Αποσύρει τους διαπραγματευτές από το Κατάρ το Ισραήλ μετά από «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις

Aποσύρει το Ισραήλ τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ μετά από «αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου. «Η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας, η οποία περιελάμβανε την απελευθέρωση όλων των γυναικών και των παιδιών που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο που δόθηκε στη Χαμάς, η οποία το είχε εγκρίνει», λέει ακόμα η ανακοίνωση.

Νωρίτερα οι Times of Israel ανέφεραν ότι σύμφωνα με πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κατάρ σήμερα (2/12/2023) το πρωί για συνομιλίες με στόχο μια νέα εκεχειρία.

«Οι συνομιλίες εξετάζουν το ενδεχόμενο η Χαμάς να απελευθερώσει επιπλέον ομήρους, ενδεχομένως ηλικιωμένους άνδρες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περαιτέρω κρατουμένων από το Ισραήλ και μια νέα διακοπή των μαχών» αναφερόταν ακόμα στο δημοσίευμα.

Έφτασε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα εισήλθαν σήμερα.

Μέσω της αιγυπτιακής πλευράς από το πέρασμα της Ράφα καθ' οδόν προς το πέρασμα Αούτζα για επιθεώρηση προτού συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Λωρίδα της Γάζας, όπως είπαν στο Reuters οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας και πηγές της Ερυθράς Ημισελήνου.

Δύο βυτιοφόρα και 50 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισαν την αιγυπτιακή πλευρά κατευθυνόμενα προς την Αούτζα για έλεγχο, πρόσθεσαν οι πηγές.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας

Το Ισραήλ και η Χαμάς είχαν ξεκινήσει να εξετάζουν νέες παραμέτρους για την απελευθέρωση των ομήρων και την εκεχειρία προτού αυτή λήξει.

Η εκεχειρία που άρχισε στις 24 Νοεμβρίου βρήκε τη Χαμάς να απελευθερώνει ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν όμηροι από τις 7 Οκτωβρίου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ και η Χαμάς αντάλλαξαν κατηγορίες για την κατάρρευση της εκεχειρίας, η οποία διήρκεσε μια εβδομάδα και παρατάθηκε δύο φορές μέχρις ότου οι μεσολαβητές δεν μπόρεσαν να βρουν τρόπο για μια τρίτη παράταση.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι αρνήθηκε να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες που κρατούσε και πως παραβίασε την εκεχειρία επιτιθέμενο σε ισραηλινό έδαφος.

Έτσι από το πρωί της Παρασκευής (1/12) ξεκίνησαν εκ νέου οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.

Πηγή: cnn.gr / in.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους στη Γαλλία
CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων που επηρεάστηκαν από το σφάλμα έχουν επανέλθει
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Κεραυνοί Ερντογάν κατά Νετανιάχου-«Ντροπή σε όσους χειροκροτούν τον Χίτλερ της εποχής μας στο Κογκρέσο»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Παρέλυσε το Παρίσι από το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους-Χάος στους σταθμούς πριν την έναρξη των Ολυμπιακών
Απειλή για βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare Du Nord του Παρισιού
Απέσυρε το Ηνωμένο Βασίλειο την ένσταση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου
Πώς το Παρίσι καθάρισε τον Σηκουάνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-Προκαλεί ίλιγγο το ποσό που ξόδεψαν
Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας