Ελεγκτής για διακίνηση παιδιών του ΠτΔ-«Τον είχα ενημερώσει σε συνάντηση, η παρανομία αφορά μόνο τα οχήματα και τη δαπάνη»

Επανέρχεται η Ελεγκτική Υπηρεσία, όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με τη διακίνηση των παιδιών του Προέδρο της Δημοκρατίας από υπηρεσιακά αυτοκίνητα και σε νέα ανακοίνωση αναφέρεται πως η παρανομία αφορά μόνο στα οχήματα και τη δαπάνη του, ενώ τονίζεται ότι ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για το θέμα. Η Ελεγκτική Υπηρεσία, επιπρόσθετα, αναφέρει πως τα καύσιμα και συντήρηση για τα αυτοκίνητα πρέπει να επιβαρύνουν την οικογένεια και όχι το φορολογούμενο πολίτη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε συνέχεια των συνεχών δηλώσεων εκπροσώπων της Κυβέρνησης για το θέμα, θεωρούμε αναγκαίο να ενημερώσουμε τον φορολογούμενο πολίτη για τα ακόλουθα. Στις 4.8.2023 λάβαμε καταγγελία με αναφορά σε αριθμούς εγγραφής δύο αυτοκινήτων της αστυνομίας και ότι αυτά παράνομα χρησιμοποιούνται για τις διακινήσεις των παιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ)».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι «στις 9.8.2023 διαβιβάσαμε την καταγγελία στον Αρχηγό Αστυνομίας με κοινοποίηση στην τότε Προϊστάμενη Διοίκησης Προεδρίας. Η επιστολή μας κατέληγε ως εξής: “Σε πρόσφατη συνάντηση του Γενικού Ελεγκτή με την Προϊστάμενη Διοίκηση Προεδρίας (στις 14.7.2023, δηλαδή προτού ληφθεί η καταγγελία) έγινε ειδική αναφορά στο θέμα αυτό, και μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι, αυτά τα ευαίσθητης φύσεως θέματα, τυγχάνουν προσεκτικού χειρισμού για προστασία και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας”».

Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «στις 30.8.2023 λάβαμε απάντηση από την Αστυνομία με παραδοχή των γεγονότων της καταγγελίας και με επίκληση συγκεκριμένης Αστυνομικής Διάταξης που, κατά την Αστυνομία, ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει παραβίαση των προνοιών του σχετικού Νόμου Ν.3(Ι)/2014 και των Κανονισμών ΚΔΠ 504/2014. Η Αστυνομία, με τρόπο που άγγιζε τα όρια της παραπλάνησης, μας παρέπεμψε σε δικαστική απόφαση για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό της, τη στιγμή που, όπως διαπιστώσαμε, η συγκεκριμένη απόφαση είχε αναιρεθεί κατ’ έφεση».

Η απαντητική επιστολή, υπογραμμίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία «ημερομηνίας 4.9.2023 κατέληγε ως εξής: “Έστω και εκ του περισσού σημειώνουμε ότι, σε περίπτωση που η Αστυνομία επιλέξει να παρέχει προστασία στα παιδιά του Προέδρου με τρόπο που δεν συνάδει με τις διατάξεις των σχετικών Κανονισμών, δηλαδή με την επιβίβασή τους σε υπηρεσιακό όχημα, η Υπηρεσία μας θα περιλάβει το θέμα στην Ειδική Έκθεση που θα εκδώσει προσεχώς για την Αστυνομία”».

Το θέμα συζήτησε και κατ΄ ιδίαν ο Γενικός Ελεγκτής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς αποτέλεσμα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Γενικά, όταν η Υπηρεσία μας έχει κάποιο εύρημα, αυτό καταγράφεται στη σχετική Έκθεση έστω κι αν στο μεταξύ ληφθούν διορθωτικά μέτρα από τον ελεγχόμενο. Κατ’ εξαίρεση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, και αντιλαμβανόμενοι την ευαισθησία του θέματος, είχαμε εξηγήσει ότι, εάν η παρανομία τερματιζόταν, τότε δεν θα προχωρούσαμε σε οποιαδήποτε δημοσιοποίηση. Εφόσον όμως υπάρχει συνεχιζόμενη παρανομία, αυτή επ’ ουδενί μπορούσε να συγκαλυφθεί. Εκ φύσεως δε, το θέμα δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί σε έκθεση χωρίς να εξηγηθεί τι αφορά».

Η παρανομία αφορά μόνο τα αυτοκίνητα και τη σχετική με αυτά δαπάνη (καύσιμα και συντήρηση), τονίζεται στην ανακοίνωση. «Αυτά θα πρέπει να επιβαρύνουν την οικογένεια και όχι τον φορολογούμενο πολίτη. Αν λόγοι ασφάλειας επιβάλλουν όπως τα αυτοκίνητα οδηγούνται από αστυνομικό, σε αυτό δεν υπεισέρχεται η Υπηρεσία μας. Ακριβώς το ίδιο γίνεται και με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το αυτοκίνητο και τα σχετικά έξοδα επιβαρύνουν τους ίδιους και ο αστυνομικός εκτελεί χρέη οδηγού».

Καταλήγοντας, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι «η αναγκαιότητα δημοσιοποίησης του θέματος επιβεβαιώνεται από τις σχετικές χθεσινές αναφορές του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην κρατική τηλεόραση, όταν αναφέρθηκε στις περιόδους που απουσιάζει στο εξωτερικό ο ΠτΔ και αποφασίζει να τον συνοδεύσει η Πρώτη Κυρία. Προκύπτει σαφώς η στρεβλή αντίληψη ότι η Αστυνομία, με έξοδα των φορολογούμενων πολιτών, έχει την υποχρέωση ανάληψης της γονικής φροντίδας. Αυτό αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο και εξηγεί την ανηλεή, σε προσβλητικό βαθμό, επίθεση των εκπροσώπων της Κυβέρνησης κατά του Γενικού Ελεγκτή».

Δειτε Επισης

Στιούαρτ: Το Κυπριακό είναι επιλύσιμο ακόμα, χρειάζεται πολιτικό θάρρος
«Άδικο και πολιτικά υποκινούμενο» το Ψήφισμα 186 ισχυρίζεται η τ/κ ηγεσία
Στιούαρτ: Να κάνουμε τα πάντα για τη λύση, δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες τέτοιες επετείους
Βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση διμερών σχέσεων, εκφράζουν Δημητρίου και Πελεγκρίνι
Κ. Κόμπος: Εργαζόμαστε για την ημέρα που η παρουσία ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα είναι απαραίτητη
Δεν αλλάζει λέξη στο αφήγημά του ο Τατάρ-«Η έναρξη διαπραγματεύσεων θα είναι εφικτή με κυρίαρχη ισότητα»
Τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Φον ντερ Λάιεν
Κι επίσημα στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ ο Παύλος Ιωάννου-«Απέδειξε πως προωθεί τα συμφέροντα των πολιτών»
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό των περισσότερων ΜΜΕ από τον απολογισμό του Προέδρου η ΕΣΚ
Ο Λακρουά καλεί σε διπλασιασμό των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού