Το δημοσιογραφικό απόρρητο δεν εκβιάζεται

Η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων διαφυλάσσεται μόνο από ένα σταθερό σύστημα. Η ελευθερία του λόγου δεν έχει εξωτερικά γνωρίσματα, μόνο βιώνεται.

Η ελευθεροτυπία και η προστασία των δημοσιογράφων είναι για μένα και όχι μόνο για μένα, προτεραιότητα και το απέδειξα από την πρώτη στιγμή παρουσίας μου στο Ευρωκοινοβούλιο. Ως εισηγητής της Γνωμοδότησης για τις κακόβουλες αγωγές, καταφέραμε με μεγάλη πλειοψηφία και μετά από μεγάλες πολιτικές μάχες να εξασφαλίσουμε ότι ένας δημοσιογράφος δεν θα μπορεί να διώκεται κακόβουλα από οποιονδήποτε κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Αυτή ήταν μια νίκη για τη δημοσιογραφία και παράλληλα με αυτήν, θέσαμε πολλές άλλες τροπολογίες για την προστασία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Η έντονη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή με αφορμή την επίμαχη παράγραφο που αναφέρεται στην παρακολούθηση των δημοσιογράφων, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Μια θέση την οποία εξέφρασα στην πολιτική μου ομάδα, ως αναπληρωματικό μέλος στις δύο Επιτροπές που ασχολήθηκαν με το θέμα. Στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας.

Ήμουν κατηγορηματικός στο ότι ένας δημοσιογράφος δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρακολουθείται ή να υπόκειται σε παραβίαση του απορρήτου του. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ανεύθυνα όντα και θα πρέπει με δικαστικά εντάλματα όταν προκύπτουν θέματα για παράδειγμα τρομοκρατίας ή εμπορίας προσώπων να πρέπει να αποκαλύψουν και να βοηθήσουν τις αρχές. Θα το κάνουν έτσι κι αλλιώς.

Άλλωστε, αφού υπάρχει νομοθεσία που περιλαμβάνει όλους τους πολίτες, γιατί θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στους δημοσιογράφους; Εύλογα προκύπτει το ερώτημα λοιπόν, γιατί να μην υπάρχει η συγκεκριμένη πρόνοια για παράδειγμα και για τους υπουργούς, βουλευτές ή οποιουσδήποτε άλλους. Επομένως τόσο εγώ όσο και αρκετοί άλλοι συνάδελφοι, θεωρήσαμε αχρείαστη αυτή την συγκεκριμένη αναφορά, η οποία στοχοποιούσε αδικαιολόγητα ειδικά τους δημοσιογράφους και αυτή είναι μία θέση την οποία στήριξα και θα στηρίξω στη συνέχεια όταν έρθει το θέμα ξανά στο Ευρωκοινοβούλιο για ψηφοφορία.

Με όλες τις ενστάσεις μας, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα βελτιωμένο κείμενο, όπου αναφέρεται ότι οι όποιες παρακολουθήσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε βάσιμα στοιχεία και με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας. Παρόλα αυτά, επιμένω στο ερώτημα γιατί να γίνεται ειδικά αναφορά στο επάγγελμα του δημοσιογράφου. Πέραν αυτού, ποιος, πότε και πώς θα ορίζεται ότι απαιτείται επιτήρηση ενός δημοσιογράφου από υπηρεσίες;

Η συζήτηση λοιπόν αναμένεται να συνεχιστεί και θα είμαστε παρόντες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πληγεί το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών και απαραίτητη προϋπόθεση της Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Η περίπτωση του σώματος των αδιάφθορων
Όσα πέτυχε το ΥΠΑΝ το 2024 και οι στόχοι για το 2025-«Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν»
«Κάμερες αυτοκινήτου (Dash Cams)»: Πώς η νέα τεχνολογία μεταμορφώνει την τεκμηρίωση τροχαίων και το ασφαλιστικό τοπίο
2025: Ευρώπη σε θέση οδηγού και όχι ουραγού
Τα νομοθετημένα καθήκοντα των ΣΕΑ και η διαταγή άσκησης άλλων καθηκόντων από την Αστυνομία
Όταν οι «αρμόδιες πηγές» της Αστυνομίας είναι αδιάβαστες
Η ώρα της εφαρμογής: Μετά την ψήφιση του νόμου, η ευθύνη όλων μας μεγαλώνει
Συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Σαφής ο δυτικός προσανατολισμός μας
«Ο Γλαύκος Κληρίδης και εγώ για Αρχηγός Αστυνομίας..!!»
Ένταξη στο ΝΑΤΟ: Ανιστόρητοι και δογματικοί