Υπ. Δικαιοσύνης: Ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης η καταπολέμηση νεανικής παραβατικότητας

Η πρόληψη και καταπολέμηση της νεανικής παραβατικότητας και των διάφορων μορφών της, όπως του σχολικού εκφοβισμού, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.

Η Υπουργός μιλούσε την Τρίτη σε εκδήλωση για την απονομή βραβείων και επαίνων στα σχολεία που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό για την πρόληψη και διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που συνδιοργανώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.  

Όπως ανέφερε, στόχος του διαγωνισμού είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και της τοπικής κοινότητας. 

"Η συμμετοχή σχολείων όλων των βαθμίδων, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικών κοινοτήτων και ο μεγάλος αριθμός δράσεων που προωθήθηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού, αποτελούν ένδειξη ότι ο θεσμός αυτός έχει αγκαλιαστεί και επιτυγχάνει τους στόχους του. Ως εκ τούτου, οφείλουμε όχι μόνο να συνεχίσουμε την εφαρμογή του, αλλά και να την ενισχύσουμε", είπε.

Αναφερόμενη στον σχολικό εκφοβισμό, σημείωσε ότι αποτελεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μια μορφή βίαιης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, στο πλαίσιο της οποίας ένα άτομο επιτίθεται και προκαλεί φόβο  σ ένα άλλο κατά τρόπο επαναλαμβανόμενο με συστηματική δημιουργία ενός απειλητικού, ανασφαλούς και ταπεινωτικού περιβάλλοντος για το θύμα. 

"Η  συμπεριφορά αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχοσυναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των θυμάτων,  που πολλές φορές τα εξαναγκάζει σε συμπεριφορές υποταγής και απομόνωσης, ενώ παράλληλα επηρεάζει αρνητικά  την ευρυθμη λειτουργία μιας σχολικής μονάδας", ανέφερε.

Η Υπουργός σημείωσε ότι δυστυχώς σήμερα ο εκφοβισμός επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών και εφήβων στα σχολεία της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης αλλά και στο κοινωνικό περιβάλλον των συναναστροφών τους.  

Δυστυχώς, πρόσθεσε, σε αρκετές περιπτώσεις, οι γονείς δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι το παιδί τους είναι θύμα εκφοβισμού και να το στηρίξουν, είτε από άγνοια των ενδείξεων ή/και των αιτιών ή επειδή τα περισσότερα θύματα ντρέπονται να αναφέρουν το γεγονός.

"Ας μη ξεχνάμε ότι ο εντοπισμός και η αποδοχή της ύπαρξης του εκφοβισμού και η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του στο σχολικό χώρο ευνοεί το σπάσιμο της σιωπής και τη στήριξη των θυμάτων", συνέχισε η Υπουργός.

Σημείωσε ότι το πιο αποτελεσματικό, αλλά και το πιο δύσκολο μέτρο για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε κοινωνικού προβλήματος, είναι η πρόληψη, και είπε ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχουν να διαδραματίσουν το σχολείο και η οικογένεια, ως οι πιο σημαντικοί φορείς κοινωνικοποίησης.  

"Ο διαγωνισμός αυτός στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, μέσω της ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η πρόληψη και καταπολέμηση της νεανικής παραβατικότητας και των διάφορων μορφών της, όπως του σχολικού εκφοβισμού, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα τόσο της παρούσας Κυβέρνησης, όσο και εμένα, προσωπικά", υπογράμμισε

Σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή, συνέχισε, αποτελεί ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με τον Νόμο Νόμος του 2021, ο οποίος στόχο έχει την εγκαθίδρυση ενός συστήματος δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά και την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας. 

Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό νόμο, ο οποίος εγκαθιδρύει νέες παιδοκεντρικές προσεγγίσεις και εναλλακτικούς τρόπους μεταχείρισης ανήλικων με παραβατική συμπεριφορά, προβλέπει νέους θεσμούς και εξωδικαστικές κυρίως διαδικασίες, σημείωσε η Υπουργός. 

Είπε ότι η ποινική δίωξη συνιστά το έσχατο μέτρο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και η ποινή κράτησης την έσχατη ποινή, που μπορεί να επιβληθεί από ειδικό Δικαστήριο Παιδιών, μόνο εφόσον οι εξωδικαστικές διαδικασίες ή/και τα εναλλακτικά μέτρα που προβλέπει ο υπό αναφορά Νόμος δεν τελεσφορήσουν.  

Ο νέος Νόμος, ανέφερε, εγκαθιδρύει αρκετές νέες μεθόδους και θεσμούς διαχείρισης της νεανικής παραβατικότητας, ενώ συνεχείς είναι οι προσπάθειες  για πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.  

Σημείωσε ότι έχουν ήδη εγκαθιδρυθεί Δικαστήρια Παιδιών και έχουν οριστεί Δικαστές Παιδιών, για την εκδίκαση υποθέσεων εναντίον παιδιών, στις εξαιρετικές περιπτώσεις που προωθείται η ποινική τους δίωξη, ενώ αρκετά παιδιά παραπέμπονται σε προγράμματα αποδικαστικοποίησης, δηλαδή εξωδικαστικά προγράμματα, ή θεραπευτικά προγράμματα, αντί να προωθείται η ποινική τους δίωξη.

Έχουν επίσης εκπαιδευτεί κατάλληλα για τον χειρισμό ανήλικων παραβατών και τις πρόνοιες του Νόμου αρκετά μέλη της Αστυνομίας, Λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας και Δικαστές Παιδιών, κατέληξε η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Δειτε Επισης

Συγκρούστηκαν δυο οχήματα, εκτινάχθηκαν σκύλοι και ενεπλάκησαν άλλα τρία στο τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο (pics)
Μελετά εκ νέου στρατηγικές δράσεις για πρόληψη τροχαίων συγκρούσεων μετά τα δύο θανατηφόρα η Αστυνομία
Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο-Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο σημείο (pics)
Θλίψη στον Παν.Συ.Φι. Ανόρθωσις Αμμοχώστου-«Νικόλα ζεις για πάντα μαχητής»
Απουσιάζει από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό ο 44χρονος Μιχάλης (pic)
Ναύτης δέχθηκε επίθεση ενώ βρισκόταν στις Φοινικούδες-Άγνωστος τον απείλησε με πιστόλι και τον χτύπησε
Πρώην τερματοφύλακας της ομάδας του Φρέναρου ο 20χρονος Μαρτίνος-Ποδοσφαιριστής ο 22χρονος που νοσηλεύεται
Η Πυροσβεστική αποπαγίδευσε τους τέσσερεις από τους πέντε επιβαίνοντες στο μοιραίο όχημα στο Φρέναρος
Ακόμη μια τραγωδία-Νεκρή 20χρονη φοιτήτρια σε θανατηφόρο τροχαίο στη Λευκωσία
Χειροπέδες στον 44χρονο οδηγό του δευτέρου οχήματος που ενεπλάκη στο θανατηφόρο στο Φρέναρος