Στο τραπέζι η οικονομική ενίσχυση των διαμένοντων στα ορεινά-Βλέπει Ένωση Κοινοτήτων το ΥΠΕΣ

Λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όσοι διαμένουν στα ορεινά, οι κάτοικοι ζητούν επιτακτικά την επιπλέον οικονομική ενίσχυση από το κράτος, με το Υπουργείο Εσωτερικών, να αναμένεται να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Ένωση Κοινοτήτων, προκειμένου να εξευρεθούν οι λύσεις, όπως και οι τρόποι για στήριξη των κατοίκων που δεινοπαθούν, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Από τον Οκτώβριο, έχει αρχίσει η καταβολή της οικονομικής βοήθειας σε κατοίκους που διαμένουν για τουλάχιστον δυο χρόνια σε κοινότητες των ορεινών, οι οποίες το υψόμετρό τους είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 600 μέτρων, εντούτοις, μερίδα των κατοίκων, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι διαμένουν σε αρκετά απόμακρες περιοχές, βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα οικονομικά προβλήματα και δεν τους είναι αρκετό αυτό το επίδομα.

Oι δικαιούχοι των ορεινών κοινοτήτων, ευελπιστούν στην καταβολή του εφάπαξ ποσού, που παραχωρήθηκε κατά τα προηγούμενα δυο χρόνια από το κράτος, λόγω και των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, ως μια μορφή επιπρόσθετης ενίσχυσης, που αντιστοιχούσε σε 50% του ποσού των επιδομάτων όσων είχαν εγκριθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι βλέπουν με θετικό μάτι την παραχώρηση αυτού του επιπλέον επιδόματος στους κατοίκους των ορεινών περιοχών, ωστόσο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Ένωσης Κοινοτήτων, κατά τις οποίες θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία στη συνέχεια, αφού τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ληφθεί και η σχετική απόφαση για το επίδομα.

Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τα επιδόματα που παραχωρούνται στους δικαιούχους, αυτά διαφοροποιούνται αναλόγως με το υψόμετρο που βρίσκεται η κάθε κατοικία. Δηλαδή, για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέχρι 800 μέτρα, το επίδομα είναι 175 ευρώ. Εάν το υψόμετρο είναι 801 μέχρι 1000, το επίδομα είναι στα 225 ευρώ και για κατοικίες που βρίσκονται σε υψόμετρο 1001 μέτρων και άνω, το επίδομα είναι στα 260 ευρώ και πρόσθετα για κάθε άτομο που διαμένει μόνιμα σε κάθε νοικοκυριό, είναι 85 για κάθε συνταξιούχο και 165 ευρώ για κάθε μη συνταξιούχο.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER o πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ανέφερε ότι, ο κόσμος που διαμένει στις ορεινές κοινότητες, ιδιαίτερα στις περιοχές με το μεγαλύτερο υψόμετρο, χρειάζεται στήριξη από το κράτος, ενώ σε σχέση με την οικονομική στήριξη που λαμβάνουν, σημείωσε πως «τα εμβάσματα των δικαιούχων που εμπίπτουν στο σχέδιο για το επίδομα στήριξης κατοίκων ορεινών κοινοτήτων, έχουν ξεκινήσει και παραχωρούνται».

Επιπρόσθετα, η Ένωση Κοινοτήτων, ζητά όπως αυξηθούν οι κοινότητες που εμπίπτουν στα κριτήρια, καθώς σήμερα, στο σχέδιο υπάρχουν οι κοινότητες που το υψόμετρο τους είναι άνω των 600 μέτρων, με τις κοινότητες που συνορεύουν και είναι για παράδειγμα στα 550 μέτρα, να μην δικαιούνται κάποιο επίδομα στήριξης, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, η επιπλέον στήριξη αυτών των κατοίκων, καθώς γνωρίζουμε τι σημαίνει να διαμένεις σε μια κοινότητα μακρινή και κάτω υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες», ανέφερε ο κ. Κιτρομηλίδης, ο οποίος παράλληλα υπέδειξε πως ενώπιον του φτάνουν καθημερινά παράπονα από πολίτες, μέσω των κοινοτικών συμβουλίων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αρκετά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Στο μεταξύ, για το 2020-2022 δόθηκαν συνολικά πέντε εκατομμύρια ευρώ σε συνολικά 9,500 δικαιούχα νοικοκυριά και πιο συγκεκριμένα σε 7,600 συνταξιούχους και 13,500 μη συνταξιούχους. Επιπρόσθετα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, δόθηκε ακόμη 50% ως εφάπαξ, άρα επιπλέον 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως, αυτό που εκτιμάται είναι ότι και φέτος αναμένεται να κινηθούν σε αυτά τα νούμερα τα επιδόματα και ίσως λίγο περισσότερα, καθώς φέτος εντάχθηκαν και πρόσθετες κοινότητες στα σχέδια.

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα