Στο Υπουργικό το μπαλάκι για τον κατώτατο μισθό με έκδοση διατάγματος

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει κατά την αυριανή του συνεδρίαση για το ύψος του κατώτατου μισθού και θα εκδώσει το νέο διάταγμα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου μετά από την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου για την αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

«Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει και θα αποφασίσει κατά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα εκδοθεί το νέο Διάταγμα για το κατώτατο όριο των μισθών», είπε μετά τη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος την Τρίτη το απόγευμα.

Πρόσθεσε ότι το διάταγμα θα οριστικοποιηθεί μέσα από την συναξιολόγηση όλων των δεδομένων ώστε να είναι ισορροπημένο μεταξύ των αναγκών της κοινωνίας και των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Οι κοινωνικοί εταίροι, σημείωσε, θα ενημερωθούν για τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης πριν από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας.

Ο Υπουργός θα προβεί σε αναλυτικές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού, τόσο σχετικά με το διάταγμα όσο και σε σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον κατώτατο μισθό με ορίζοντα πενταετίας μέχρι το 2028.

Παράλληλα ευχαρίστησε τα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για την εποικοδομητική συμμετοχή τους και την ουσιαστική συνεισφορά τους.

Σημείωσε ιδιαίτερα τη συμβολή των μελών της Επιτροπής Αναπροσαρμογής του Κατώτατου Μισθού για την τεκμηριωμένη συμβολή τους στην εξέλιξη της συζήτησης και εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της εργασίας τους.

Παρόλο που ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων ήταν συμβουλευτικός και υποστηρικτικός αφού η κατάληξη σε συμφωνία δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ανανέωση του διατάγματος για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, ο Υπουργός, σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκε η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει τους κοινωνικούς εταίρους, μέσα από την διαμόρφωση συναντίληψης προς την κατεύθυνση της αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς επίσης και μέσα από την κατάθεση τεκμηριωμένων εισηγήσεων που περιόρισαν σημαντικά το εύρος εντός του οποίου τοποθετείται το ύψος της αύξησης.

Ερωτηθείς για το τι περιλαμβάνει η εισηγητική έκθεση της Επιτροπής Αναπροσαρμογής, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι σε αυτήν έχουν αποτυπωθεί όλες οι απόψεις που κατατέθηκαν κατά τις εργασίες της, οι οποίες βασίζονται σε τεκμηριωμένους υπολογισμούς. Πρόσθεσε ότι η ανάλυση που γίνεται από κάθε πλευρά είναι διαφορετική, ωστόσο επειδή τα στοιχεία είναι τα ίδια, το εύρος που προκύπτει από τις αναλύσεις που προηγήθηκαν είναι συγκεκριμένο.

Η Επιτροπή Αναπροσαρμογής αποτελείται από μέλη που έχουν καθοριστεί από τις εργοδοτικές οργανώσεις, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και μέλη που έχουν επιλεγεί από την Κυβέρνηση που είναι τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και ο ακαδημαϊκός Αντρέας Χαρίτου.

«Ο ρόλος της Επιτροπής είναι συμβουλευτικός όμως οι αποφάσεις μας θα περιορίζονται στο εύρος των εισηγήσεων που έχουν διαμορφωθεί και έχουν καταγραφεί. Δηλαδή δεν θα είναι πιο πάνω, ούτε πιο κάτω από τις εισηγήσεις που έχουν καταγραφεί», ανέφερε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παναγιώτου η πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων κατέθεσε απόψεις των οργανώσεων που εκπροσωπούνται που τοποθετούν το ύψος της αύξησης σε ένα σημείο, ενώ οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι σε υψηλότερο σημείο. Συμπλήρωσε ότι το εύρος που προκύπτει μέσα από τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής που επελέγησαν από το Υπουργικό Συμβούλιο βρίσκονται στο ενδιάμεσο εκείνων των εισηγήσεων. Μέσα από το εύρος αυτό, πρόσθεσε, δίνεται το περιθώριο στην Κυβέρνηση να αποφασίσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προσκύνησαν τον επιτάφιο και αναμένουν ανάσταση στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο (pics&vid)
Και ο Τραμπ απειλεί Ουκρανία και Ρωσία ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Η Πρόεδρος της Βουλής έφτιαξε φλαούνες με τη γιαγιά της-«Αναμνήσεις που φυλάμε για πάντα»
Αντίποινα από τους Χούθι-Εκτόξευσαν πυραύλους προς το Ισραήλ και δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Παραμονή των Ρώσων στα κατεχόμενα εδάφη και χαλάρωση των κυρώσεων προνοεί το σχέδιο των ΗΠΑ
Η Γερμανία βάζει φρένο στην πώληση Eurofighter στην Τουρκία για να πιέσει για απελευθέρωση Ιμάμογλου
Αυτό είναι το μνημόνιο που θα υπογράψουν Ουκρανία και ΗΠΑ για επενδύσεις σε ορυκτά-Στο τραπέζι τα «χρέη» πολέμου
«Πράξη πολέμου» θεωρεί τον Χάρτη της Ελλάδας η τουρκική αντιπολίτευση-Επικρίνουν τον Ερντογάν
Στους 58 οι νεκροί στην Υεμένη και πάνω από 100 τραυματίες από αμερικανικά πλήγματα στο λιμάνι Ρας Ίσα