Ν. Χριστοδουλίδης: Θα μελετήσουμε τρόπους για μετατροπή κοινοτήτων σε πράσινες

Θα μελετήσουμε τρόπους για το πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά, να μετατρέψουμε κάποιες κοινότητες και χωριά μας σε πράσινες κοινότητες και χωριά, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του από το Ντουμπάι, όπου συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, COP28, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη Σύνοδο, είπε ότι «πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες Συνόδους, αν λάβουμε υπόψη το θέμα που απασχολεί τη Σύνοδο εδώ στο Ντουμπάι. Δεν είναι μόνο να ανασκοπήσουμε τα όσα κάναμε από το 2015 και τη Σύνοδο του Παρισιού, αλλά θα πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, - και αναφέρομαι ειδικότερα στη δική μας χώρα - για υλοποίηση της στρατηγικής μας για το κλίμα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις, είναι σε όλους γνωστό ότι η δική μας χώρα, και κατ΄επέκταση η δική μας περιοχή, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερες και περισσότερες προκλήσεις. Ήδη, βιώνουμε πολλές από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που αναλήφθηκε και η Πρωτοβουλία (της Κύπρου) το 2019, για μια περιφερική συνεννόηση σε σχέση με την υλοποίησή όλων αυτών που πρέπει να γίνουν, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση. Θεωρώ ότι δύο είναι τα βασικά θέματα που προκύπτουν, εκτός από όλα όσα έχουν ακουστεί (στη Σύνοδο), αλλά και από τις διμερείς συναντήσεις που είχα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, δε, ότι «το πρώτο αφορά την ανάγκη κάθε χώρα να ‘τρέξει’ σαφώς πιο γρήγορα. Και ερχόμενος στη δική μας χώρα, έχουμε κάποιες ιδέες, είχα εδώ και κάποιες επαφές, κάποιες επισκέψεις, για να δούμε πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά και να μετατρέψουμε κάποιες κοινότητες μας, κάποια χωριά μας σε πράσινες κοινότητες, πράσινα χωριά. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος».

Καταλήγοντας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «το δεύτερο είναι πώς να κτίσουμε μια κουλτούρα στη βάση του γεγονότος ότι αυτά που βιώνουμε σήμερα αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Σήμερα, κατά κύριο λόγο είναι η νέα γενιά του τόπου μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, που ασχολείται με το θέμα, και πολύ δικαιολογημένα γιατί ανησυχούν για το μέλλον τους. Είναι ένα θέμα, όμως, που απασχολεί και αγγίζει το σύνολο του πληθυσμού. Άρα, πρέπει να κτίσουμε κουλτούρα για την ανάγκη αντιμετώπισης όλων αυτών των επιπτώσεων από τη μια, αλλά και να κινηθούμε σαφώς πιο γρήγορα για να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από το 2015».

Δειτε Επισης

Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού
Συνεχίζει στο ίδιο τέμπο ο Τατάρ-«Αν υπάρξει συμφωνία, το ψευδοκράτος θα είναι μέρος της λύσης ως κυρίαρχο τουρκικό κράτος»
Τηλεδιάσκεψη για τον Great Sea Interconnector με αίτημα Κομισιόν-Ζήτησε ενημέρωση
Eπίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας στην Κύπρο
Επανεξελέγη Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ο Σάββας Τσίβικος
Α. Δημητρίου: Να αξιοποιήσουμε την κινητικότητα που παρατηρείται
Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για τερματικό-«Παρέμβαση αν ανακοινώναμε κάτι πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία»
Η απόφαση για τον Επίτροπο της Κύπρου θα καθοριστεί από το χαρτοφυλάκιο-Προστιθέμενη αξία αναζητά ο Πρόεδρος