Δίνουν διορία μέχρι τον Ιανουάριο αλλιώς προχωρούν με μέτρα οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Tον Ιανουάριο θέτουν ως χρονικό ορίζοντα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, για την αύξηση των συντάξεών τους και συγκεκριμένα της μικρής επιταγής που λαμβάνουν ως οικονομική βοήθεια. Για την εν λόγω αύξηση, εξασφάλισαν σχετική υπόσχεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προειδοποιούν πως αν αυτή η δέσμευση δεν υλοποιηθεί, προτίθενται να προχωρήσουν με τη λήψη μέτρων.

Μετά από περίπου δυο μήνες όπου είχαν ανέβει τον λόφο του Προεδρικού και πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας και της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας για να συζητήσουν για τα αιτήματά τους, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν έχουν έχει δει ακόμη την υλοποίηση των αιτημάτων τους.

Στο μεταξύ περί τα μέσα Ιανουαρίου, προγραμματίζεται να παραχωρηθεί επίσης μια μικρή αύξηση στη θεσμοθετημένη σύνταξη της τάξεως των 18 ευρώ και για το ανδρόγυνο περίπου στα 40 ευρώ, εντούτοις, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θεωρούν ότι η σύνταξη παραμένει αρκετά χαμηλή ακόμη για να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους. Η εν λόγω αύξηση θεωρείται ως μη επαρκής και χαρακτηρίζεται ως εντελώς άσχετη με τις αυξήσεις που ζητούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Μιλώντας στον REPORTER, o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Χαμηλοσυνταξιούχων, Γιαννάκης Σπετσιώτης, ανέφερε ότι, «αναμένουμε την υπόσχεση του Προέδρου για αύξηση της μικρής επιταγής και έχουμε δώσει περιθώριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, διαφορετικά θα καθίσουμε να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε. Εάν όμως λάβει κάποια απόφαση σύντομα και είμαστε ικανοποιημένοι, τότε δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε μέτρο».

Πάντως, ο Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τους χαμηλοσυνταξιούχους, φάνηκε θετικός στα αιτήματα σύμφωνα με τον κ. Σπετσιώτη. «Μας ανέφερε ότι θα μελετήσει την πρότασή μας και θα μας απαντήσει για το ποσό της σύνταξης που θα λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ωστόσο ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση, γι’ αυτό και δώσαμε περιθώριο μέχρι τέλη Ιανουαρίου», δήλωσε ο κ. Σπετσιώτης.

Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, είναι όπως αυξηθεί η κατώτατη σύνταξη στα 800 ευρώ για μονήρεις και στα 1.400 ευρώ για ζευγάρια συνταξιούχων. Ταυτόχρονα, έθεσαν προς τον Πρόεδρο αίτημα όπως απλοποιηθεί το σύστημα πληρωμής για να μην χρειάζεται αίτηση, καθώς υπάρχουν αρκετοί συνταξιούχοι που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαδικασίας που προνοείται για να λάβουν τη σύνταξή τους.

Επιπρόσθετα, το 15% των χαμηλοσυνταξιούχων, είναι σε μεγάλη ηλικία και υπάρχουν ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γι’ αυτό τον λόγο το αίτημα τους είναι όπως να μην χρειάζεται να πληρώνουν για τη λήψη φαρμάκων και φυσιοθεραπειών.

Σήμερα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανέρχονται περίπου στις 23,000, και λαμβάνουν ως επιπλέον βοήθημα μια μικρή επιταγή, ενώ παράλληλα, υπάρχουν περίπου 7.000 οι οποίοι είναι μεν χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά μπορεί να έχουν την ίδια ώρα κάποιες άλλες αποδοχές. Σημειώνεται ότι, κατά μέσο όρο οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων σήμερα μαζί με τη μικρή επιταγή την οποία λαμβάνουν, ανέρχονται στα 1.210 ευρώ, ανά ζευγάρι.

Τα παράπονα που φθάνουν στον Σύνδεσμο από χαμηλοσυνταξιούχους που δεν τα βγάζουν πέρα είναι αρκετά, ειδικότερα αυτή την περίοδο των γιορτών. «Υπάρχουν αρκετοί χαμηλοσυνταξιούχοι που δικαιούνται να λαμβάνουν κάποια ποσά, αλλά δυστυχώς δεν τα λαμβάνουν και γι’ αυτούς πολεμάμε καθημερινώς. Πολλές φορές, οι αρμόδιες υπηρεσίες λένε στους χαμηλοσυνταξιούχους ότι δεν πληρούν τα κριτήρια και αυτό γίνεται μέσω επιστολών. Όμως μια επιστολή μέχρι να πάει και να υπάρξει η συνεννόηση, μπορεί και να περάσουν και έξι μήνες. Είναι κάτι που πολεμάμε για να επισπευθούν αυτές οι διαδικασίες και μας υποσχέθηκαν μάλιστα ότι θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των συνταξιούχων», σημείωσε ο κ. Σπετσιώτης.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει κατά καιρούς μικρές αυξήσεις στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, ωστόσο με την ακρίβεια που επικρατεί, οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι η σύνταξη αυτή καλύπτει τις ανάγκες τους για μόλις δέκα με δεκαπέντε ημέρες.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της