Ρ. Σούπερμαν: Η στήριξη στον προσφυγικό κόσμο δεν είναι ξεκάθαρη, μπούχτισαν πλέον
10:16 - 19 Δεκεμβρίου 2023
Σήμερα, 50 χρόνια μετά, οι πρόσφυγες θέλουν και δικαιούνται απαντήσεις, είπε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, μιλώντας κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024. Σημείωσε πως η στήριξη στον προσφυγικό κόσμο δεν είναι ξεκάθαρη.
«Μπούχτισαν πλέον (οι πρόσφυγες) να ακούνε ότι είμαστε υπέρ μιας λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μπούχτισαν να ακούνε ότι οι συνομιλίες πρέπει να επαναρχίσουν από εκεί που έμειναν στο Crans-Montana. Αλήθεια που έμειναν στο Crans-Montana; Ρωτώ και προκαλώ: Ξέρει κάποιος να μας πει; Ξέρει κάποιος να πει στους εκτοπισθέντες, στους Κερυνειώτες, τι έχει συμφωνηθεί και τι όχι; Αν θα επιστρέψουν στον τόπο τους; Ξέρει ή θέλει ίσως κάποιος να μας πει για το τι γίνεται με το περιουσιακό;", ανέφερε.
"Τι γίνεται με την Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα και αν παρεμπιπτόντως είναι αλήθεια οι φήμες που κυκλοφορούν ότι όσοι ήταν κάτω από 10 χρόνων κατά την εισβολή δεν θα είναι δικαιούχοι στις περιουσίες τους γιατί δεν έχουν συναισθηματική σύνδεση με τα κατεχόμενα;», συμπλήρωσε. Αλήθεια, διερωτήθηκε επίσης η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, πως θα αποδεικνύεται αυτό ;
«Θα γίνονται ίσως δεχτά ιατρικά πιστοποιητικά ή πιθανότατα τεστ μνήμης; Που πάμε ; Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς ; », σημείωσε.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε, παράλληλα, ότι η στήριξη στον προσφυγικό κόσμο δεν είναι ξεκάθαρη, κάνοντας λόγο για "ήξεις αφήξεις, με υποσημειώσεις και αστερίσκους".
«Σήμερα έτσι και αύριο αλλιώς», πρόσθεσε. Είπε, επιπρόσθετα, ότι 50 χρόνια μετά και ακόμα δεν έχουν βρεθεί τα οστά 800 τόσων αγνοούμενων που το δράμα των συγγενών τους δεν μπορεί απλά να αναφερθεί σε μια ομιλία.
Ανέφερε, επίσης, ότι το Κυπριακό σήμερα από θέμα παράνομης εισβολής και κατοχής και συνεχιζόμενης έκδηλης παρανομίας και αποσχιστικής ενέργειας κατέστη, στα μάτια της διεθνούς κοινότητας αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης και των οργάνων του, πρόβλημα επίλυσης περιουσιακών διαφορών.
Πηγή: KΥΠE