Σύσκεψη για ανασκόπηση του μεταναστευτικού στο Προεδρικό-Ρεκόρ επιστροφών με 105% επί των αφίξεων
06:00 - 20 Δεκεμβρίου 2023
Επί τάπητος έθεσε η Κυβέρνηση τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ώστε να γίνει μία ανασκόπηση και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους, σε μία προσπάθεια να βρεθούν οι λύσεις που θα απαμβλύνουν την κατάσταση. Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι παρουσιάζεται μία αύξηση στις αφίξεις των μεταναστών διά θαλάσσης, καθώς οι πλείστοι που καταφθάνουν κατάγονται από τη Συρία, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να επιστρέψουν πίσω.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας και την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, για τα δεδομένα που επικρατούν, αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στις αφίξεις και αναχωρήσεις των μεταναστών.
Για πρώτη φορά παρατηρείται ένα διαφορετικό ισοζύγιο, όσον αφορά στις αφίξεις των μεταναστών και τις αναχωρήσεις, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών, για το 2023 έχουν σημειωθεί 10,477 αφίξεις, ενώ όσον αφορά στις αναχωρήσεις που σημειώθηκαν το 2023, που αφορούν σε επιστροφές, απελάσεις και μετεγκαταστάσεις, ανέρχονται στις 11,040, κάτι που σε ποσοστό μεταφράζεται σε 105% επί των αφίξεων.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αυτή η διαφορετική εικόνα, έντονο προβληματισμό στο Υπουργείο Εσωτερικών προκαλεί και το γεγονός ότι φαίνεται να άλλαξαν οι διαδρομές άφιξης των μεταναστών στην Κύπρο. Ουσιαστικά, μετά την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στην Πράσινη Γραμμή, οι αριθμοί των μεταναστών που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές, μέσω της νεκρής ζώνης έχει μειωθεί. Παρά το γεγονός ότι αυτό χαρακτηρίζεται ως θετική εξέλιξη από το Υπουργείο, οι αφίξεις μεταναστών δια θαλάσσης φαίνεται να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική μείωση στους αριθμούς που αφορούν στους μετανάστες από την Αφρική, στο ύψος του 70%, ωστόσο υπάρχει αρνητική αύξηση στους αριθμούς των μεταναστών που φτάνουν από τη Συρία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να ακολουθηθούν οι διαδικασίες για επιστροφή τους, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την Συρία.
Προς αυτό το σκοπό, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έθεσε ξανά στο τραπέζι το θέμα της προώθησης της πρότασης της Κύπρου, αναφορικά με την επαναξιολόγηση της κατάστασης της Συρίας και κατά πόσο κάποιες περιοχές της μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς για επιστροφές μεταναστών. Μία πρόταση που έθεσε ενώπιον των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών κατά τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή και αυτό που ζητά ο υπουργός είναι όπως η Κυβέρνηση δει θερμά τη θέση αυτή και την προώθησή της.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υπόλοιπους υπουργούς και επιχειρησιακούς που θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη, για την επιστολή που είχε στείλει το καλοκαίρι, όσον αφορά στην παροχή στήριξης στο Λίβανο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να είναι σε θέση να επιτηρεί τις ακτές του. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός Εσωτερικών είχε συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, στο πρόσφατο ταξίδι του στο εξωτερικό, ωστόσο διαφάνηκε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση.
Στο μεταξύ, στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος ενημέρωσε για την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο, σχετικά με τους ελέγχους για την αδήλωτη εργασία και κατά πόσο εργοδοτούνται παράνομα μετανάστες, που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία παράτυπα.