Μετά το όνομα, προσοχή στον χρόνο, τον χώρο και τον τίτλο της απεσταλμένης

Με τις επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών να εκκρεμούν, πλέον η προσοχή της Κυβέρνησης στρέφεται στην επόμενη ημέρα, η οποία όπως όλα δείχνουν τοποθετείται χρονικά εντός Ιανουαρίου, όταν η Μαρία Άνχελα Ολκίν Κουεγιάρ, θα πιάσει δουλεια για το Κυπριακό.

Αναμφίβολα η Λευκωσία, βλέπει ως θετική εξέλιξη τον διορισμό της Κολομβιανής διπλωμάτιδας, από τον Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια προσπάθεια, ώστε να ξεκλειδώσει μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Ωστόσο, πέρα από το περιτύλιγμα, υπάρχει και το εσωτερικό της όλης προσπάθειας, κι εκεί είναι που δίδεται στην παρούσα φάση βαρύτητα.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έσπευσε σε δηλώσεις του να κάνει λόγο για τον χρόνο που η νέα απεσταλμένη θα επενδύσει στη νέα προσπάθεια. Έχοντας κατά νου το πρόσφατο παρελθόν και την αποτυχημένη προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έσπευσε να δώσει το περίγραμμα του τρόπου που θα λειτουργήσει η κα. Κουεγιάρ.

Όπως υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήδη έχει ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα, στη βάση και της εμπειρίας που απέκτησε, είτε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, είτε ως υπουργός Εξωτερικών, ότι υπάρχει ανάγκη η νέα απεσταλμένη, να μην επισκέπτεται την Κύπρο με ταξίδια αστραπή, για μερικές ώρες. «Θα πρέπει να έρθει εδώ να δουλέψουμε μαζί, φυσικά και θα επισκεφθεί την Άγκυρα, το Λονδίνο, την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, αλλά θα πρέπει να μείνει να ξοδέψει μέρες στην Κύπρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες μέσα από τη συζήτηση για να φτάσουμε στο επιθυμητό που δεν είναι τίποτε άλλο από την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου».

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της κας. Λουτ, οι επισκέψεις της στην Κύπρο, εκτός από αραιές ήταν και πολύ σύντομες. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης, ερχόταν για λίγες ώρες, συναντούσε για μια-δυο ώρες χωριστά τους δύο ηγέτες, είχε συναντήσεις και με διάφορους άλλους εμπλεκόμενους και αποχωρούσε. Κι αποχωρούσε χωρίς να δώσει στίγμα των εξελίξεων, πολλές φορές, ούτε και στους ίδιους τους συνομιλητές της. Ήταν, άλλωστε με ιδιαίτερη δυσκολία που έβγαιναν οι ειδήσεις, αφού η κα. Λουτ, επέλεγε να ρωτά και να παίρνει σημειώσεις, χωρίς ποτέ να εξωτερικεύει τα όσα η ίδια σκέφτεται. Γεγονός που πολλές φορές, οδηγούσε στην εξαγωγή συμπερασμάτων μόνο και μόνο από τις ερωτήσεις που απηύθυνε στους συνομιλητές της.

Αυτό που θα ήθελε ο Νίκος Χριστοδουλίδης μέσα κι από τις συγκεκριμένες δηλώσεις του, είναι η νέα απεσταλμένη, να αφιερώσει ώρες στην Κύπρο, ενδεχομένως να συνομιλήσει και με πρόσωπα που δεν εκπροσωπούν αποκλειστικά πολιτικά την κάθε κοινότητα, ώστε να διαπιστώσει και τα θέλω των κοινωνιών, πέραν από τα εκτός πλαισίου μηνύματα που στέλνει η άλλη πλευρά. Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη των σχέσεων και σε κοινωνικό επίπεδο με τους δύο ηγέτες, μόνο θετικά θα μπορούσε να αποτυπωθεί στην προσπάθεια της.

Πριν από αυτό, ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι όροι εντολής που θα λάβει καθώς επίσης και τα ζητήματα, πρώτον του τίτλου της και δεύτερο του χρονικού ορίζοντα που θα έχει -αν θα έχει- η αποστολή της. Το θέμα των όρων εντολής, συνδέεται άμεσα, κυρίως από τον κατοχικό ηγέτη με τον τίτλο. Ο ίδιος επεδίωξε να πετύχει τον διορισμό προσωπικού και όχι ειδικού απεσταλμένου, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ερσίν Τατάρ, θεωρεί πως η κα. Κουεγιάρ θα δίνει αναφορά αποκλειστικά στον Αντόνιο Γκουτέρες, συνεπώς, μπορεί να συζητήσει και μορφές λύσης ή και άλλα ζητήματα που εκφεύγουν από το πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αντίθετη περίπτωση, αν η κα. Κουεγιάρ θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ως ειδική απεσταλμένη, τότε αυτή θα δεσμεύεται από τα ψηφίσματα και συνεπώς, δεν νομιμοποιείται να συζητήσει άλλες λύσεις, όπως θα ήθελε ο κ. Τατάρ.

Από εκεί και πέρα, για το θέμα του χρόνου και αν τελικά θα είναι μόλις έξι μήνες η «θητεία» της κας. Κουεγιάρ, αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η ένταση με την οποία η άλλη πλευρά επιμένει, πως πρόκειται για όρους εντολής με στενό χρονικό ορίζοντα εξαμήνου, έχει ως στόχο, να υποβαθμίσει την όλη διαδικασία και να στείλει το μήνυμα πως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει, προκαταλαμβάνοντας τα γεγονότα.

Δειτε Επισης

Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»
Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»
Απαντά σε Λαβρόφ ο ΠτΔ-«Η Ρωσία μεταξύ των πρωταγωνιστών των ψηφισμάτων της βάσης λύσης του Κυπριακού»
Πρώτη τοποθέτηση ΠτΔ για την υπόθεση του Πακιστανού-Η απάντηση στα περί συγκάλυψης και στις επικρίσεις για Χαρτσιώτη
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Κόστα-Στο επίκεντρο η συνάντηση με Πρόεδρο Λιβάνου
Συνάντηση ΔΗΣΥ με οργανωμένους φορείς της Αστυνομία-«Κατάθεση υπομνήματος το επόμενο διάστημα»
Μιλά για την εμπειρία του στο Κυπριακό ο Λαβρόφ-«Δεν μπορεί να υπάρξει μαγικό σχήμα από Ρωσία»