Η Πύλα, ο Άγιος Δομέτιος και ο επόμενος απεσταλμένος του Κυπριακού...

Ούτε οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τους τελευταίους μήνες, ούτε οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, που στηρίχθηκαν από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, είναι αρκετές για να αντιστρέψουν το κακό κλίμα στο Κυπριακό. Αντιθέτως, εάν δει κανείς τα βήματα που είχαν γίνει μέχρι τον περασμένο Μάρτιο και τα βήματα που έγιναν από τότε μέχρι σήμερα, θα αντιληφθεί πως, η Λευκωσία και ο διεθνής παράγοντας που προσπάθησε να ξεκλειδώσει το Κυπριακό, προσκρούει συνεχώς σε τείχος.

Κι αυτό διότι:

(α) η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι προκάλεσε κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο, έτυχε αρνητικής απάντησης από την άλλη πλευρά

(β) οι προτάσεις του ΠτΔ για συναντήσεις με τον κατοχικό ηγέτη, ακόμα και κοινωνικού χαρακτήρα και πάλι έτυχαν αρνητικής ανταπόκρισης

(γ) η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα, τόσο για να συναντηθούν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο όσο και η κατάληξη στον διορισμό απεσταλμένου και πάλι έπεσε στο κενό

(δ) ακόμα και η απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες για το όνομα της απεσταλμένου για το Κυπριακό, δεν έτυχε της έγκρισης από τον κατοχικό ηγέτη

Αντίθετα, όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση παλεύει με νύχια και με δόντια να αντιμετωπίσει τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων στη Νεκρή Ζώνη, προσπαθώντας την ίδια ώρα, να μην προβεί σε ενέργειες που θα χαλάσουν μια και καλή το όποιο κλίμα διατηρείται μέχρι σήμερα. Είναι ξεκάθαρο πως και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η Κυβέρνηση, αντιλαμβάνονται την προσπάθεια των κατοχικών δυνάμεων για να δημιουργήσουν τέτοια ένταση που θα συμπαρασύρει τις προσπάθειες της Λευκωσίας, του ΟΗΕ και της ΕΕ, θέλοντας να διασφαλίσει ότι, θα διακοπούν οι όποιες προσπάθειες.

Τα γεγονότα της Πύλας, είναι ένα καλό παράδειγμα για την τακτική των Τούρκων, αφού ακόμα και μετά την ένταση που προκάλεσαν με τις φοβερές εικόνες που ντίκερ χτυπούσαν τα οχήματα των κυανόκρανων, όταν συμφωνήθηκε η συναντίληψη, φρόντισαν αυτή να μην κρατήσει για αρκετό καιρό.

Ακολούθησαν τα γεγονότα του Αγίου Δομετίου με την εγκατάσταση κάμερας, ενώ μεσολάβησε και η άρνηση για διορισμό απεσταλμένου.

Και τα δύο συμβάντα επί του εδάφους, που σύμφωνα με την ίδια την Κυβέρνηση δεν μπορούν να αποσυνδεθούν, παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα, όπως σε εκκρεμότητα παραμένει και το ζήτημα της ανακοίνωσης διορισμού απεσταλμένου.

Οι τρεις αυτές εκκρεμότητες, έχουν και ένα άλλο κοινό παρονομαστή. Αυτός είναι το γεγονός, πως είτε από τα Ηνωμένα Έθνη, είτε από την Κυβέρνηση, οι ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις που γίνονται, κάνουν λόγο για επίλυση τους εντός ωρών, ή εντός λίγων ημερών. Ακόμα και για το θέμα του απεσταλμένου, την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν δηλώσεις από μέλη της Κυβέρνησης, ότι η ενημέρωση που υπάρχει, είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει εντός των επόμενων λίγων ημερών στην ανακοίνωση του ονόματος του νέου απεσταλμένου.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση, αλλά αντιθέτως, ήρθαν οι νέες προκλήσεις στον Άγιο Δομέτιο, όπου κι εκεί ο ίδιος ο Πρόεδρος, έκανε λόγο για πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να το επιλύσουν εντός 24 ωρών. Αν και οι 24 ώρες παρήλθαν προ πολλού, η κάμερα παραμένει εκεί, ενώ περίπολα του τουρκικού στρατού συνεχίζουν να επισκέπτονται την συγκεκριμένη οικία στη Νεκρή Ζώνη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως η Κυβέρνηση υλοποίησε, σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις που έγιναν, αποφάσεις που έλαβε, χωρίς ωστόσο να τiς ανακοινώσει. Το σίγουρο, είναι πως και αυτή τη φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ιδιαίτερα προσεχτικός, έτσι ώστε, να μην «χαλάσει», την εικόνα που μέχρι σήμερα με πράξεις έδειξε στον διεθνή παράγοντα, ότι επενδύει και είναι έτοιμος να εμπλακεί σε μια σοβαρή προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Από την άλλη πλευρά, ο κατοχικός ηγέτης, συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά, μέσω blame game. Αυτή τη φορά, ανέθεσε σε σύμβουλό του να περιγράψει την κατάσταση, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται που πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. «Για την ασφάλεια των ''συνόρων'' και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, μπήκε η κάμερα στην περιοχή του Αγίου Δομετίου», ισχυρίστηκε ο Χουσείν Ισικσάλ, ο οποίος υποστήριξε ότι, «η νεκρή ζώνη θα είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στο εδαφικό κατά την διαδικασία διαπραγμάτευσης ή συνεργασίας».

«Στον Άγιο Δομέτιο οι Ελληνοκύπριοι, προκαλούν σαματά. Βάλαμε μια κάμερα ασφαλείας εκεί. Δεν ήσουν εσύ που φώναζες για την ασφάλεια των 'συνόρων'; Να τώρα, εδώ είναι η ασφάλεια των 'συνόρων'. Δεν ήσουν εσύ που είπες ότι υπάρχει παράνομη μετανάστευση; Να τώρα, καταπολεμούμε την παράνομη μετανάστευση. Τι συμβαίνει, γιατί αυτές οι φωνές, τα ουρλιαχτά; (Οι Ε/κ λένε) ‘η νεκρή ζώνη είναι δική μας’. Μάλιστα, τώρα ερχόμαστε στο κύριο θέμα», είπε με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο ο σύμβουλος του Τατάρ, επιβεβαιώνοντας το φοβερό επίπεδο προπαγάνδας που επικρατεί στο γραφείο του κατοχικού ηγέτη.

Δειτε Επισης

Ψηφίζεται με μικρές παρεμβάσεις ο προϋπολογισμός-Οι τροπολογίες που εξασφαλίζουν πλειοψηφία και τι προνοούν
Οι τρεις αποχρώσεις της συμπολίτευσης για το Κυπριακό προ των εξελίξεων
Φον ντερ Λάιεν σε Ερντογάν για Κυπριακό-«Συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών»
Προς περαιτέρω εμβάθυνση σχέσεων Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου-Κοινή δήλωση για τον στρατηγικό διάλογο
Πράσινο φως για το κοινό πρόγραμμα εργασίας Πολωνίας, Δανίας, Κύπρου-Το τρίο Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Απορρίπτει και Κόκκινα και Αθηένου ο Τατάρ και ζητά νέα πρόταση-Ξανάνοιξε το θέμα του δρόμου στη Πύλα
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Αλ Σίσι-Συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Για καλύτερη ευκαιρία από το 2017 για θετική κινητικότητα έκανε λόγο ο Στιούαρτ
Αναφορές στο Κυπριακό στα Συμπεράσματα για Τουρκία-Καλείται «να συμβάλει ενεργά»
Πάει Βρυξέλλες ο ΠτΔ ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου