε ήταν μια δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ήταν μια δέσμευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία. Έγινε ο νομοτεχνικός έλεγχος, έχουμε διαβουλευθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσα στα πλαίσια του Μνημόνιού Συναντίληψης για τη βία στα γήπεδα».

Δειτε Επισης

Πυρετώδης προσπάθεια για πλήρη αποκατάσταση ηλεκτροδότησης-Λειτουργούν κανονικά οι σταθμοί κινητής
Γερανός κατέπεσε πάνω σε σπίτι στο Περιστέρι-Συγκλονιστικές εικόνες
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις συγκρούσεις Ταϊλάνδης-Καμπότζης παρά την έκκληση για εκεχειρία
Αποκαρδιωτικές εικόνες στο Βουνί-Το πριν και το μετά της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου
Μητέρα τέρας δολοφόνησε τα δίδυμά της και τα πέταξε σαν σκουπίδια-Συνελήφθη μετά από πέντε χρόνια
Προτείνουν ενέργειες οι Οικολόγοι, ζητούν απόδοση ευθυνών-«Οι πολίτες δεν ανέχονται προκλητικές δηλώσεις άμυνας»
Στεγάστηκαν μέσω της Πολιτικής Άμυνας 160 άτομα-Μεταφέρθηκαν σε σπίτια, ξενοδοχεία και κέντρα φιλοξενίας
Καταγγέλλει έλλειψη ανθρωπιάς για τη Γάζα ο Γκουτέρες-«Έκρηξη θανάτων και καταστροφής»
Ψάχνουν τους επιτήδειους πίσω από τη φονική πυρκαγιά-Καμιά σύλληψη επί τους παρόντος από την Αστυνομία
Ζητά παραιτήσεις Χαρτσιώτη και Παναγιώτου το ΑΚΕΛ-«Οι δηλώσεις περί άτυχους περιστατικού, επιβεβαιώνουν την απουσία ευθιξίας»